Τρίτη, 23 Μαΐου 2017._


Σε αδιέξοδο κατέληξε η χθεσινή συνεδρίαση του Εurougroup για την Ελλάδα. Γερμανία και ΔΝΤ δε συμφώνησαν στο θέμα της διευθέτησης του χρέους και το θέμα παραπέμφθηκε στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 15 Ιουνίου.


Επίσης, έμεινε ανοιχτή η β’ αξιολόγηση, που οδήγησε και στο «πάγωμα» της εκταμίευσης της δόσης. Η κυβέρνηση γύρισε από το Eurogroup ουσιαστικά με άδεια χέρια...

Ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Nτέισελμπλουμ, παρά τις εξελίξεις αυτές, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την αισιοδοξία στην ατμόσφαιρα, δήλωσε: «Σημειώθηκε πολύ μεγάλη πρόοδος, φτάσαμε πολύ κοντά σε συμφωνία, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η προσέγγιση των θέσεων στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».

Επί πέντε ώρες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο Γάλλος υπουργός Μπρινό Λεμέρ και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν συζητούσαν για... εμάς! Ο κ. Ντέισελμπλουμ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, για να μην υποθηκεύσει, όπως είπε, την προσπάθεια για συμφωνία τον Ιούνιο, είπε πως "σκόνταψαν" στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που θα πρέπει να λάβουν οι Ευρωπαίοι(χρόνος αποπληρωμής των δανείων που ελήφθησαν για τη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας), μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά και επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στη διάθεσή τους).

Πληροφορίες που αναφέρει η "Ναυτεμπορική" θέλουν να υπάρχουν διαφωνίες και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το ΔΝΤ θέλει -για μετά το 2022- πλεόνασμα κάτω του 2%, ενώ η Γερμανία θέλει 2,6%. 

Ο κ. Ντέισελμπλουμ, είπε πως έως και το 2022 ο «πήχης» τίθεται στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ από το 2023 και μετά θα ισχύει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτή είναι η τελική συμφωνία.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους (τόκοι και χρεολύσια) δεν πρέπει να ξεπερνάει το 15%.

Ο πρόεδρος του Εurogroup είπε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Όσο για την εκταμίευση της δόσης, η διαδικασία εκταμίευσης θα αρχίσει αφού ελεγχθούν τα προαπαιτούμενα. 

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλάους Ρέγκλινγκ, κι ο κ. Μοσκοβισί είπαν ότι... τα κάναμε όλα καλά. Ο τελευταίος πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να κάνουν, τώρα και οι εταίροι. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup, χαρακτήρισε δύσκολη τη συζήτηση για το χρέος, αλλά εξέφρασε την προσδοκία ότι θα υπάρξει συμβιβαστική λύση σε τρεις εβδομάδες, έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.