Αύξηση της τάξης του 4% παρουσίασαν οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2017 μέχρι 31 Μαΐου 2017 (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι), όμως χάθηκαν σημαντικοί πελάτες που "'άφηναν" χρήματα στην πόλη. 


Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, σε συνάντηση που είχε, σήμερα, με τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΘ πρόκειται για μια σημαντική αύξηση, όπως και η αύξηση του 5,6% με την οποία έκλεισε η περσινή χρονιά. Ωστόσο, ο κ. Θωμόπουλος τόνισε ότι "τα ποσοστά αυτά δεν συγκρίνονται με άλλες περιοχές καθαρά τουριστικές. Αυτό είναι ένα γεγονός που επιβεβαιώνει όσα λέγαμε τόσα χρόνια ότι υπάρχει Ελλάδα δύο και τριών ταχυτήτων και σε αυτές εντάσσεται και η Θεσσαλονίκη".

Η μέση πληρότητα έχει φτάσει στο 65%, αλλά δεν αγγίζει αυτήν άλλων περιοχών, όπως γίνεται και με τη μέση τιμή δωματίων. "Χρειάζεται και ο προορισμός να βελτιώσει την εικόνα του, για να μπορέσει να τραβήξει καλύτερου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου πελάτες στην πόλη μας", πρόσθεσε ο κ. Θωμόπουλος.

Πρόσθεσε πως η Θεσσαλονίκη υστερεί σε οικονομικά μεγέθη, καθώς ως το 2010 η πόλη εξαρτώνταν σε ποσοστό 75% απο΄την τοπική αγορά (αντίστοιχα η Αθήνα είχε 75% αλλοδαπούς), ενώ επί κρίσης υπάρχει καθίζηση, που δεν μπορεί να καλυφθεί με την μονομερή εξόρμηση στο εξωτερικό, καθώς χάθηκε ένα μεγάλο τμήμα του επαγγελματικού (corporate) τουρισμού. Εξήγησε πως αυτοί είναι και οι επισκέπτες που αφήνουν περισσότερα χρήματα στον προορισμό. Η μείωσή τους ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΞΘ, δεν έχει να κάνει με την προβολή και την προώθηση της πόλης αλλά με το γεγονός ότι η επιχειρηματικότητα, ειδικά στις εκτός Αθήνας περιοχές, έχει καταστραφεί.


Ο κ. Θωμόπουλος είπε ότι τόσο η Ένωση Ξενοδόχων, όσο και ο δήμος και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παλεύουν για την προσέλκυση τουριστών ωστόσο, αν δεν υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια με έναν επαγγελματικά στελεχωμένο Οργανισμό Τουριστικής Προβολής, ο οποίος θα εργάζεται με τεχνοκρατικά και επαγγελματικά κριτήρια, η Ένωση Ξενοδόχων δεν πρόκειται να συνδράμει οικονομικά.

"Δεν θέλουμε να αφήσουμε αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού, του οποίου την ύπαρξη θεωρούμε απαραίτητη", είπε ο κ.Θωμόπουλος. Πρόσθεσε, όμως, ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε να μην έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων αιρετά στελέχη. "Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με την ανάγκη μιας διαφορετικής προσέγγισης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στον τρόπο λειτουργίας του", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θωμόπουλος ανακοίνωσε, ακόμη, ότι στις επικείμενες εκλογές της Ένωσης την Τετάρτη 14 Ιουνίου, δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος -μετά από τέσσερις θητείες.