Τετάρτη, 17 Μαΐου, 2017._ 


Χιλιάδες αναμένεται να είναι οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα οι οποίοι, σήμερα, θα πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε όλη τη χώρα, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή.


Στη Θεσσαλονίκη, το Εργατικό Κέντρο της πόλης καλεί εργαζόμενους συνταξιούχους και άνεργους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση η οποία έχει προγραμματιστεί στις 10:30 το πρωί, στο χώρο μπροστά από το κτήριο του ΕΚΘ. Στη συγκέντρωση πιθανότατα θα συμμετέχουν και μέλη του συνδικάτου εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Στις 10:30, μέλη του ΠΑΜΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ και ΠΑΣΥ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στην Καμάρα, στις 10:00 θα συγκεντρωθούν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πρωτοβάθμιων σωματείων, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ.

Στη συμβολή των οδός Εγνατία και Αγίας Σοφίας προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 10:30 μέλη της ΟΚΔΕ και η κίνηση με την επωνυμία “Ξεκίνημα”.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.) απευθύνει κάλεσμα ενότητας και συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ κι έτσι, εκτός των επισχέσεων εργασίας του κλάδου, υπάρχει άλλος ένας λόγος για να μην κυκλοφορούν λεωφορεία.

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας, για την εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών, θα λειτουργήσουν σήμερα οι δημόσιες δομές υγείας, καθώς γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει και οι γιατροί που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενάντια στα νέα μέτρα.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία 17-18 Μαΐου, καθώς υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση μιλάει ανερυθρίαστα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επιβάλλει νέες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο "όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών". Με τα νέα μέτρα μειώνεται κατά 30% το ποσό που θα αποζημιώνεται για φάρμακα, εξετάσεις και άλλα».

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι «αντί σύγκλισης των Δημοσίων Δαπανών Υγείας με το μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, έχουμε περαιτέρω μείωση 120 εκατ. ευρώ. Η πρόσληψη προσωπικού και η επαρκής χρηματοδότηση των Νοσοκομείων παραπέμπονται στις καλένδες».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει την πανελλαδική απεργία, ενώ και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), καλεί τους οδοντιάτρους να συμμετάσχουν μαζικά στις προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις επιβατών και εμπορευμάτων στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές, αναμένεται να προκαλέσει η συνεχιζόμενη απεργία των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αποφάσισε χθες σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για αύριο Πέμπτη 18 -5- 2017 και Παρασκευή 19-05-2017.

Η πρώτη 48ωρη απεργία των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, ξεκίνησε χθες στη μία τα ξημερώματα της Τρίτης 16-5-2017 και λήγει απόψε στις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 17/05.


Η δεύτερη 48ωρη αρχίζει στη μία τα ξημερώματα της Πέμπτης 18 -5- 2017 και λήγει στις 12 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19-5-2017.

Στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Σε 4ωρη στάση εργασίας προχωρούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, ενώ θα τροποποιηθούν και οι ώρες αναχώρησης και άφιξης πολλών ακόμη πτήσεων που είναι προγραμματισμένες πριν και μετά τη στάση εργασίας. 

Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν αεροπορικώς καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία.