Μηνύματα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας όσον αφορά το Κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.


«Η γραμμή μας είναι σαφής, αποφασιστική και ψύχραιμη. Σε αυτή συνεχίζουμε με συνέπεια και χωρίς θόρυβο, δηλώσεις και διαρροές. Με στόχο να βρούμε δίκαιη και βιώσιμη λύση», τόνισε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Έχουμε τη συναίνεση σχεδόν του συνόλου του πολιτικού κόσμου στην κατεύθυνση αυτή».

Η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού έκλεισε με ενημέρωση για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό: «Στη συνάντηση με τον Μπ. Γιλντιρίμ έγιναν τα πρώτα βήματα σε ένα δύσκολο αλλά ειλικρινή διάλογο», είπε.

Στην εισαγωγική ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μετά την απόφαση του Eurogroup, άνοιξε «καθαρός διάδρομος εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια». 

Για τον κ. Τσίπρα υπάρχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους η συμφωνία ικανοποιεί τους πολιτικούς στόχους που η κυβέρνηση είχε θέσει προηγουμένως:

  1. Σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά τη λήξη του προγράμματος. 
  2. Αποδεκτή η γαλλική πρόταση, με ρήτρα ανάπτυξης.
  3. Δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις τόνωσης της ανάπτυξης -ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας. 
  4. και πιο σημαντικό σύμφωνα με την αξιολόγηση του πρωθυπουργού: Δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και έμπρακτη στήριξη των εταίρων για έξοδο στις αγορές.

Ζήτησε ακόμα την κινητοποίηση όλων, για την δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.