Δευτέρα, 03 Απριλίου, 2017


Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πύλης πληροφόρησης και προβολής του τουρισμού και την προβολή της Θεσσαλονίκης μέσα από τα social media ανακοίνωσε η η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού, Βούλα Πατουλίδου.


To νέο portal (δείτε το με κλικ εδώ) που ενεργοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016, μέσα στον τελευταίο μήνα είχε 7.000 μοναδικούς επισκέπτες και 30.000 προβολές της σελίδας, διπλάσιες σε αριθμό από ότι το προηγούμενο δίμηνο. Οι περισσότεροι σε αριθμό επισκέπτες είναι Έλληνες και ακολουθούν από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κύπρο και τα Σκόπια.

Το portal, που παρέχει πληροφορίες, εκτός από τα ελληνικά, σε αγγλικά και ρωσικά, θα είναι σύντομα και στην γερμανική γλώσσα. Παρέχει πλήθος πληροφορικών για κοντινές αποδράσεις από την Θεσσαλονίκη,από 30' έως 3 τρεις ώρες, θεματικές διαδρομές, πτήσεις προς την πόλη, ενώ με το "η γνώμη σου μετράει" φιλοδοξεί να σταθμίσει τη γνώμη των επισκεπτών.

Επισκεφθήκαμε το portal και εντυπωσιαστήκαμε από το βίντεο (από drone) που ανοίγει την επίσκεψη σε αυτό. Επίσης μοντέρνο είναι το tempate που χρησιμοποιείται και ιδιαίτερα απλό. Είναι γρήγορο στην ανταπόκριση, όμως δεν έχει, προς το παρόν, βαριά αρχεία. Χρειάζεται, πάντως, κάποιες βελτιώσεις, όπως η σύνδεσή του με το Αεροδρόμιο Μακεδονία ή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ, για να μπορεί κάποιος να κάνει κράτηση θέσεων απευθείας και να μη χρειάζεται να ανοίξει νέα καρτέλα. 

Σύμφωνα, πάντως, με την κ. Πατουλίδου, στον τομέα των δυνατοτήτων ακόμη γίνεται δουλειά. Όπως είπε η κ. Πατουλίδου θα κυκλοφορήσουν και mobile εφαρμογές, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για να φιλοξενεί το Δίκτυο των Πρεσβευτών της Θεσσαλονίκης ( επαγγελματιών, φοιτητών, προσωπικοτήτων της πόλης, ομογενών και άλλων) που τώρα αρχίζει να δημιουργείται. Επίσης, αναπτύσσεται και virtual reality sightseeing.

Τι έγινε τελευταία στον τομέα του τουρισμού

Η κ. Πατουλίδου παρουσίασε, ακόμη, τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία διετία για την προβολή της πόλης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναφέρθηκε στη συμμετοχή σε συνέδρια και εκθέσεις του εξωτερικού, στο πρόγραμμα δράσεων με στόχο την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων και των επαγγελματιών, ενώ ζήτησε και τη σύμπραξη όλων των φορέων του τουρισμού για μια κοινή στρατηγική.

"Για δύο χρόνια δεν μίλησα γιατί έπρεπε ο Οργανισμός να κάνει πρώτα έργο. Όποιος νομίζει ότι πρέπει να καταργηθεί ο Οργανισμός, ας ζητήσει να τον καταργήσουν, αλλά αυτό που διαπιστώνω είναι ότι στα δύσκολα πάλι εδώ έρχονται όλοι", είπε χαρακτηριστικά ενώ εξήγησε απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, "πως δεν μπορούν να ζητούν χάρες, να πληρώσουμε τα διόδια, σε αυτούς που δεν συνεισφέρουν", σημείωσε η κ. Πατουλίδου.

Ο Ο.Τ.Θ. προσπαθεί και παράγει έργο με ένα ετήσιο budget 300.000 ευρώ, ενώ είναι γνωστό πως από τα μέλη, δεν καταβάλλει εισφορές η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης η οποία έχει επιλέξει και τραβάει το δικό της ανεξάρτητο δρόμο όσον αφορά την προβολή των μελών της αλλά και του προορισμού. Να σημειωθεί πάντως πως στην παρουσίαση που έγινε σήμερα σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Θ κ. Αρ. Θωμόπουλος ήταν παρών.

Στάθηκε ακόμη στα έντυπα που κυκλοφορούν σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά) και διανέμονται δωρεάν από τα γραφεία τουριστικών πληροφοριών.

«Γνωρίζουμε τον τόπο μας. Η Θεσσαλονίκη έχει πολλά πλεονεκτήματα. Έχει ιστορία, πολυπολιτισμικότητα, ξεχωριστές γεύσεις, μουσική, ιδιαίτερους ανθρώπους. Έχει όμως, περιορισμένες αεροπορικές συνδέσεις, ελάχιστη ακτοπλοϊκή σύνδεση και μηδενική σιδηροδρομική», ανέφερε.

Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις προσπάθειες προώθησης του brand name "Thessaloniki - Many Stories One Heart" και στη σύνδεση της πόλης με ισχυρές ιστορίες, όπως εκείνη του Ολύμπου, του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Η κ. Πατουλίδου μίλησε για τις δραστηριότητες θεματικού τουρισμού (θρησκευτικού, συνεδριακού, γαστρονομικού, προσκυνηματικού, κρουαζιέρες κ.ά.) καθώς και για τη διοργάνωση και ενίσχυση πολιτισμικών και αθλητικών εκδηλώσεων, όπως το Antetokoubros Streetball Event και ο Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος.