Επτά στους δέκα Θεσσαλονικείς είναι δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στη χώρα μας! Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρίας To The Point, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.


Συγκεκριμένα, δυσαρεστημένοι δήλωσαν το 74%, ικανοποιημένοι το 14% και ούτε δυσαρεστημένοι, αλλά ούτε ικανοποιημένοι, το 12%.

Μάλιστα, ένας στους δυο προτιμά, για την περίθαλψή του τα ιδιωτικά ιατρεία! Συγκεκριμένα, το 51,8% των ερωτηθέντων προτιμά τα ιδιωτικά ιατρεία, το 38% τα νοσοκομεία, το 22,4% το ΙΚΑ, το 10,6% ιδιωτικά πολυιατρεία και κλινικές και το 5,7% τα Κέντρα Υγείας. Το 43,9% των ερωτηθέντων επιλέγει ιδιώτη γιατρό για σοβαρό πρόβλημα υγείας, το κριτήριο επιλογής του οποίου είναι οι συστάσεις άλλων ασθενών (23,8%), η καλή του φήμη (23,5%), η εμπειρία του (20,7%), το αν είναι συμβεβλημένος με το ταμείο (19,3%). η επιστημονική του κατάρτιση (6,3%) και η διαθεσιμότητά του (4,3%).

Το 36% πιστεύει ότι το κόστος των υπηρεσιών Υγείας έχει αυξηθεί (το 29% ότι παρέμεινε ίδιο, το 26% ότι έχει ελαττωθεί), η μεγάλη πλειοψηφία (72,4%) κάνει χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ (συνταγογράφηση, τηλεφωνικό ραντεβού), το 44% πιστεύει ότι αν αλλάξει το καθεστώς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων αυτό θα είναι χειρότερο (για αύξηση των τιμών μιλά το 28%), ενώ ελάχιστοι (μόλις 17%) είναι αυτοί που έχουν ιδιωτική ασφάλιση και το 46,7% αυτών έχει μηνιαίο εισόδημα άνω των 2.000 ευρώ.

Πρόκειται για τηλεφωνική έρευνα, που έγινε στο νομό Θεσσαλονίκης, σε 1.016 άτομα, που επιλέχθηκαν τυχαία και ρωτήθηκαν στο τετραήμερο από 16 ως 19 Μαΐου.

Πρόβλημα για τους γιατρούς οι αλλαγές σε φορολογικό - ασφαλιστικό


Σε δεύτερη έρευνα της ίδιας εταιρίας πήραν μέρος 470 γιατροί. Αυτοί απάντησαν ως εξής:

Το 74,9% χαρακτηρίζει αρνητικά το σύστημα υγείας της χώρας, το 56% θεωρεί αρνητικές τις αλλαγές στη νομοθεσία περί την Υγεία των τελευταίων ετών, το 66% αντιμετωπίζει αρνητικά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα των γιατρών, το 94% αντιμετωπίζει αρνητικά τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που ισχύει για τους γιατρούς, το 61 % θεωρεί ότι αυξήθηκαν οι εισφορές των γιατρών υπέρ ΕΦΚΑ, το 76,7% των γιατρών είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, όπως και ο αριθμός των ασθενών (το 46,30% των γιατρών "έχασε" πελατεία), ενώ θεωρούν ως δύο πιο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο επάγγελμά τους την "προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος -σε ποσοστό 60,4%- και τη μείωση των συντάξεων με ταυτόχρονη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης -σε ποσοστό 37,1%).

Μάλιστα, το 64% των γιατρών δηλώνει ότι θα αναγκαστεί να εργάζεται και μετά τα 67 του έτη (μόλις το 8% σκέφτεται την πρόωρη συνταξιοδότηση), ενώ μόνον το 28,6% των γιατρών που πήραν μέρος στην έρευνα έχει ιδιωτική ασφάλεια (σε μεγάλο ποσοστό -76,5%- είναι ιδιώτες γιατροί).

Οι γιατροί, σε ποσοστό 70% δηλώνουν ότι οι πελάτες τους μαθαίνουν γι αυτούς από συστάσεις άλλων ασθενών, σε ποσοστό 59% ότι έχει μειωθεί το κόστος των των ιατρικών υπηρεσιών, αλλά παρά ταύτα, σε ποσοστό 87,6% δεν σκέφτονται καν να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας (σε ποσοστό 70,7% δε σκέφτονται να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους στο εξωτερικό.

Συντριπτικό είναι το ποσοστό των γιατρών (96,1%) που δεν έχουν αισθανθεί να απειλούνται από συναδέλφους τους του εξωτερικού (ειδικά γειτονικών χωρών), ενώ πάνω από ένας στους δύο (53,4%) μαθαίνουν τις εξελίξεις του κλάδου τους από το Ίντερνετ και κάποιοι λιγότεροι (38,9%) από συνέδρια. Δε λείπουν κι αυτοί (ποσοστό 24,4%) που πληροφορούνται τις εξελίξεις από συναδέλφους τους.