Δευτέρα, 03 Απριλίου, 2017 


Η Ροτόντα, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ήταν το καλύτερο σκηνικό για την εναρκτήρια εκδήλωση της Ετήσιας Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου UNESCO, χθες βράδυ, στη Θεσσαλονίκη.


Οι 70 εκπρόσωποι Εθνικών Επιτροπών του οργανισμού από 35 χώρες της Ευρώπης και από τον Καναδά που συμμετείχαν στην τελετή έναρξης της 3ης Ετήσιας Άτυπης Συνάντησης των Εθνικών Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Δικτύου UNESCO αναζητούν την τόνωση της συνεργασίας των μελών του Δικτύου τόσο μεταξύ τους όσο και με πολυάριθμα Δίκτυα της UNESCO και την κοινωνία των πολιτών. Θα σχεδιάσουν κοινές πρωτοβουλίες και θα ανταλλάξουν ιδέες για τις καλύτερες πρακτικές στα πεδία της εκπαίδευσης, του πολιτισμού των επιστημών και της επικοινωνίας. Απώτερος στόχος της συνάντησης είναι η συμβολή των Εθνικών Επιτροπών στην αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη υλοποίηση των αποστολών του διεθνούς οργανισμού, όπως υπογράμμισε και  η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO, Αικατερίνη Τζιτζικώστα.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης (2-5 Απριλίου 2017) θα συζητηθούν οι προτεραιότητες του Διεθνούς Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, τις Επιστήμες, τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία.

Την ολοένα και αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών της χώρας ως προς την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, παρά την οικονομική κρίση, ίσως και εξαιτίας της, καθώς και ως προς τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς, της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Η Λυδία Κονιόρδου, ανοίγοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε σε δύο πρόσφατες ελληνικές επιτυχίες «που υπογραμμίζουν τη διεθνή ακτινοβολία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς». Η πρώτη επιτυχία είναι η εγγραφή (πέρσι τέτοια εποχή) του «Παπύρου του Δερβενίου», ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί ως «το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης», στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου και η δεύτερη, πιο πρόσφατη, ελληνική επιτυχία είναι η συμπερίληψη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων -που η υπουργός Λυδία Κονιόρδου θα επισκεφθεί επίσημα την ερχόμενη Κυριακή 9/4/201- στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η υπουργός πολιτισμού είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη και προσωπικότητες διεθνούς κύρους του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Επιτροπών για την UNESCO.

Τη Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Επιτροπών για την UNESCO, χαιρέτισαν στη συνέχεια η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης Μαρία Τσαρουχά Κόλλια, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ακολούθησε ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, και έπειτα η κήρυξη έναρξης των εργασιών της Συνάντησης.

Πρώτος ομιλητής ο Έρικ Φαλτ , αναπληρωτής γενικός διευθυντής UNESCO για θέματα Εξωτερικών Σχέσεων. Τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν μεταξύ άλλων ζητήματα σχετικά με τα δίκτυα συνεργασιών της UNESCO, με τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει, και με το όραμα του διεθνούς Οργανισμού του ΟΗΕ για την περίοδο ως το 2030. Προγραμματισμένη για το κλείσιμο της εκδήλωσης ήταν συναυλία όπου η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα συνάντησε την ερμηνεία της Έλλης Πασπαλά.