Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017._

Διαμαρτυρία και παρέμβαση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποίησαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του δήμου στην Καθαριότητα που παραμένουν τρεις μήνες απλήρωτοι.


Πρόκειται για, περίπου 730 εργαζόμενους -με συμβάσεις ορισμένου χρόνου- του δήμου, των οποίων παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους με απόφαση της κυβέρνησης. Όμως, δεν πληρώνονται τα δεδουλευμένα, καθώς η πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν επικυρώνει τα χρηματικά εντάλματα, επισημαίνοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική (σ.σ. πρόκειται για την τρίτη διαδοχική παράταση συμβάσεων μέσα σε 24 μήνες που συνεπάγεται μονιμοποίηση των εργαζομένων).

Η κουβέντα στο δημοτικό συμβούλιο περιείχε αρκετές κόντρες, μεταξύ συμβούλων, ακόμη και αυτών της «Πρωτοβουλίας», καθώς ήταν η πρώτη συνεδρίαση στην οποία προήδρευε η Καλυψώ Γούλα, μετά την απομάκρυνση (από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης) του Παν. Αβραμόπουλου. Τόσο ο κ. Αβραμόπουλος, όσο και ο Ανδρ. Κουράκης (που είχε απομακρυνθεί παλιότερα από θέση αντιδημάρχου) είχαν τις δικές τους απόψεις και τοποθετήσεις για το θέμα. Μάλιστα, η πρόταση του κ. Κουράκη ήταν αυτή που ενέκρινε το σώμα, κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν οι δύο σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»).

Εργαζόμενοι: Δε θα σταματήσουμε αν δεν δικαιωθούμε

Η Σοφία Εξαδακτύλου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, στην τοποθέτησή της, τόνισε: «Η Νέα Δημοκρατία μας αποκαλεί λίπος και κομματικό στρατό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της». Αναρωτήθηκε για ποιον λόγο εργαζόμενοι «από τη Λάρισα και κάτω πληρώνονται» και απάντησε: «Αυτό το μέτωπο πρέπει να σπάσουν, επειδή εδώ κερδήθηκαν οι δικαστικές αποφάσεις».

Τόνισε πως επελέγησαν «με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ» και πως «αν εμείς φύγουμε, ο τομέας της καθαριότητας θα αδειάσει, η πόλη θα βρομίσει». Ζήτησε, δε, από την ΚΕΔΕ «να ξεκαθαρίσει τη θέση της όσον αφορά τους συμβασιούχους» και «να σταματήσει αυτό το καθεστώς δουλείας», προειδοποιώντας: «Δε θα σταματήσουμε αν δεν δικαιωθούμε».

Μπουτάρης: Θα πω στον Τσίπρα ότι είστε στα κάγκελα

«Επανειλημμένα έχουμε στηρίξει τους εργαζόμενους με οκτάμηνα, όσο μπορούσαμε περισσότερο», θύμισε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Πρόσθεσε πως «η παλιότερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ισχύει», αλλά «το πρόβλημα είναι πως η επίτροπος του δημοσίου δεν εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμών», διότι έχει παρέλθει το 24μηνο.

Για το ψήφισμα της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας σύμφωνα με το οποίο δεν είναι δυνατή η επαναπρόσληψη των «παρατασιούχων», είπε πως το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης έχει λάβει διαφορετική απόφαση. Όπως είπε, στην αυριανή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα θέσει το θέμα. «Κάντε κάτι. Ο κόσμος είναι στα κάγκελα, θα του πω. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο δεδομένο: Δεν μπορούν να έχουν δουλέψει άνθρωποι και να μην παίρνουν τη δουλειά τους», κατέληξε.

Κόντρες συμβούλων

Σε παρέμβασή του, ο σύμβουλος της Πρωτοβουλίας και πρώην πρόεδρος του σώματος, Παν. Αβραμόπουλος, υπογράμμισε πως «οι άνθρωποι αυτοί βγαίνουν στο δρόμο. Είναι και θέμα του δήμου να βρει λύση». Και πρότεινε να λάβουν έναντι πληρωμής, για να καταχειροκροτηθεί από τους εργαζόμενους που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Με παρέμβασή της, η νυν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, είπε πως «δεν είναι θέμα πολιτικής απόφασης».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξαναπήρε το λόγο για να πει «ούτε έναντι μπορούν να δοθούν με απόφαση δημάρχου, γιατί, Παναγιώτη μου, θα πάω(σ.σ. κατηγορούμενος) για απιστία»! Και πρόσθεσε: «Αν κάποιος δεν έρθει να δουλέψει, επειδή δεν πληρώνεται, δε θα πάρει απουσία».

Αριστερή… συμπαράταξη

Ο Γ. Δελλής, επικεφαλής της Δημοτικής Συσπείρωσης, ζήτησε να λάβει πρωτοβουλία ο δήμαρχος να μην έρχονται τα ΜΑΤ στο Δημαρχείο όποτε εμφανίζονται εργαζόμενοι για προβλήματά τους. «Πρέπει να πάρουν τα χρήματα για τα οποία εργάστηκαν. Κι όχι να γίνονται μπαλάκι», είπε για το θέμα των εργαζόμενων, προτείνοντας να πληρωθούν από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη.

Η κ. Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ανοικτή Πόλη», είπε πως «η κυβέρνηση έδωσε παράταση και γνωμοδότηση να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, επειδή είναι και νόμιμο και ηθικό. Για τις κατά τόπους αποφάσεις επιτρόπων είπε πως θα εξετασθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο «κι εκεί πιστεύω ότι θα λυθεί το θέμα». Όσο για την πρόταση του Γ. Δελλή, είπε ότι «θα μπορούσε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει την ευθύνη και το ρίσκο». Έκανε λόγο για πολιτική απόφαση που βοηθάει και το δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους.

Καλαφάτης: Να είμαστε σοβαροί και ειλικρινείς

Σοβαρότητα και ειλικρίνεια προς εργαζόμενους, οι οποίοι εργάστηκαν και δεν έχουν πληρωθεί, ζήτησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης:

«Είναι πολύ εύκολο να πούμε κουβέντες και να εισπράξουμε το χειροκρότημα ανθρώπων που δεν έχουν να πληρώσουν τα προς το ζην. Οποιαδήποτε απόφαση για εκταμίευση θα περάσει πάλι από την πάρεδρο. Πάλι θα υπάρχει το θέμα της συνταγματικότητας. Ας είμαστε σοβαροί. Δεν είναι ούτε η μείζων αντιπολίτευση, ούτε η ΚΕΔΕ που θα λύσουν το πρόβλημα. Τα προβλήματα τα επιλύει η εκάστοτε κυβέρνηση. Δε θα κάνω κριτική στην απόφαση που έχει πλήθος συνταγματικών προβλημάτων. Οι πάρεδροι δεν το κάνουν από το μυαλό τους. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά στο χειρισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Όμως το θέμα σήμερα είναι πώς μπορούμε να δώσουμε ρεαλιστική ελπίδα στους ανθρώπους αυτούς»!

Ο κ. Καλαφάτης πρότεινε «να τονίζουμε το αυτονόητο δικαίωμα να πληρωθεί ο εργαζόμενος για την εργασία που παράσχει» και, προσωπικά ο δήμαρχος, να θέσει το θέμα στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό, στην Αθήνα.

«Για άλλα και για άλλα ο δήμαρχος μιλάει για επαφές του. Αυτό που αφορά ζωτικά συμφέροντα συνανθρώπων μας, πρέπει να το θέσει πρώτο στην ατζέντα από όλα τα άλλα ζητήματα . Να αφήσει πίσω και τα αναπτυξιακά και τα λιμάνια. Πρώτο θέμα να θέσει αυτό των εργαζομένων. Αν υπάρχει μία λύση, θα ‘ρθει από εκεί», υπογράμμισε. Κι όταν κάποιος του φώναξε «να κάνεις και ερώτηση στη Βουλή», απάντησε:  «Έχω κάνει 49 ερωτήσεις και απάντησαν στις 24»!

Ζήτησαν ευθύνες από το δήμαρχο

Ο Γ. Αβαρλής της παράταξης «Ανοικτή Πόλη», αναφέρθηκε στις ευθύνες του δήμου Θεσσαλονίκης και του δημάρχου προσωπικά:

«Η κυβέρνηση νομοθέτησε. Πολλοί δήμοι πλήρωσαν. Ο δήμος Λάρισας πλήρωσε 220 εργαζόμενους. Αλλά τι έκανε ο δήμος Λάρισας, που έχει αριστερή άποψη για τα πράγματα; Πήγε στην πάρεδρο και απαίτησε την υπογραφή. Εδώ τι κάνει η διοίκηση Μπουτάρη; Τίποτα», τόνισε!

Ο Κ. Σεβρής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», πρότεινε «η μάχη του δήμου να είναι απέναντι στην απλήρωτη εργασία. Ο δήμαρχος πρέπει να ακούσει τις φωνές των πολιτών κι όχι των συμφερόντων».

Για την Μόνικα Αϊβάζογλου, επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση», «πρέπει να γίνουν προσλήψεις, γιατί αυτό θα ‘ναι καλό και για τους εργαζόμενους και για την καθαριότητα της πόλης. Πρέπει να υπάρχει μονιμότητα, τουλάχιστον σε αυτές τις επείγουσες ανάγκες του δήμου».

Και… διοικητική αντιπολίτευση

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παν. Αβραμόπουλος ο οποίος υπογράμμισε πως «μπορούμε να δώσουμε τα χρήματα. Το κάναμε και στο παρελθόν».

Τότε πήρε το λόγο ο σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας» Κων. Ζέρβας, που θύμισε: «Και κάποιοι πήγαν κατηγορούμενοι… Κάποιοι φοβούνται για απιστία, αλλά κάποιοι πήγαν κατηγορούμενοι»!

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποσχέθηκε, στη συνέχεια ότι «θα δει το θέμα νομικά» και πρόσθεσε: «Αν μπορώ να βάλω υπογραφή θα βάλω».

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης πρότειναν να δώσει εντολή το σώμα στον δήμαρχο να υπογράψει την καταβολή των πληρωμών, αλλά η πρότασή τους δεν στηρίχθηκε από τους υπόλοιπους συμβούλους.


Τελικά, προκρίθηκε η πρόταση του συμβούλου της «Πρωτοβουλίας» Ανδρέα Κουράκη, να διατυπωθεί η επιθυμία του δημοτικού συμβουλίου για να πληρωθούν οι συμβασιούχοι.