Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017._


Τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης δε θα προκαλέσουν προβλήματα, αφού θα αναπτυχθούν σε 500 τμ, από σύνολο 25.000 τμ. Αντίθετα, προβλήματα προκαλεί ο... ποδηλατόδρομος! Τάδε έφη Γιάννης Μπουτάρης (όχι ακριβώς με αυτά τα λόγια).


Όπως ανέφερε, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για την καθαριότητα, στα σχέδια του δήμου είναι να ενοικιαστούν πέντε αναψυκτήρια και να έχουν ισόποσο χώρο για τραπεζοκαθίσματα και στον υπαίθριο χώρο. «Πέντε καταστήματα με 100 περίπου τμ που είναι ο υπαίθριος χώρος είναι μια έκταση συνολικά 500 τμ όταν η παραλία έχει έκταση 5,5 χλμ.» τόνισε, εξηγώντας πως «δεν θα πλημμυρίσουν την παραλία των 25.000 τμ τα τραπεζοκαθίσματα των 500 τμ». «Η παραλία έγινε για να την απολαμβάνει ο κόσμος, δεν είναι μουσείο αρχιτεκτονικής» πρόσθεσε.

Και, λίγο αργότερα, είπε πως στην Νέα Παραλία υφίστανται δύο προβλήματα: ένα ο ποδηλατόδρομος, ο οποίος, όπως υποστήριξε, πρέπει να φύγει και το δεύτερο οι τουαλέτες, καθώς, όπως, δήλωσε, «ο κόσμος πηγαίνει και κάνει την ανάγκη του στα δέντρα»!

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι από παλιά η διοίκηση Μπουτάρη σκόπευε να "κατεβάσει" τον ποδηλατόδρομο στη μία λωρίδα κυκλοφορίας της παραλιακής λεωφόρου, αλλά αυτό δεν έγινε ως τώρα κυρίως λόγω των αντιδράσεων των ποδηλατών (υποστήριξαν ότι θα είχαμε συχνά ατυχήματα καθώς στο δρόμο αυτό τα Ι.Χ. αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες) αλλά και της πρακτικής που μετατρέπει δύο λωρίδες κυκλοφορίας σε... πάρκινγκ!

Όσον, δε, αφορά το θέμα της τουαλέτας στις παραλίες, οι αρχιτέκτονες που σχεδίασαν τη Νέα Παραλία προέβλεψαν κοινόχρηστους χώρους στα γυάλινα περίπτερα. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι στην περίπτωση που τα περίπτερα αυτά αποδοθούν σε ιδιώτες για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, οι περιπατητές θα αναγκάζονται να... ζητούν άδεια για τη χρήση -ενώ, φυσικά, η σήμανση για την ύπαρξη τουαλετών θα... χαθεί εντέχνως, όπως γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Ο δήμαρχος επέμενε πως στο θέμα αυτό υπάρχει παραπληροφόρηση και παραφιλολογία, αλλά ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως τα περίπτερα θα δοθούν για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, αφού επιβεβαίωσε πως θα δοθεί ένα μόνο από αυτά στο ΚΕΘΕΑ, συμβολικά (όπου πάλι θα γίνει μπαρ, αλλά... χωρίς αλκοόλ). Ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραχωρηθεί περίπτερο στους «Φίλους της Νέας Παραλίας» και στην Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας (ΠΕΕΒΕ).

«Δεν παραχωρούμε τίποτα δωρεάν» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η ΠΕΕΒΕ θέλει να υιοθετήσει το πάρκο των Γλυπτών, όχι να παραχωρηθεί περίπτερο.

Ανακοίνωσε ότι η οριστική θέση της διοίκησης θα γίνει γνωστή μετά το Πάσχα. Ανέφερε όμως ότι ο δήμος είναι σε διαβούλευση.