Απίστευτη υπόθεση, που θυμίζει καλοστημένο θρίλερ του Χόλιγουντ, αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τη σύλληψη 38χρονου Ρώσου, ο οποίος φέρεται ως ο εγκέφαλος διεθνούς κυκλώματος που ξέπλενε μαύρο χρήμα αγοράζοντας... bitcoins!


Τον 38χρονο αναζητούσαν οι αρχές των ΗΠΑ. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, από το έτος 2011, ο 38χρονος διευθύνει εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο -στο περίφημο dark internet! Συγκεκριμένα, νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες (ξεπλένει μαύρο χρήμα) με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων bitcoins. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια! Mέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου επτά εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων (bit coin) και αναλήψεις περίπου 5,5 εκατομμυρίων bit coin!

Τι είναι το Dark Internet

Τα ποσά είναι μυθικά και δείχνουν ότι το έγκλημα έχει, πλέον, ξεφύγει με τους εγκληματίες να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τις διωκτικές αρχές. Ειδικά στο dark internet κινούνται διάφορες παράνομες δραστηριότητες, με πιο βασικές αυτές του λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών.

Το dark internet δεν είναι τίποτε άλλο από sites, συνήθως σε βασική μορφή html, η διεύθυνση των οποίων είναι αριθμητική (σ.σ. όλα τα σάιτ στην πραγματικότητα έχουν αριθμητική διεύθυνση, πάνω στην οποία "κουμπώνει" το domain name που αγοράζει ο κάθε δημιουργός ιστοσελίδας από νόμιμες διαδικτυακές επιχειρήσεις).  Στηρίζονται σε ιδιωτικούς server και για να επισκεφθεί κανείς αυτά τα site θα πρέπει να γνωρίζει την ακριβή αριθμητική διεύθυνσή τους, καθώς δεν αναφέρονται, φυσικά, σε γνωστές σελίδες αναζήτησης (τα περίφημα "ψαχτήρια"). 

Η αρχή έγινε από χάκερς που ήθελαν να διακινούν ελεύθερα ιδέες και απόψεις και, φυσικά, η χρήση του dark internet επεκτάθηκε στο έγκλημα, αφού βολεύει ιδιαίτερα τη διακίνηση παράνομου υλικού.

Έκανε διακοπές στη Χαλκιδική!

Οι αρχές των ΗΠΑ είχαν την πληροφορία ότι ο 38χρονος Ρώσος έκανε τις διακοπές του στη Χαλκιδική -αφού, ως γνωστόν, σαν τη Χαλκιδική... δεν έχει! Ενημερώθηκαν οι Ελληνικές αρχές και, σε βάρος του εκδόθηκε, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. , ένταλμα σύλληψης, «Εντολή Προσωρινής Συλλήψεως και Κατάσχεσης Αντικειμένων» από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για: 

α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α., 
πράξεις επίσης αξιόποινες και κατά την Ελληνική Ποινική Νομοθεσία.

Αστυνομικοί του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθνσης ΑσφάλειαςΘεσσαλονικης,  εντόπισαν και συνέλαβαν τον 38χρονο πρωινές ώρες χθες (25-07-2017) στην περιοχή της Χαλκιδικής. Στην κατοχή του και σε έρευνα που ακολούθησε με την συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Δυο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
Δυο tablet, 
Πέντε συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
Δρομολογητής (router),
Φωτογραφική μηχανή και 
Τέσσερις πιστωτικές κάρτες.

Πώς γινόταν το ξέπλυμα

Το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος γινόταν με έναν πολύ απλό τρόπο. Ο 38χρονος Ρώσος δέχονταν καταθέσεις χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες. Όταν αυτός που είχε κάνει την κατάθεση χρειαζόταν χρήματα, αντικαθιστούσε το "μαύρο χρήμα" με bitcoins.

Έτσι, όποιος συναλλάσσονταν με τον 38χρονο Ρώσο, "ξεφορτώνονταν" το "μαύρο χρήμα" κι αποκτούσε... καθαρά bitcoin, με τα οποία μπορούσε να κάνει διάφορες ηλεκτρονικές συναλλαγές που ήταν απόλυτα νόμιμες! 

Το Bitcoin είναι ένα εντελώς ψηφιακό νόμισμα. Δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή χαρτονομισμάτων. Δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα. Δεν ελέγχεται από καμία συγκεκριμένη τράπεζα ή κυβέρνηση.

Η παραγωγή του, η αποθήκευσή του, η διακίνησή του, και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Είναι ένα peer-to-peer (από χρήστη σε χρήστη) σύστημα πληρωμών και ένα ψηφιακό συνάλλαγμα ανοιχτού κώδικα. Ουσιαστικά ανήκει στην κατηγορία cryptocurrency, καθώς χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογραφίας για τη δημιουργία και διαχείριση των χρημάτων, και για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών.

Η χρήση του άρχισε το 2008, μετά την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ.  Από το 2009 μέχρι και τις αρχές του 2010 το Bitcoin δεν είχε καμία απολύτως αξία. Τον Απρίλιο του 2010 ξεκίνησαν οι πρώτες συναλλαγές στις χρηματαγορές, με την αξία του κάθε Bitcoin να μην ξεπερνάει τα 0,14 δολάρια. Εκείνο το διάστημα έγινε και η πρώτη εμπορική συναλλαγή με το νέο ψηφιακό νόμισμα. Στις 18 Μαΐου 2010, ο προγραμματιστής Laszlo Hanyecs, από την πολιτεία Florida των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε μια δημοσίευση στο Forum BitcoinTalk.org, προσφέροντας 10.000 bitcoins σε όποιον του παράγγελνε δυο πίτσες!

Σήμερα μεγάλες διαδικτυακές εταιρίες συναλλάσσονται σε bitcoin. Επίσης, γνωστά διαδικτυακά καταστήματα δέχονται bitcoins και πουλούν στην ανάλογη αντιστοιχία τα προϊόντα τους.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.