ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 8/3/17

Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρης

Πόρτες κλειδαμπαρωμένες με κλειδαριές και εξτρά λουκέτα και παράθυρα ανοιχτά! Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τουλάχιστον τέσσερα παράθυρα εντοπίσαμε στην αυτοψία του Salonicanews.com στο παλατάκι, στο εμβληματικό αυτό
κτίριο της Θεσσαλονίκης που χάσκει εγκαταλελειμμένο και πλέον ανοιχτό σε όποιον θέλει να μπει, να κλέψει οτιδήποτε ή ακόμα να βρει και κατάλυμα.

Το άλλοτε δεύτερο προεδρικό μέγαρο της χώρας ρημάζει στην εγκατάλειψη και παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, είναι έρμαιο του καθενός.





Το κτίριο έπαψε να χρησιμοποιείται εδώ και δύο περίπου χρόνια, οπότε και το ΥΜΑΘ απέσυρε την αστυνομική φρουρά. Όπως ανακοινώθηκε τότε, οι κήποι θα δινόταν για εκδηλώσεις (έγιναν εκεί ο  γάμος του γιου του επιχειρηματία και προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, Γιώργου, αλλά και ελάχιστες εκδηλώσεις) ενώ το κτίριο θα παρέμενε ερμητικά κλειστό μέχρις ότου να βρεθούν χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών.




Όπως διαπίστωσε πάντως η αυτοψία του Salonicanews.com το κτίριο που δεν φυλάσσετε με κανέναν τρόπο (ούτε καν με κάμερες) δεν είναι ερμητικά κλειστό, αλλά προκλητικά ανοιχτό με τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες να προκαλούν  το γέλιο και παράλληλα την αγανάκτηση για αυτή την εγκατάλειψη δημόσιας περιουσίας.





Η είσοδος μας στο κτίριο ήταν κάτι περισσότερο από εύκολη. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν να σηκώσουμε το ήδη ανοιχτό στόρι. Οι εικόνες που αντικρίσαμε στο εσωτερικό προκαλούν θλίψη.

Οι τοίχοι όλοι έχουν φουσκώσει από την υγρασία. Παντού κιβώτια με πακεταρισμένα έπιπλα και άλλα αντικείμενα, πολλά εκ των οποίων ξεσκισμένα, προφανώς από κάποιους επιτηδείους.

Στον πρώτο όροφο, στο ιδιαίτερο γραφείο των προεδρικών δωματίων, φάκελοι και χαρτιά με το εθνόσημο και το λογότυπο του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, ξεχασμένα πάνω σε ένα γραφείο.






Διάφορα αντικείμενα πεταμένα εδώ και εκεί μαζί με διάφορες συσκευές και έπιπλα.  Το αστείο είναι ότι σε μια τουαλέτα υπήρχαν ακόμα τρία ρολά χαρτί υγείας!

Στο ισόγειο ένα πιάνο με ουρά παρατημένο, απλά σκεπασμένο με μια κουβέρτα. Στο χώρο έξω από τη μεγάλη αίθουσα των δεξιώσεων ένα σαλόνι χάσκει παρατημένο. Η αίθουσα δεξιώσεων άδεια. Παντού σε όλα τα δάπεδα του κτιρίου σοβάδες που πέφτουν από τα ταβάνια και τους τοίχους. Ταβάνια σε πολλά από τα οποία υπάρχουν ακόμα οι πολυέλαιοι.

Το τραγελαφικό ήταν ότι κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ δύο τουρίστες από το Ισραήλ (όπως διαπιστώσαμε ρωτώντας τους) περιδιάβαιναν στου κήπους και έβγαζαν φωτογραφίες την καταπληκτική θέα.






Εικόνες θλιβερές ενός κτιρίου που άλλοτε αποτελούσε ένα από τα παλάτια της βασιλικής οικογενείας. Ενός κτιρίου που μετά τη μεταπολίτευση πέρασε στην Προεδρία της Δημοκρατίας για να φιλοξενεί τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας. Παλιότερα αποτελούσε κατοικία του εκάστοτε υπουργού Μακεδονίας – Θράκης.

Αυτό το κτίριο πλέον εγκαταλείφθηκε και παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων χάσκει ανοιχτό και αφύλακτο να ρημάζει στο χρόνο.




Δείτε το βίντεο: