Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017._

 

Περιφερειακοί σύμβουλοι, στην πλειοψηφία τους μέλη των παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν ακύρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.

 

 

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα, έκαναν λόγο για «πραξικοπηματικές πράξεις» και για λογικές «εξυπηρέτησης του λόμπι της καύσης απορριμμάτων». Κατήγγειλαν ότι ο σχεδιασμός «εξυπηρετεί τσιμεντοβιομηχανίες» κι ότι ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, έξω από τη Θεσσαλονίκη, υπολειτουργεί.

 

Την προσφυγή στο ΣτΕ υπογράφουν σύμβουλοι τριών παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου (Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Θανάσης Αγαπητός, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Θανάσης Χειμώνας, Λάζαρος Τόσκας από τη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, την Οικολογία Αλληλεγγύη και την ΑΝΤΑΡΣΙΑ) και δυο περιβαλλοντικών συλλόγων(«Περιβαλλοντικός σύλλογος – Φίλοι της Γης» και «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά»). Προειδοποίησαν ότι, αν προχωρήσουν τα έργα, θα καταθέσουν και αίτηση ανακοπής.

Υποστηρίζουν πως με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία των ΣΜΑ, δίνεται η δυνατότητα για «κάθε άλλου είδους ανάκτηση, όπως ανάκτηση ενέργειας – καύσης αποβλήτων» για τα αστικά στερεά απόβλητα, δυνατότητα που έρχεται σε κατάφορη αντίθεση με όλα τα θεσμικά νομοθετήματα που αφορούν στη διαχείριση αποβλήτων και τον νόμο 4042/2012 και επιτρέπεται η δημιουργία εργοστασίων καύσης απορριμμάτων.

 

Χαρακτήρισαν εξαιρετικά επείγοντα τον τρόπο που προβλέφθηκε η σχετική προσθήκη στην ΚΥΑ και είπαν ότι δεν προηγήθηκε απόφαση συλλογικού οργάνου, αλλά χρειάστηκε μόνον ένα έγγραφο. Μάλιστα, τόνισαν πως «η θεσμικά πραξικοπηματική παρέμβαση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου και εγκρίθηκε από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, καταστρατηγεί βάναυσα τις διαδικασίες αδειοδότησης και διαβούλευσης και γι' αυτό στερείται κάθε θεσμικής και κοινωνικής νομιμοποίησης».

 

Δήλωσαν ότι θα αντιταχθούν «με κάθε τρόπο θεσμικό, πολιτικό, κοινωνικό στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και του λόμπι της καύσης αποβλήτων που “επιχειρούν” οικονομικά και περιβαλλοντικά επιζήμια για την κοινωνία».

 

Όσο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου Λαγκαδά, Χρ. Χατζηπαραδείσης, μίλησε για «περιβαλλοντικό έγκλημα», υποστήριξε ότι «μολύνθηκε ο υδροφόρος ορίζοντας, με τελικό αποδέκτη τη λίμνη Κορώνεια, που έχει καταστραφεί» και κατήγγειλε ότι «δεν έγιναν όσα συνοδά έργα προβλέπονταν για το ΧΥΤΑ Μαυροράχης». Πρόσθεσε πως οι δυο κυψέλες υποδοχής απορριμμάτων που είχαν κατασκευαστεί αυτό έχουν δεχθεί 55% πάνω από τον επιτρεπόμενο όγκο σκουπιδιών, «με αποτέλεσμα να σπάσουν όλες οι σωληνώσεις και τελικά να αναδύονται έντονες μυρωδιές και οι κάτοικοι της Ασσήρου να μην μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους», αλλά και ότι «υπολειτουργεί και ο βιολογικός καθαρισμός και τα διασταλλάζοντα καταλήγουν στον (ξεροπόταμο) Μπογδάνα και ακολούθως στην Κορώνεια».

 

«Η καύση (απορριμμάτων) προωθείται και στο Βόλο και στο Αλιβέρι και στη Θεσσαλονίκη. Και ήδη στο Βόλο υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις. Η καύση εξυπηρετεί τις ανάγκες τσιμεντοβιομηχανιών», ισχυρίστηκε το στέλεχος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Γιάννης Γρηγοριάδης.

 

Η κ. Χαραλαμπίδου (πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν στέλεχος της ΛΑΕ) συμπλήρωσε ότι «φοβόμαστε μήπως χρησιμοποιηθεί η όλη αυτή διαδικασία και δοθεί η δυνατότητα σε συγκεκριμένες τσιμεντοβιομηχανίες στη Θεσσαλονίκη για καύση απορριμμάτων».