Σημαντικό χτύπημα στα κυκλώματα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων κατάφεραν οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης! Ανακάλυψαν δυο παράνομα εργοστάσια παρασκευής τσιγάρων, που ήταν πλήρως εξοπλισμένα με όλα τα μηχανήματα και κατάσχεσαν δεκάδες τόνους λαθραίου καπνού!


Τα παράνομα εργοστάσια λειτουργούσαν εδώ και πέντε χρόνια! Μάλιστα, στην υπόθεση ενέχονται 40 άτομα, ενώ εντοπίστηκε και ο 49χρονος φερόμενος ως εγκέφαλος της σπείρας των λαθρεμπόρων.

Τα μέλη της σοελθρας είχαν ιδρύσει νομιμοφανείς εταιρείες στη Βουλγαρία, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων, με ιδιοκτήτες αλλοδαπούς υπηκόους (ουσιαστικά οι Βούλγαροι που συμμετείχαν ήταν αχυράνθρωποι, αφού η σπείρα χρησιμοποιούσε τα στοιχεία τους, αλλά οι ίδιοι ούτε γνώριζαν τις δραστηριότητες των υποτιθέμενων εταιριών), στις οποίες μεταβίβαζαν φορτηγά και ημιφορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούσαν ως μέσα μεταφοράς.

Με την χρήση των οχημάτων αυτών εισήγαγαν στην ελληνική επικράτεια, καπνό από την Ιταλία και υλικά παρασκευής και συσκευασίας καπνικών προϊόντων από την Βουλγαρία, τα οποία μετέφεραν στη συνέχεια, σε χώρους- ειδικά διαμορφωμένα εργοστάσια, που είχαν μισθώσει με πλαστά στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων.

Στη συνέχεια, με την χρήση ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού (σιγαροποιητικές και πακεταριστικές μηχανές), προέβαιναν στην παρασκευή τσιγάρων, την τοποθέτηση τους σε πλαστά πακέτα νόμιμων εταιρειών, ενώ ακολούθως τα μετέφεραν με χαρτοκιβώτια σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους.



Για την απόκρυψη των παράνομων φορτίων και την αποφυγή εντοπισμού τους σε ενδεχόμενο έλεγχο, τα μέλη της οργάνωσης κατασκεύαζαν και χρησιμοποιούσαν ως προκαλύμματα (καμουφλάζ), διάφορα υλικά (γυψοσανίδες, τεμάχια ελαστικού δαπέδου-καουτσούκ, πάνες, αναψυκτικά, κ.ά.), ενώ συνόδευαν τα φορτία με πλαστά παραστατικά έγγραφα. Έτσι, όλα έδειχναν πως γινόταν εισαγωγή... τούβλων, ή γυψοσανίδων κι όταν κάποιος έσπαγε τη συσκευασία και το κάλυμμα, έβρισκε μέσα τον παράνομο καπνό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι χώροι παραγωγής και αποθήκευσης που χρησιμοποιούσε η οργάνωση βρίσκονταν σε δυσπρόσιτα σημεία, ενώ διέθεταν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και φυλάσσονταν σε 24ωρη βάση.

Οι αστυνομικοί διακρίβωσαν ότι τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν μέσω των εικονικών-νομιμοφανών εταιρειών λαθραία τσιγάρα τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι στήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις με την συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε δυο εργοστάσια παρασκευής τσιγάρων, τρία εργαστήρια κατασκευής προκαλυμμάτων, τρεις ιδιωτικούς  χώρους στάθμευσης φορτηγών, δυο αποθήκες τσιγάρων και δυο αποθήκες υλικών, στις περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας και Μαλακάσας Αττικής βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

70 τόνοι και 442 κιλά επεξεργασμένου και μη καπνού,
8.882.427 λαθραία πακέτα τσιγάρα,
18.570 συσκευασίες καπνού,
μηχανολογικός εξοπλισμός που αφορά τρεις πλήρεις γραμμές παραγωγής τσιγάρων,
μηχανολογικός εξοπλισμός που αφορά δυο πλήρεις γραμμές τοποθέτησης τσιγάρων σε πακέτα,
απόθεμα υλικού με το οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν περί τα 25.000.000  πακέτα τσιγάρα,
32 φορτηγά,
26 επικαθήμενες και συρόμενες καρότσες, 
15  αυτοκίνητα,
έξι κλάρκ, 
δυο πρέσες,
συσκευή ανίχνευσης κοριών
165 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων
103 εταιρικές και ατομικές σφραγίδες,
πλήθος πλαστών εγγράφων, 
πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων.

Τις πληροφορίες έδωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Διευθυντής Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος Αβραάμ Αϊβαζίδης. 

Ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης δήλωσε: "Αντιλαμβάνεστε, από το εύρος του εξοπλισμού και του υποστηρικτικού μηχανισμού, τις δυνατότητες της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, να παράγει, να διακινεί και να εμπορεύεται ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό λαθραίων τσιγάρων, αποκομίζοντας παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά.   Οι αριθμοί των κατασχεμένων προϊόντων είναι αποκαλυπτικοί της συστηματικής δράσης του εγκληματικού δικτύου. Πάνω από 70 τόνοι καπνού και περίπου 178 εκατομμύρια τεμάχια τσιγάρων καθώς και απόθεμα υλικών με το οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν πάνω από 25 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρων έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί. Από όσα ενδεικτικά προανέφερα γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί η συγκεκριμένη περιπτωσιολογία κατατάσσεται στις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν χειριστεί διαχρονικά οι Αρχές επιβολής του νόμου".

Τη διαβεβαίωση ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση με απώτερο στόχο την προστασία του κοινωνικού συνόλου, έδωσε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Φώτιος Δομζαρίδης.

Δείτε το βίντεο από τις εγκαταστάσεις που ανακάλυψε η αστυνομία: