Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών παραγόντων, ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όταν θα έρχονταν στη ΔΕΘ δε θα προχωρούσε σε υποσχεσιολογία, η ομιλία του, πριν από λίγο, στις παραγωγικές τάξεις, τους διέψευσε.


Ο πρωθυπουργός μπορεί να μην είπε (πολλές φορές) τη λέξη "θα", μίλησε, όμως, από την αρχή ως το τέλος για το... μέλλον. Και το παρουσίασε ευοίωνο.

Τη μεγαλύτερη υπόσχεση την κράτησε για το τέλος. Μιλώντας για την επόμενη διοργάνωση της ΔΕΘ, είπε ότι «θα έχει μεγάλη διαφορά (σ.σ. με την 82η ΔΕΘ). Η χώρα μετά από οκτώ δυστυχώς ολόκληρα χρόνια θα εγκαινιάζει την 83η ΔΕΘ εκτός μνημονίων και εκτός ασφυκτικής επιτροπείας. Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να το καταφέρουμε και να στηριχθεί η χώρα στις δικές της δυνάμεις. Του χρόνου θα συζητάμε για το πώς θα υλοποιήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα της νέας εποχής», υποστήριξε, βάζοντας και πολλά "θα" και μια υπόσχεση την οποία ελάχιστοι από αυτούς που ήταν στην αίθουσα την πίστεψαν...

"Θα" εισέπραξαν και οι μισθωτοί με μπλοκάκι: «Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί πρωτοβουλία για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες αποφασίσουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς», είπε, επιβεβαιώνοντας τα όσα έλεγε, από το πρωί, στο κρατικό Πρακτορείο και την κρατική ραδιοτηλεόραση η κ. Αχτσιόγλου.

Υποσχέθηκε παροχές σε ΑμεΑ, δωρεάν δορυφορική πρόσβαση για τους κατοίκους των νησιών, επιδοτούμενο Ίντερνετ για φοιτητές, ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ψηφιακό δημόσιο (το 2020), «νέα, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που μέσω μόχλευσης μπορούν να κινητοποιήσουν πολλαπλάσιους πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ».



Ο πρωθυπουργός είδε φως στην άκρη του τούνελ στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Να μερικά από τα σημεία της ομιλίας του, με τα θετικά σημεία που διαπίστωσε:

  • ➥«Το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται βελτίωση καθώς το Α΄ τετράμηνο έχουμε εισροή 1,4 δισ.ε υρώ. Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν εξαιρετικό οιωνό».
  • ➥«Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ».
  • ➥«Η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει εισροή πόρων 11 δισ. για την ελληνική οικονομία από το 2015 και μετά, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Στη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου προβλέπεται η αύξηση στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για υποδομές αγροτικής παράγωγης και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων».
  • ➥«Ο οδικός χάρτης για την απομείωση και τη βιωσιμότητα του χρέους προσφέρει τη σιγουριά ότι είμαστε πια σε θέση, με σταθερά βήματα, να ξεφύγουμε οριστικά από την παγίδα της επιτροπείας και της καταστροφικής λιτότητας. Ποιος δεν καταλαβαίνει πόσο μεγάλη, επαναστατική, τολμώ να πω, σημασία έχει θα έχει μια τέτοια εξέλιξη μετά από 7 χρόνια σκληρής επιτροπείας; Και η πρώτη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές μεταλλάσσει ήδη τις ελπίδες σε βεβαιότητα ότι αυτό μπορεί να συμβεί στην ώρα του».
  • ➥«Από τον Ιανουάριο 2015, μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, έχουν δημιουργηθεί 213.000 νέες θέσεις εργασίας. Και φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας. Κάθε χρόνο η ανεργία υποχωρεί όταν επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αυξανόταν κατά 1,5 μονάδα το έτος. Το 2014 η ανεργία ήταν 26,7%, το 2015 ήταν 25%, το 2016 ήταν 23,5% και το 2017, 21,2%».




Και για όσους αναρωτήθηκαν σε ποια χώρα συμβαίνουν όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας δεν άφησε αμφιβολία:

«Το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας το μεγάλο καθήκον της στιγμής είναι ένα κοινό για όλους μας. Να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί και να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς. Μπροστά μας ανοίγεται ένας δρόμος μιας νέας ανάπτυξης κοινωνικής οργάνωσης και ελευθερίας. Δρόμος νέου παραγωγικού μοντέλου. Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε με ποια μέτρα με ποιους θεσμούς να οργανώσουμε την Ελλάδα του αύριο ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να μην είναι επιστροφή στο παρελθόν. Να διαμορφώσουμε τις πολιτικές και τους θεσμούς που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει στο παρελθόν . Ήρθε η ώρα να ανοίξουν η νεολαία, οι εργαζόμενοι, η χώρα, τον βηματισμό τους», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Σκεφτείτε τι θα ακούγαμε, αν ο πρωθυπουργός περνούσε και στο πεδίο των... υποσχέσεων.