Δευτέρα, 15 Μαΐου, 2017._ 


Χωρίς αστική συγκοινωνία έχει μείνει από σήμερα όλος ο νομός Θεσσαλονίκης καθώς ξεκίνησε η επίσχεση εργασίας, των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ. Εξυπηρετούνται μόνον μακρινοί προορισμοί του νομού, από τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.


Εργαζόμενοι περιφρουρούν από τις 4 το πρωί τα αμαξοστάσια, όπως αποφάσισαν στην έκτακτη συνεδρίαση τους, ώστε να μην κινηθεί κανένα λεωφορείο.Δηλώνουν ότι θα παραβρεθούν στη συνάντηση που προανήγγειλε, για αύριο, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, αλλά προσθέτουν πως δεν υπάρχει λόγος αναστολής των κινητοποιήσεων, επειδή δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα δύο μηνών και το επίδομα Πάσχα.

Στην επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, η διοίκηση του Οργανισμού θα απαντήσει με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Μουρμούρες και παράπονα

Πάντως, από το πρωί, στη Θεσσαλονίκη, δεν ακούς παρά μόνον λεκτικές επιθέσεις κατά των εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ, αφού οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι, σήμερα, να πάνε στις δουλειές τους ή με Ι.Χ., ή με ταξί, ή με τα πόδια. Κάποιοι επιστράτευσαν κάθε ποδήλατο που βρήκαν, ενώ άλλοι, των οποίων η εργασία είναι πολύ μακριά από το σπίτι τους ζήτησαν άδεια, ή δήλωσαν ασθένεια! Άλλοι που δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, χάνουν το μεροκάματο...

Ο κ. Αριστείδης Μ., ιδιωτικός υπάλληλος σε εταιρία που εδρεύει στην περιοχή της οδού Λαγκαδά, ξεκίνησε, σήμερα το πρωί, για την εργασία του, από την Τριανδρία Θεσσαλονίκης με τα πόδια! "Δεν έχω άλλον τρόπο. Ίσως το μεσημέρι, που θα είμαι κουρασμένος, να επιστρέψω με ταξί, ή να με φέρει κάποιος συνάδελφος", μας είπε.

Η Ευτυχία Β., προϊσταμένη σε γνωστό σούπερ μάρκετ, κινείται από τον Βαθύλακο Θεσσαλονίκης στον Εύοσμο, στην εργασία της (σε απόσταση 30 χιλιομέτρων) με Ι.Χ. "Αν η επίσχεση εργασίας συνεχιστεί για άλλες δύο ημέρες, θα είναι σα να χαρίζω ένα μεροκάματο", υπογράμμισε.

Συναντήσαμε τον Πασκάλ Π., υπάλληλο πρατηρίου υγρών καυσίμων στην περιοχή του αεροδρομίου, σε στάση λεωφορείων της Βούλγαρη. Δεν γνώριζε ότι κατά την επίσχεση εργασίας δεν κυκλοφορούν οχήματα με προσωπικό ασφαλείας. "Θα είναι, δηλαδή, όπως την άλλη φορά", αναρωτήθηκε; Και πρόσθεσε: "Θα τηλεφωνήσω στο αφεντικό να πω πως είμαι άρρωστος. Πώς να πάω αεροδρόμιο; Με τα πόδια ή με ταξί";

Η Έφη Τ., πωλήτρια σε πολυκατάστημα της οδού Τσιμισκή πήγαινε στην εργασία της, από την περιοχή Χαριλάου, με τα πόδια. "Θα κάνω και... γάμπες", είπε στην αρχή, για να συνεχίσει με... γαλλικά κατά των εργαζόμενων και της κινητοποίησής τους. "Παίρνω 500 ευρώ στο χέρι κάθε μήνα κι αν τολμήσω να απεργήσω είναι πολύ πιθανό να αντικρίσω την πόρτα της εξόδου. Παίρνουν, τόσα χρόνια, του κόσμου τα χρήματα και τι προσφέρουν; Βρόμικα λεωφορεία", λέει!

"Έπρεπε να νοιώσουν την ανάγκη μας", προσθέτει νεαρός φοιτητής που δεν μας έδωσε το όνομά του κι άκουσε την κουβέντα μας. "Παραδίδω εργασία σήμερα και την κουβαλάω με τα χέρια. Πού να βρω χρήματα για ταξί; Με το ζόρι τα φέρνουν βόλτα οι γονείς μου και εγώ προσπαθώ να τη βγάλω με όσα μου στέλνουν"!

Στο μίνι γκάλοπ που επιχειρήσαμε, ακούσαμε μόλις μία φωνή υπέρ των εργαζομένων, από τον Θανάση Δ., που συναντήσαμε στην περιοχή της Δελφών. "Δούλεψαν και πρέπει να πληρωθούν", μας είπε. Στην ερώτηση για την ταλαιπωρία του κόσμου, απάντησε: "Όπως ταλαιπωρούμαι εγώ τώρα, θα ταλαιπωρηθούν κι αυτοί όταν απεργήσω εγώ. Θα δείξουν κατανόηση κι αυτοί, όπως δείχνω εγώ", πρόσθεσε κι απομακρύνθηκε.

Ατυχήματα και... καβγάδες!

Η απεργία των εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ έφερε και... καβγάδες μεταξύ οδηγών. Τα νεύρα ήταν τεντωμένα και τα περισσότερα μικροεπεισόδια καταγράφηκαν στις λεωφορειολωρίδες! Κάποιοι τις χρησιμοποίησαν για... παρκάρισμα και στις αντιδράσεις άλλων οδηγών απαντούσαν:

"Και πού να τ' αφήσω ρε φίλε; Απεργία έχει σήμερα"!

Γενικά επικρατεί... κυκλοφοριακή ασφυξία, καθώς οι περισσότεροι χρησιμοποιήσουν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, στους ήδη επιβαρυμένους δρόμους. Για να διασχίσει ένας οδηγός την απόσταση Περιφέρεια - Δικαστήρια, χρειάζεται οπωσδήποτε πάνω από μία ώρα!

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται αυτή την ώρα στους δρόμους: Τσιμισκή, Κ. Καραμανλή, Εγνατία, Μητροπόλεως, Λαγκαδά, Κατσιμίδη, Παπαναστασίου, Εθν. Αντιστάσεως στην Καλαμαριά. Β. Ολγας, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση και στην Περιφερειακή Οδό.

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην Περιφερειακή Οδό. Συγκεκριμένα δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν στο ύψος του Επταπυργίου με κατεύθυνση προς δυτικά. Από τη σύγκρουση σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Η αριστερή λωρίδα σύμφωνα με την Τροχαία είναι κλειστή.