Τρίτη, 2 Μαΐου 2017._


«Λευκός καπνός» βγήκε νωρίς το πρωί στο Χίλτον ύστερα από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων διάρκειας περίπου 12 ωρών.


Η τελική συμφωνία περιλαμβάνει και περικοπή στις επικουρικές συντάξεις με το μέσο εισόδημα από συντάξεις να διαμορφώνεται στο 9%, ενώ η μέγιστη περικοπή σε κύριες και επικουρικές θα φτάσει στο 18% (υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν κατά μέσο όρο περί τα 300 €, ενώ ο φόρος τους υπολογίζεται στα 600 €). 

Η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, θα ισχύσει όχι μόνο για τους συνταξιούχους, αλλά για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας. 

Στα 1.250 ευρώ η έκπτωση φόρου από το 2020, ενώ δεν αλλάζει το όριο στις ομαδικές απολύσεις, ούτε θεσμοθετείται λοκ άουτ. Καταργείται, όμως, το βέτο του υπουργού για τις ομαδικές απολύσεις.

Αρκετές επιχειρήσεις του Δημοσίου μεταφέρονται στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (το περίφημο υπερταμείο) από το ΤΑΙΠΕΔ (δεν έχει ανακοινωθεί, ακόμη, ποιες).

Στα αντίμετρα επεκτείνονται τα προγράμματα σίτισης μαθητών, βρεφονηπιακών σταθμών, παίρνουν επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ ετησίως 600.000 άτομα, ενώ θα δοθούν 250 εκ. για επενδυτικά προγράμματα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

«Έχουμε πλέον συμφωνία την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει με νόμους ή με αποφάσεις» δήλωσε αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι πλέον «ανοίγει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».  

Οι συζητήσεις για το χρέος θα προχωρήσουν διότι τώρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών εξηγώντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018 θα συζητηθούν «πακέτο» με το θέμα του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για συμβιβασμό και σημείωσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και μέτρα που «μας στενοχωρούν» αλλά και κάποια «θετικά στοιχεία όπως τα αντίμετρα, το γεγονός ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018, αλλά και η μεταφορά εταιρειών του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των Κυριακών, υπάρχει διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές αλλά και στους τουριστικούς μήνες, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. 

Να σημειωθεί ότι, ουσιαστικά, πρόκειται για προσυμφωνία, έως την απόφαση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Αναπτυξιακά χαρακτήρισε πριν λίγο, τα μέτρα, ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου. "Μας δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε στη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, μέσω του Γιούρογκρουπ. Η συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός. Υπάρχουν αρκετά καλά, ενώ άλλα δεν είναι καλά. Μερικοί θα έχουν κάποιες μειώσεις, άλλοι θα έχουν αυξήσεις", υποστήριξε και πρόσθεσε ότι δε θα υπάρξουν δημοσιονομικά μέτρα πριν το 2019.

Για την επέκταση των τουριστικών περιοχών είπε ότι η κυβέρνηση διαχώρισε, αλλά τελικά θα υπάρξει αυτό το μέτρο, ειδικά για περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

"Βεβαίως τα θεωρώ αναπτυξιακά μέτρα. Με τη συμφωνία ανοίγει η διαδικασία για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση", υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου.