Για πρώτη φορά θα παρουσιασθεί στο κοινό, κατά τη διάρκεια της 82ης ΔΕΘ το ιστορικό αρχείο  του Συνδέσμου Πιστοποιημένων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και Τεχνικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων λειτουργίας του. 

Οι επισκέπτες  της φετινής  ΔΕΘ θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν ένα σπάνιο  ιστορικό αρχείο αποτελούμενο από φωτογραφίες ,έγγραφα, επιστολές και ντοκουμέντα που εξιστορούν την  εκατόχρονη ιστορία του τεχνικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας. 


Μεταξύ των εγγράφων ,θα ξεχωρίσει κανείς το έγγραφο ιδρύσεως του "Συλλόγου Εργολάβων Θεσσαλονίκης" με ημερομηνία 18 Αυγούστου 1917, την επιστολή  προς το Σύνδεσμο του Ελευθέριου Βενιζέλου, που διατέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας κ.α.  

Το αρχείο θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις  της ΔΕΘ από τις 9 έως 17 Σεπτεμβρίου στον αίθριο χώρο μπροστά από το περίπτερο  10 . Θα ακολουθήσει και δεύτερη παρουσίαση του αρχείου από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου , στο φουαγιέ του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που βρίσκεται στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 49.

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του ΣΠΕΔΕΘ &ΚΜ για τα 100 χρόνια λειτουργίας του, θα πραγματοποιηθεί και μια εορταστική εκδήλωση  το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου, στο Vellidis Roof Garden με τη συμμετοχή των μελών του ,εκπροσώπων του τεχνικού κόσμου και φορέων της πόλης.

Ο ΣΠΕΔΕΘ & ΚΜ είναι ένα τμήμα της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Ιδρύθηκε  στις 18 Αυγούστου 1917 και φέτος συμπληρώνει αισίως 100 χρόνια δράσης και προσφοράς. Είναι  ο μακροβιότερος και  μεγαλύτερος σύνδεσμος του ευρύτερου κλάδου πανελλαδικά, καθώς διαθέτει  1650 εγγεγραμμένα μέλη. Παραδίδει στην κοινωνία ποιοτικά έργα που συντελούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με σημαντική συμβολή στην τοπική και εθνική οικονομία.