ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ, 8/3/2017._


Οι άγριες αποδοκιμασίες που εισέπραξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όταν έφθασε, απόψε, στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, για τη συνάντησή του με επιμελητήρια, από τους συμβασιούχους των ΟΤΑ φαίνεται πως... λειτούργησαν. Τελικά, επήλθε συνάντηση!


Με τη συνήθη τακτική των διαρροών, το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλείται κυβερνητικές πηγές, για να γίνει γνωστό πως ο κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις με αντιπροσωπείες εργαζομένων, στο Γραφείο του στη Θεσσαλονίκη. Στις συναντήσεις αυτές τόνισε τη σταθερή πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να τηρηθεί η νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα.

Η συνάντηση έγινε με αντιπροσωπεία συμβασιούχων των Δήμων, εργαζομένων σε εργολαβίες καθαριότητας και εργαζομένων στα Σουπερμάρκετ «Καρυπίδης», που αποτελούσαν από την πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Χοροζίδη, μια συμβασιούχο του δήμου της Θεσσαλονίκης και ένα συμβασιούχο δήμου της Χαλκιδικής, μια εργολαβική καθαρίστρια και μια εργαζόμενη των σούπερ μάρκετ «Καρυπίδη (πρώην Αρβανιτίδη)».

Πάντα μέσω διαρροών έγινε γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, του έθεσαν το ζήτημα των συμβασιούχων που είναι απλήρωτοι έως και δυόμιση μήνες και ζήτησαν «μόνιμη και σταθερή δουλειά», ενώ ο εκπρόσωπος τους από τη Χαλκιδική του έθεσε το ζήτημα μη τήρησης της νομιμότητας από πλευράς δήμων σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της εργασίας τους. 

Την παρέμβασή του στο ζήτημα των εργολαβικών εργαζομένων ζήτησε η εκπρόσωπός τους, εργολαβική καθαρίστρια στο δημόσιο, ενώ η εργαζόμενη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Καρυπίδη», ζήτησε να διασφαλιστούν τα δεδουλευμένα, τα εργασιακά δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας. 

Ο κ. Τσίπρας αποποιήθηκε της ευθύνης για το θέμα των συμβασιούχων των ΟΤΑ και έριξε την ευθύνη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, υποστηρίζοντας ότι η θετική πρόθεση της κυβέρνησης έχει ήδη διαφανεί από την πρόσφατη νομοθέτηση για τους συμβασιούχους.

Προς τους εργολαβικούς εργαζόμενους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η επέκταση του μοντέλου της υγείας (τερματισμός εργολαβιών με απορρόφηση των εργαζόμενων) σε όλους τους φορείς του δημοσίου, ενώ για τους εργαζόμενους του «Καρυπίδη» υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, με απαρέγκλιτη τήρηση της σχετικής νομοθεσίας και με ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Απογοητευμένοι έφυγαν οι εργαζόμενοι

Πάντως οι εργαζόμενοι, παρά τα όσα διέρρευσε το Μαξίμου γι αυτά που έγιναν στη Θεσσαλονιηκ, έφυγαν με... άδεια χέρια από τη συνάντηση.

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος των εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης Κλεοπάτρα Χοροζίδη, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό διήρκεσε μόνο 10 λεπτά και δεν υπήρξε καμία δέσμευση του κ.Τσίπρα για επίλυση των θεμάτων που του έθεσαν παρά μόνο υποσχέσεις. Η κ. Χοροζίδη τόνισε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός τους είπε ότι η καταβολή των δεδουλευμένων τους δυόμιση μηνών είναι θέμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δυσαρεστημένοι από τη συνάντησή τους με τον Αλέξη Τσίπρα εξήλθαν και οι εργαζόμενοι στα σούπερ-μάρκετ Καρυπίδης. H Νόπη Μουστακίδου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Καρυπιδη πρώην Αρβανιτίδη δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός τους παρέπεμψε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για την αποστολή της εγκυκλίου που θα αφορά την προστασία των θέσεων εργασίας τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους κατά την πώληση της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ΥΜΑΘ από τις δώδεκα το μεσημέρι και περίμεναν τον πρωθυπουργό. Όταν τον είδαν να εισέρχεται, τον αποδοκίμασαν έντονα. Από το Μαξίμου, όμως, διέρρευσε πως ο πρωθυπουργός έκανε... νεύμα σηκώνοντας το χέρι του, ότι θα τους δεχόταν αργότερα!