[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Η έξοδος στις Αγορές θέμα συζητήσεων μεταξύ Μοσκοβισί και Ελλήνων πολιτικών
«Και τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε την υπόλοιπη δουλειά για να ολοκληρώσουμε επιτυχημένα το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και την μετά το πρόγραμμα περίοδο για την Ελλάδα». 


Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν Αλέξης Τσίπρας και Πιέρ Μοσκοβισί, εκφράζοντας τη βεβαιότητα τους για την επιτυχημένη δοκιμή στις αγορές, με την έκδοση των ελληνικών ομολόγων.

«Επισκέπτεστε την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερη ημέρα, είναι η ημέρα που η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με έναν επιτυχημένο τρόπο και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα και το πιο ουσιαστικό βήμα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη δυσάρεστη περιπέτεια του μνημονίου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημείωσε ότι «οι πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ καλές» σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα, «οι επενδυτές καλωσορίζουν τα ελληνικά ομόλογα». Για να υπογραμμίσει: «Και τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας, για το πώς θα συνεργαστούμε, ώστε να εργαστούμε προκειμένου τον επόμενο χρόνο να ολοκληρωθεί επιτυχημένα το πρόγραμμα και να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα, για την Ελλάδα της μετά το πρόγραμμα περιόδου. Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι «όπως πάντα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο καλύτερος σύμμαχος και εταίρος για να οργανώσουμε επιτυχημένα την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα».

Μοσκοβισί: Κάναμε πολλά, διανύσαμε πολύ δρόμο, βλέπουμε τώρα το φως


Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται εδώ σήμερα, σχολιάζοντας ότι διάλεξε τη σημερινή ημέρα γιατί είχε το προαίσθημα ότι κάτι θα συμβεί. «Αυτό έγινε εφικτό από τα πολύ θετικά μηνύματα που υπήρχαν: τη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου, την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τη συμφωνία του ΔΝΤ, τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας».

«Συνεπώς», υπογράμμισε, «είναι η ώρα να δοκιμάσουμε στις αγορές και ελπίζω και πιστεύω ότι θα είναι επιτυχημένη η δοκιμή». Ο Επίτροπος τόνισε: «Και είναι τώρα η ώρα να σχεδιάσουμε την υπόλοιπη δουλειά για να ολοκληρώσουμε επιτυχημένα το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, ώστε η Ελλάδα να είναι κανονικός εταίρος στην Ευρωζώνη». Διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι εκεί ως πλήρης εταίρος και ως φίλος-σύμμαχος της Ελλάδας».

«Κάναμε πολλά, διανύσαμε πολύ δρόμο, βλέπουμε τώρα το φως», σημείωσε. Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι «η ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν πριν. Νομίζω μπορεί να είναι 1,8% αν όχι παραπάνω φέτος, 2,5% την επόμενη χρονιά και αυτή είναι η συνθήκη για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τους Έλληνες».

«Θέλουμε η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα»

Νωρίτερα ο κ. Μοσκοβισί είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά τη συνάντηση τόνισε: «Είμαστε στο πλευρό σας, θέλουμε η Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα και να συνεχίσει την πορεία της».

 Ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για εκπληκτική βελτίωση στην κατάσταση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει συμφωνία, η οποία δόθηκε εκ μέρους του ΔΝΤ, των δανειστών μετά από τα 140 μέτρα που ψηφίστηκαν από την Ελλάδα.

 «Η Ελλάδα, βρίσκεται σήμερα σε μια εξαιρετική θέση, το ΔΝΤ επίσης έχει συμφωνήσει με αυτό. Επανέρχεται σιγά-σιγά στις αγορές» σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι σηματοδοτείται μια νέα φάση στις σχέσεις της, τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με την διεθνή Κοινότητα.

 Ωστόσο, παρατήρησε ότι δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο τέλος της διαδρομής, χρειάζεται συνέχεια της προσπάθειας για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα σε έναν χρόνο περίπου.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρακολουθούμε, αγαπάμε αλλά θα πρέπει να συμμεριζόμαστε τους ίδιους κανόνες, ώστε να μοιραστούμε και τα ίδια οφέλη» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα στο πλευρό σας, θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας, θα συνεχίσουμε να σας βοηθούμε και αυτό θα το μεταφέρω κατά τις επικείμενες συναντήσεις μου με τον κ. Τσίπρα, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Στουρνάρα».

 Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «η Κομισιόν και εγώ είμαστε στο πλευρό σας. Θέλουμε η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα και να συνεχίσει την πορεία της. Μπορείτε να υπολογίζετε σε εμάς». 

Παυλόπουλος: Αυτό που κάνατε για την Ελλάδα αφορά την Ευρωζώνη


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ευχαρίστησε τον κ. Μοσκοβισί για την επίσκεψή του στην Ελλάδα, με αντικείμενο τη διευκόλυνση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα για την χώρα μας.

«Μην ξεχνάτε ότι αυτό που κάνατε για την Ελλάδα και εσείς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι κάτι που αφορά την Ευρωζώνη, κάτι που αφορά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί εάν είχε αποτύχει η πορεία της Ελλάδας, αυτό θα ήταν κάτι που θα έβλαπτε την πορεία όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλης της Ευρωζώνης. Επομένως, το επαναλαμβάνω. Όσα κάνατε, όσα έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι και για το μέλλον, και για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ίδιας της Ευρωζώνης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον κ. Μοσκοβισί.

«'Ο,τι συμφωνήσαμε θα το τηρήσουμε στο ακέραιο. Και περιμένουμε με βάση τον χρόνο που έχουμε συμφωνήσει, ότι όταν θα έρθει η ώρα αυτή και από την πλευρά των εταίρων μας, θα γίνει αυτό που πρέπει σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους» τόνισε ο Πρόεδρος.

 Όπως υπενθύμισε, όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η άποψη ακόμα του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου- ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους- άρα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες όταν θα έρθει ο καιρός. «Μέχρι τότε, επαναλαμβάνω, η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δικές τις υποχρεώσεις όπως συμφωνήσαμε» σημείωσε. 

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της προσπάθειας για να ενισχυθεί θεσμικά το Eurogroup και συμπλήρωσε ότι πρέπει να αποκτήσει θεσμική υπόσταση, πολύ πιο ισχυρή, από αυτή που έχει σήμερα. 

«Είναι θέμα Δημοκρατίας, είναι θέμα προσαρμογής στους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου» επισήμανε και παρατήρησε ότι η θεσμική ενίσχυση του Eurogroup, η πλαισίωση του Eurogroup με κανόνες Δικαίου, σύμφωνα με τους οποίους μπορεί να λειτουργεί είναι και προς όφελος του ιδίου του Eurogroup.

Η συνάντηση με τον Κυριάκο


Mε τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί συναντήθηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στη Βουλή.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μοσκοβισί συζήτησαν για όλα τα σημαντικά ζητήματα, με έμφαση στην οικονομία και τα ευρωπαϊκά θέματα.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Πολιτική][bsummary]

OIKONOMIA

[Οικονομία][bsummary]

ΕΓΚΛΗΜΑ

[Αστυνομικά][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[Υγεία][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]