Μ. Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017._

Της ΣΙΣΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ, από το foodmood.gr

Τη Μ.Πέμπτη το έθιμο θέλει να βάφουμε τα αυγά, να ζυμώνουμε τσουρέκια και κουλουράκια. Άν αποφασίσετε να ζυμώσετε και να ψήσετε τσουρέκια ο Κόκκινος φούρνος, μας έδωσε μια συνταγή με σίγουρη επιτυχία. 


Άν πάλι δεν προλαβαίνετε, ζεστά, νόστιμα, μαστιχωτά τσουρέκια σας περιμένουν στην οδό Αποστόλου Παύλου 1 και Αρμενοπούλου (πίσω από την Ροτόντα) αλλά και στην Κ.Τούμπα, στην οδό Τριανταφυλλοπούλου.





Τα χρόνια πέρασαν, η γειτονιά της Ροτόντας άλλαξε πρόσωπο. Πολυκατοικίες πήραν τη θέση των μικρών σπιτιών, οι άνθρωποι έγιναν πιο απρόσωποι, ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ όμως παρέμεινε στη θέση του όντας πλέον ορόσημο στην περιοχή της Ροτόντας και της Καμάρας και γευστικό σημείο συνάντησης πολλών Θεσσαλονικέων και μη.

Σήμερα, ριζικά ανακαινισμένος και πλήρως εκσυγχρονισμένος, ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ συνεχίζει την αδιάλειπτη εδώ και πάνω από μισό αιώνα λειτουργία του υπό τη διεύθυνση των υιών του κυρ – Μιχάλη, Γιάννη και Χάρη Τζιάλλα χαρίζοντας γεύσεις κλασσικές αλλά προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις του πελάτη.

Καινοτόμες ιδέες και όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες στην αρτοποίηση εφαρμόζονται με επιτυχία από τους διαδόχους του κυρ – Μιχάλη, πάντα όμως με σεβασμό στην ΠΑΡΑΔΟΣΗ στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ και στο αρχικό όραμα του ιδρυτή του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ.


ΠΡΟΖΥΜΗ

100 γρμ αλευρι super αμερικης
80 γρ μαγια νωπη
100 γρ νερο

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 4 με 5 λεπτά στην αργή ταχύτητα

Τοποθετούμε τη λεκάνη με το ζυμάρι σε ένα ζεστό σημείο να γίνει για 45 λεπτά

ΥΛΙΚΑ

900 γρ αλευρι αμερικης ‘η τσουρεκιου
5 γρ αλατι


350 γρ ζαχαρη

230 γρ βουτυρο γαλακτος
5 αυγα
100 γρ γαλα
100 με 150 γρ νερο
30 γρ μαχλεπι
3 γρμ μαστιχα
ξυσμα απο ενα πορτοκαλι
20 γρμ


Παρασκευή

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και το προζύμι εκτός το βούτυρο για 15 λεπτά στην αργή ταχύτητα.

Κατόπιν ρίχνουμε το βούτυρο σιγά σιγά λυμένο (να μην ειναι ζεστό) και ζυμώνουμε πάλι στην πρώτη ταχύτητα για περίπου άλλα 15 με 20 λεπτά μέχρι να δέσει το ζυμάρι

Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε να φούσκωση για 30 λεπτά

Κατόπιν κόβουμε σε τεμάχια 500 γρμ τα κάνουμε μακρόστενα φυτίλια και πλέκουμε πλεξουδάκια αφήνουμε πάλι της πλεξούδες σκεπασμένες να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος

Περίπου για 50 λεπτά αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο περίπου 150 με 160 βαθμούς για 50 λεπτά.