Πολιτική «φωτιά» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολούθησε τις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική. 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Facebook υπενθυμίζει ότι την περίοδο 2007 - 2009 ήταν πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία εξέτασε σε βάθος το ζήτημα των πυρκαγιών και συνολικά της δασικής μας πολιτικής.

«Ήταν τότε ακόμα νωπές οι μνήμες από τις καταστροφικές φωτιές της Πάρνηθας και της Ηλείας. Ενώπιον της Επιτροπής κλήθηκαν και κατέθεσαν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο. Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα ομόφωνο πόρισμα σχετικά με τις δράσεις που θα έπρεπε να αναληφθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για την αναγέννηση των πληγεισών περιοχών», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ υπογραμμίζοντας πως δυστυχώς, πολλά από όσα είχαν τότε επισημανθεί δεν υλοποιήθηκαν.

«Αυτή την ώρα δεν θέλω να επεκταθώ σε περαιτέρω κριτική. Εξάλλου, οι πολίτες -και ειδικά όσοι ζουν σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τις φετινές πυρκαγιές- έχουν εικόνα του αν και κατά πόσο ήταν αποτελεσματική η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Για το ποιοι ήταν άφαντοι, ενώ θα έπρεπε να είναι παρόντες. Αυτό που όμως δεν γνωρίζουν οι πολίτες, είναι ότι οι ευρισκόμενοι σε αφάνεια κινητοποιήθηκαν και εμφανίστηκαν ως εκ θαύματος μόνο όταν πληροφορήθηκαν την προγραμματισμένη από χθες, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, επίσκεψή μου στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σήμερα το πρωί, στις 10:30», συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Για επικοινωνιακό σόου μιλά το Μαξίμου


«Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι να στήσει ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου», απάντησε το Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στην επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εναντίον της κυβέρνησης για το θέμα των πυρκαγιών.

Ολόκληρη η απάντηση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Τέσσερα μερόνυχτα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, βρίσκεται στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης εγκαλούσε την κυβέρνηση για δήθεν ολιγωρία από παραλία των Χανίων.

Σήμερα, αποφάσισε να διακόψει τις διακοπές του για να επισκεφθεί αιφνιδιαστικά το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού. Ακύρωσε όμως όλη την επίσκεψή του μόλις συνειδητοποίησε ότι εκεί βρίσκονταν ήδη από τις πρωινές ώρες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η κίνησή του αυτή επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά πως το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι να στήσει ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου.

Του συνιστούμε καλή επιστροφή στην ξαπλώστρα του».

Η... εμφάνιση του πρωθυπουργού


Η ανταλλαγή πυρών άρχισε όταν διαπιστώθηκε ότι, καθ' όλη τη διάρκεια των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν... εξαφανισμένος. Την τρίτη μέρα κι ενώ η φωτιά έγλειφε τοίχους κατοικιών, εμφανίστηκε με ένα τιτίβισμα στο τουίτερ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχασε την ευκαιρία και προγραμμάτισε, για σήμερα το πρωί, επίσκεψη στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, όπου θα τον ενημέρωνε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μπροστά στην επερχόμενη επικοινωνιακή ήττα, το Μαξίμου αποφάσισε να βγάλει από το γραφείο του τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε σήμερα το πρωί κι έκανε... υπερπτήση στις καμένες περιοχές. Συνομίλησε με πυροσβέστες που είχαν αναλάβει υπηρεσία στο μέτωπο των πυρκαγιών χθες, για να ξεκουράσουν συναδέλφους τους και, φυσικά, είχε δίπλα του τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Τσίπρας: Το 2009 είχε καεί 10πλάσια έκταση


«Να είστε καλά, είμαστε ευγνώμονες» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τους πυροσβέστες, εθελοντές, εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης και την τοπική κοινωνία της Ανατολικής Αττικής. Είχε προηγηθεί η πτήση με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

Από το φυλάκιο της Αγίας Κυριακής, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλο επίτευγμα», ζητώντας, από την άλλη, εγρήγορση.

Μέσω του ασυρμάτου απευθύνθηκε και σε όλους τους πυροσβέστες, εκφράζοντας την απεριόριστη ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και υπογράμμισε την υπεράνθρωπη προσπάθεια όλων: επί τέσσερα μερόνυχτα έδωσαν μάχη με τη φωτιά και κατάφεραν να την περιορίσουν χωρίς ανθρώπινα θύματα. «Σας ευχαριστούμε θερμά για ό,τι κάνατε», συν τοις άλλοις γιατί όλοι -Πυροσβεστική, Τ.Α., εθελοντές, τοπική κοινωνία- αντιμετώπισαν την κατάσταση χωρίς πανικό, με ψυχραιμία και συντονισμό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Έκανε επιπλέον ειδική αναφορά στην εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων («πήρατε τα παιδιά στα χέρια», είπε χαρακτηριστικά), ενώ αναφέρθηκε επίσης και στη δύσκολη μορφολογία του εδάφους αφενός, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αφετέρου: είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΕΜΥ δίνει τοπική πρόγνωση 4-5 Μποφόρ, οι άνεμοι έπνεαν πολύ πιο ισχυροί στις πληγείσες περιοχές, λόγω του μικροκλίματος.

Σε μια προσπάθεια να δείξει πως η δική του κυβέρνηση τα κατάφερε καύτερα, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως είναι «απόλυτα ελεγχόμενη» η κατάσταση, εκτιμώντας σε 15.000 στρέμματα την έκταση που κάηκε. Και θύμισε ότι η μεγάλη πυρκαγιά, στον ίδιο τόπο, του 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε ως το Γραμματικό, κατέκαψε 150.000 στρέμματα, ήταν δηλαδή δέκα φορές μεγαλύτερη. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες σήμερα, «αποφύγαμε τα χειρότερα», σημείωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας για άλλη μια φορά, «ένα μεγάλο ευχαριστώ» και εκφράζοντας τη «βαθιά ευγνωμοσύνη του».


Στο διάλογο με τους αρμόδιους, ο διοικητής της Πυροσβεστικής συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι απαιτείται δουλειά ακόμη για την πλήρη εξάλειψη των εστιών.

ΠΑΣΟΚ: Ούτε μία συγγνώμη από υπουργούς  


«Για άλλη μια φορά ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές, που μόνοι τους έδωσαν την μάχη με τις φλόγες», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Και προστίθεται: «Είναι στοιχειώδης υποχρέωση όμως της κυβέρνησης η αποζημίωση των πληγέντων και η μέριμνα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, που δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης των επιτήδειων. Αφού βέβαια έσβησε η φωτιά εμφανίστηκε και ο κ. Τσίπρας εγκαταλείποντας το προσφιλές του Τwitter», υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

«Την ίδια στιγμή που οι Υπουργοί του ξεφουρνίζουν παραμύθια για να καλύψουν την ανεπάρκεια τους. Ούτε μια συγγνώμη όμως για τις τεράστιες ευθύνες τους, για τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, για την απουσία σχεδιασμού αντιμετώπισης των προβλημάτων. Ούτε καν αναζητήθηκαν οι ευθύνες των αρμοδίων. Όλα καλώς καμωμένα … Η υπεροψία και το θράσος περισσεύουν στους ΣΥΡΙΖΑ/Ανελ. Οι πολίτες όμως γνωρίζουν, παρακολουθούν και δεν ξεχνούν». 

KKE κατά πάντων


«Οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική, τη Ζάκυνθο και το νομό Ηλείας, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις ευχαριστίες στους πυροσβέστες για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι ίδιοι, αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών όλες αυτές τις μέρες, για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές», υποστηρίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

Εξάλλου, «η έμπρακτη αναγνώριση του έργου των πυροσβεστών σημαίνει την αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως βαρύ, επικίνδυνο και ανθυγιεινό, σημαίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των πενταετών και των εποχικών πυροσβεστών.

Το ματωμένο πλεόνασμα για το οποίο καμαρώνει κάθε τόσο η κυβέρνηση διαμορφώνεται εκτός όλων των άλλων περικοπών και από τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης τόσο στο κομμάτι του εξοπλισμού όσο και σε αυτό των εργασιακών δικαιωμάτων των πυροσβεστών, που με αυτοθυσία δίνουν τη μάχη σε αντίξοες συνθήκες», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής μειώνονται χρόνο με το χρόνο τα κονδύλια για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, διατηρούνται και αυξάνονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη ζωνών πυροπροστασίας, οι κακοσυντηρημένοι δασικοί και αγροτικοί δρόμοι, αλλά και η συνολική έλλειψη σε μέσα πυρόσβεσης, που γίνεται πιο αισθητή όταν υπάρχουν ταυτόχρονα πολλές πυρκαγιές στη χώρα».

Και το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση «έστω και τώρα, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, να εξασφαλίσει τα αναγκαία εναέρια και επίγεια μέσα για να αποτρέψει την εκδήλωση νέων πυρκαγιών το επόμενο διάστημα.

Οι Κομματικές Οργανώσεις, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση των πυρκαγιών στις πληγείσες περιοχές, αλλά και σε όλη τη χώρα, χρειάζεται να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα και τις επόμενες ημέρες μπροστά στον κίνδυνο νέων πυρκαγιών», καταλήγει.