Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Βουλής έχει και σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


Χθες, ο πρωθυπουργός  δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τους Σταύρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη και τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του eurogroup όσο και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Επίσης, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε την πεποίθηση του για το τέλος των μνημονίων μετά και την απόφαση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, της 15ης Ιουνίου.

Πρώτος πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από τη διαπραγμάτευση. 

Οι δηλώσεις Κουτσούμπα



«Μας ενημέρωσε ο κ. πρωθυπουργός για την πορεία των διαπραγματεύσεων με βάση τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησής του, με τις οποίες πορεύεται όλα αυτά τα χρόνια. Ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, από καμιά εξέλιξη με τους εταίρους μέσα σε αυτήν την κατάσταση. Νέα μνημόνια, τα οποία πλέον είναι μνημόνια διαρκείας, αν όχι προγράμματα, νέες ρυθμίσεις για αντιλαϊκά μέτρα, νέα νομοθεσία που θα πλήττουν πάλι τα λαϊκά εισοδήματα και φυσικά δεν πρόκειται να βάλουν φρένο ή να καταργήσουν προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες πληρώνει ο ελληνικός λαός σήμερα πολύ ακριβά». Αυτό δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

«Ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει, άρα η πάλη του είναι η μόνη διέξοδος σε αυτήν την κατάσταση. Δεν πρέπει κανείς μας να ακούει τα μεγάλα λόγια περί ανάπτυξης. Η όποια ανάπτυξη, αν έλθει, θα είναι μικρή, αναιμική, θα αφορά μόνο κάποιους τομείς της οικονομίας, θα αφορά συγκεκριμένους μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι βεβαίως θα μεγαλώνουν την κερδοφορία τους, εκμεταλλευόμενοι τους εργαζόμενους και ο ελληνικός λαός, πάλι, θα είναι το μόνιμο υποζύγιο, ματώνοντας για τα πλεονάσματα και τα κέρδη των λίγων» πρόσθεσε.


Αναφερόμενος στην όποια συζήτηση διεξάγεται για το δημόσιο χρέος και για τα φορολογικά, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «μας δείχνουν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν όπως και τον αντιλαϊκό χαρακτήρα τους, όμως κρύβουν την ουσία, τη βάση της εξαθλίωσης που ζει ο λαός μας, η οποία βρίσκεται σε αυτές τις εκμεταλλευτικές σχέσεις που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία». «Άρα, αυτό πρέπει να δούμε, αυτό είναι το δάσος και να μην βλέπουμε το δέντρο και τα όποια μεγάλα λόγια περί δήθεν ανάπτυξη, η οποία δεν θα φέρει τέλος στη μεγάλη ανεργία, δεν θα φέρει τέλος στην καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, δεν θα φέρει τέλος στο μάτωμα του ελληνικού λαού», σημείωσε.

Ο διάλογος με τη Φώφη



Ο πρωθυπουργός ακολούθως συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Κατά το σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Τσίπρας ανέφερε προς την κα Γενηματά, ότι «εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω».

«Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρατήρηση της Φώφης Γεννηματά «δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά μάς την έχεις βάλει», κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, στην έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Από εδώ και πέρα υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος της εξόδου από την κρίση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στον διάλογο που είχαν, από τον οποίο δεν έλειψαν οι πολιτικές αιχμές, το χιουμοριστικό πνεύμα, αλλά και τα μηνύματα, ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκαν στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, τι γίνεται από εδώ και πέρα, αλλά και το συνέδριο της ΔΗΣΥ.

«Πώς πάτε;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας την κ. Γεννηματά. «Πάμε πολύ καλά, κάνουμε πολλή δουλειά για το συνέδριο, έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, είμαι με μία βαλίτσα στο χέρι. Διψάει ο κόσμος να μιλήσει και επειδή έχουμε προβάλει το σχέδιο "Ελλάδα", έχουν όλοι αγωνία (πολίτες, δήμαρχοι, φορείς) για το πώς θα πάρει μπρος...», απάντησε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, συμπληρώνοντας: «Θα μας πεις σήμερα, αν και συναντιόμαστε κατόπιν εορτής...».

«Αυτά είναι τα θετικά τού να έχεις χρόνο, και γυρνάς όλη την Ελλάδα και βλέπεις κόσμο, είναι αλλιώς, όταν είσαι στην κυβέρνηση δεν έχει καθόλου χρόνου γι' αυτά», είπε ο κ. Τσίπρας, με την κ. Γεννηματά να συνεχίζει: «Έχει και τα θετικά της η περίοδος αυτή για μας, ανασυγκροτούμαστε, ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας, τον βηματισμό μας, την επικοινωνία μας με τη βάση, το χρειαζόμαστε».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πάντως, το γεγονός ότι μας δίνεται, εννοώ ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα, ένας χρόνος χωρίς αυτήν την πίεση, μία ανάσα να μπορέσουμε να αναστοχαστούμε και να δούμε λίγο και το μέλλον της χώρας, και τις διαφωνίες και τις συμφωνίες μας, είναι καλό».

«Καλά, δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά στο λαιμό μάς την έχεις βάλει», του απάντησε η κ. Γεννηματά. «Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανταπάντησε «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, μας έχεις βάλει σε δύο καινούρια μνημόνια, οπότε τώρα δεν έχεις περιθώριο να τα λες αυτά», για να λάβει την απάντηση του πρωθυπουργού σε σαφώς χιουμοριστικό πνεύμα: «Θα πάμε μαζί στο Καστελόριζο, θα πάρω και τον Γιώργο μαζί, σε έναν χρόνο» (σ.σ. εννοώντας όταν θα έχει τελειώσει το τρίτο μνημόνιο, καθώς στο Καστελόριζο είχε ανακοινωθεί το πρώτο από τον Γιώργο Παπανδρέου).

«Θα σε πάω στη Σύμη για να δεις πώς πραγματικά χτυπά η καρδιά τη ακριτικής Ελλάδας. Αυτό που είναι βέβαιο Αλέξη μου είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες ψεύτικες ελπίδες», ανέφερε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας: «Ο ελληνικός λαός αυτό που ζητάει απ' όλους μας αυτήν τη στιγμή είναι η ειλικρίνεια. Θέλει να ξέρει πού βρίσκεται, ποιες είναι οι προοπτικές του, τι πραγματικά μπορεί να γίνει για τον κόσμο. Λοιπόν, δοκιμάστηκαν και τα μεγάλα λόγια και όλα αυτά και οι υποσχέσεις, καταλάβανε όλοι πού βρισκόμαστε, από δω και πέρα είναι τί γίνεται...».

«Από δω και πέρα υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος της εξόδου από την κρίση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Εγώ ετοιμάζω σχέδιο γι' αυτό, οπότε θα μου πεις κι εσύ τι έχεις στο μυαλό σου», είπε η κ. Γεννηματά, με τον πρωθυπουργό να της απαντά ότι θα της πει με μεγάλη προσοχή. «Άλλωστε με έχεις καλέσει και στο συνέδριο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Βεβαίως. Θα έρθεις;», ρώτησε η κ. Γεννηματά, με τον πρωθυπουργό να το αφήνει ανοικτό, ανάλογα με τις υποχρεώσεις που θα έχει στο τέλος του μήνα, οπότε και πραγματοποιείται το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο διάλογος με τον Κυριάκο



Λίγο μετα τις 13:30 έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσιπρας υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, είπε πως αποτελεί θεσμική του υποχρέωση να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά θέματα, παρά τις οποίες διαφωνίες υπάρχουν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ είπε  ότι είναι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης. 

Για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως για την οικονομία θα υπάρξει η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή, συνολικά και για τη διαπραγμάτευση, ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. 

«Για τα εθνικά είμαι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης και όταν υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν κατ΄ ιδιαν είμαι πάντα στη διάθεση σας», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πάντα οι σκέψεις και οι στρατηγικές πρέπει να περιφρουρούνται (...) αλλά  ζούμε στην εποχή της ενημέρωσης και της ταχύτητας, και όλα μαθαίνονται πολύ γρήγορα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσιπρας υποδεχόμενος τον πρόεδρο της ΝΔ, ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πορείας της υγείας της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει και το υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη το πρωί.

Οι συναντήσεις με Θεοδωράκη και Λεβέντη 

Ανοίγοντας τον κύκλο των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το χρέος μπαίνει σε τροχιά βιωσιμότητας συνδυαστικά με τις αποφάσεις του eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016 και του eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. Καθώς, όπως διευκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας, το πρώτο όριζε σαφώς ως ανώτατο όριο για την αποπληρωμή των δανείων της χώρας το 15% του ΑΕΠ, ενώ στη τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% μετά το 2023. Συνδυαστικά οι δυο αυτές αποφάσεις συγκροτούν έναν αλγόριθμο, ο οποίος προσδιορίζει τα μέτρα για το χρέος.



Ο πρωθυπουργός στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε χθες με τους κ.κ. Θεοδωράκη και Λεβέντη υπογράμμισε τη θετική αντίδραση των αγορών μετά την επίτευξη της συμφωνίας και το κλείσιμο της αξιολόγησης που ανοίγουν τον δρόμο για την έξοδο της χώρας μας σε αυτές (τις αγορές δηλαδή).
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του για το τέλος των μνημονίων, αφού για πρώτη φορά έπειτα από 7 χρόνια δεν θα υπάρξει μνημόνιο. Η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει αυτοδύναμα στις αγορές, υποστήριξε ο Αλέξης Τσιπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σαφείς δεσμεύσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που περιγράφονται στο κείμενο του eurogroup της 15ης Ιουνίου και αφορούν στην ανάπτυξη καθώς και στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, εξέλιξη που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Το Κυπριακό, ενόψει της δεύτερης Διάσκεψης της Γενεύης, στις 28 του μήνα, αποτέλεσε το δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς.

Με γνώμονα την πάγια ελληνική θέση για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να αξιοποιηθεί ο ρόλος της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και ζήτησε σύμπνοια των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου στα εθνικά θέματα.



Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεννόηση και στήριξη από όλα τα κόμματα καθώς τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης, επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στη Γενεύη μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις ίδιες θέσεις και κατά τις σημερινές του συναντήσεις, με τους πολιτικούς αρχηγούς Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος ενημερώθηκε αναλυτικά από το πρωθυπουργό την Παρασκευή, καθώς τώρα βρίσκεται (ο κ. Καμμένος) εκτός Ελλάδας.

Τέλος, με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου για συνομιλία του υπουργού Εθνικής 'Άμυνας με καταδικασθέντα, θέμα που «σήκωσε» η αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε: «Κρίμα η ΝΔ να ταυτίζεται με επιχειρηματικά συμφέροντα»