Το εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο του κρατικοποιημένου πλέον ΟΑΣΘ ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Νέος πρόεδρος του ΟΑΣΘ ορίζεται ο Στέλιος Παππάς, πατέρας του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, διευθύνων σύμβουλος ορίζεται ο πολιτικός μηχανικός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Σάββας Παναγιωτίδης και μέλη του δ.σ. οι Ακρίτας Καϊτατζής (νομικός), Μανώλης Λαμτζίδης (δικηγόρος - πρώην πρόεδρος του ΔΣΘ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ), Φώτης Μπίμπασης (πρόεδρος του Σωματείου Εμποδιζόμενων Ατόμων «Αναπηρία Σήμερα»), το στέλεχος των ΑΝΕΛ Όλγα Γιάννη, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα ως εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γαβριήλ Αβραμίδης ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε και το ΔΣ του νέου φορέα, του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ). Η σύνθεση του είναι η εξής: Πρόεδρος είναι ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Αβατζάς, διευθύνων σύμβουλος ο τοπογράφος-μηχανικός Ιωάννης Τσιώνας και μέλη οι Δρόσος Δρόσος (οικονομολόγος), Αντώνιος Ελευθεριάδης (τραπεζικός υπάλληλος), Αλεξάνδρος Κιτικίδης (δικηγόρος), ο περιφερειακός σύμβουλος Ευστάθιος Αβραμίδης ως εκπρόσωπος της ΠΚΜ, ο Πάρις Μπίλιας πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, και ένας εκπρόσωπος της ΠΕΔΚΜ.

Ανακοινώθηκαν επίσης τα αρχικά μέλη της εταιρείας με επωνυμία «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Α.Ε.» ως ακολούθως: Κυριακή Αβραμίδου, Δημήτρης Αργυρόπουλος, Ιάκωβος Σαρηγιάννης, Βαγγέλης Ζαρκάδης, Γιώργος Τοζίδης και Φίλιππος Γκανούλης.  

Σπίτζης: Έμπειρος στα οικονομικά ο Παπάς

«Αύριο το πρωί εγώ μαζί με τα μέλη των νέων Δ.Σ., θα μεταβούμε στα γραφεία των μέχρι πρότινος ΟΑΣΘ και ΣΑΣΘ, ώστε να εγκατασταθούν οι νέες διοικήσεις και να ξεκινήσουν τις εργασίες τους», ανακοίνωσε ο υπουργός, από το διοικητήριο. «Παράλληλα με το έργο των νέων Δ.Σ., θα συσταθεί και μια επιτροπή η οποία θα έχει συμβουλευτικό ρόλο», πρόσθεσε ο υπουργός. 

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε πως δεν θα προκύψει ζήτημα με την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους του ΟΑΣΘ. «Έχει ήδη γίνει σχετικό αίτημα για την εκταμίευση χρημάτων από το υπουργείο Μεταφορών προς το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία. Σε ερώτηση για το εάν θα εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των εργαζομένων και αφού μεταβούν στον νέο φορέα, ο υπουργός απάντησε πως «δεν υπάρχει δημόσιος φορέας που δεν έχει εξασφαλισμένη τη μισθοδοσία των εργαζομένων του».

«Πρόεδρος του νέου Οργανισμού θα είναι ο Στέλιος Παππάς και αυτό έχει τη δική του σημειολογία. Δεν θα παίξουμε με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και αυτή είναι κεντρική επιλογή και κεντρικό μήνυμα. Γι΄αυτό και μπαίνει ένα ιστορικό στέλεχος του χώρου με μεγάλη εμπειρία στα οικονομικά».

Πρόεδρος ΤΕΕ: Οργή και θλίψη

«Μονο οργή  και θλίψη προκαλεί η τοποθέτηση στη θέση του προέδρου ενός κομματικού στελέχους από την Αθήνα», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας σχολιάζοντας την επιλογή του Στέλιου Παππά, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα από την Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Σε ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, ο Πάρις Μπίλλιας έγραψε ότι «το νεό ΔΣ του ΟΑΣΘ θα πρέπει να διαχειριστεί πολλά και σημαντικά προβλήματα, με πρώτο την πληρωμή των εργαζομένων και δεύτερο την επισκευή, συντήρηση και ανανέωση του στόλου των λεωφορείων».

Όπως τόνισε, «για την επίλυση των πρόβλημάτων απαιτείται ένα Διοικητικό Συμβούλιο με επιστημονική γνώση, τεχνοκρατική αντίληψη και εμπειρία. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου που ανακοινώθηκε σήμερα».

«Η δε τοποθέτηση στη θέση του προέδρου ενός κομματικού στελέχους από την Αθήνα μόνο οργή και θλίψη προκαλεί . Είναι προσβολή προς την πόλη και τους κατοίκους της».