Μια… κάμερα καθυστέρησε την έναρξη των εργασιών – Μετακινήθηκαν από το πρωί χιλιάδες κάτοικοι

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 12/2/2017._

 

Άρχισε, πριν από λίγο (11.30) η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Κορδελιό, κατά τη διάρκεια διάνοιξης δεξαμενής καυσίμων σε πρατήριο της περιοχής.

 

Η επιχείρηση καθυστέρησε να αρχίσει επειδή εντοπίστηκε κάμερα ιστοσελίδας, που κατέγραφε τα πάντα, λεπτό προς λεπτό, ενώ οι ειδικοί πυροτεχνουργοί του στρατού είχαν απαγορεύσει κάτι τέτοιο για λόγους ασφαλείας (όπως και την απευθείας μετάδοση μέσω λινκ, για τα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και τη χρήση κινητών τηλεφώνων). Έξαλλη η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ζητούσε την απομάκρυνση της κάμερας, που είχε τοποθετηθεί σε ταράτσα γειτονικής οικοδομής, κάτι που έγινε.

 

"Ή θα μπει εισαγγελέας και θα σταματήσει την κάμερα ή αλλιώς δεν θα αρχίσει η επιχείρηση. Δεν μπορούμε να παίξουμε με τις ζωές και των πυροτεχνουργών αλλά και των ανθρώπων που έχουν φύγει" τόνισε. Αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι η κάμερα τελικά απομακρύνθηκε από το σημείο.

 

“Στις 11.05 ξεκίνησε η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου “, δήλωσε πριν λίγο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. "Αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία κάποια τελευταία ζητήματα που εμπόδιζαν την έναρξη της επιχείρησης και θέλω να παρακαλέσω ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας που ακόμα - και είναι ελάχιστοι ευτυχώς - δεν έχουν μετακινηθεί από τη ζώνη εκκένωσης να το κάνουν στα επόμενα 5 λεπτά" σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Την όλη επιχείρηση καταγράφει τηλεοπτικό συνεργείο του στρατού, που θα μοιράσει εικόνα στα ΜΜΕ.

 

Σε… μουσεία, γήπεδα και γυμναστήρια

 

Από νωρίς (στις 7 το πρωί) άρχισε η διαδικασία απομάκρυνσης 72.000 κατοίκων από τη ζώνη εκκένωσης που ορίστηκε σε ακτίνα 1900 μέτρων από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή του Ευόσμου - Κορδελιού. Η αστυνομική επιχείρηση είχε ξεκινήσει μία ώρα νωρίτερα, στις 6 το πρωί.

 

Όπως ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ανοικτό παραμένει, σήμερα, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, για όσους θέλουν να περάσουν εκεί τις ώρες της αναμονής. Αρκετοί προτίμησαν το κλειστό γυμναστήριο Ευόσμου (φωτογραφία πάνω). Επίσης, στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη δομή της Softex δόθηκαν διάφορα προγράμματα και αρκετοί προτίμησαν το… Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης!

 

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της εκκένωσης της περιοχής, έγινε γνωστό ότι η ζώνη των 750 μέτρων έχει εκκενωθεί από αυτοκίνητα ενώ δεν κυκλοφορεί κανένα όχημα. Αυξημένη κίνηση σημειώνεται αυτή τη στιγμή στις εξόδους από τη ζώνη εκκένωσης, ακτίνας 1900 μέτρων από το σημείο όπου βρίσκεται η βόμβα.

 

Μια… πλατεία στα δύο!

 

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η… πλατεία Ευόσμου η οποία είναι κομμένη στα δύο! Από τη μία πλευρά επιτρέπεται η κυκλοφορία, ενώ από την άλλη, που βρίσκεται στην… πυρίκαυστο ζώνη, τα πάντα (καφέ, ψιλικατζίδικα και σπίτια) είναι κλειστά!

 

Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία με κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων σε όλη την περίμετρο της ζώνης που εκκενώθηκε, ενώ τη διαδικασία περιφρουρούν χίλιοι αστυνομικοί.

 

Από το πρωί οι μετακινήσεις με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ γίνονται δωρεάν, ενώ από τις 9.30 και μέχρι το τέλος της επιχείρησης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων.

 

Το ΕΚΑΒ πραγματοποίησε χθες μεταφορές ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι να λήξει η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας. Ειδική μέριμνα ελήφθη για τις επιχειρήσεις, ενώ κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην περιοχή αναστέλλεται από τις 10 το πρωί και μετά.

 

Πλέον, στην επικίνδυνη ζώνη βρίσκονται μόνον τα μέλη της ομάδας ναρκαλιείας 112, τα οποία έχουν απενεργοποιήσει στο παρελθόν δεκάδες παρόμοιες βόμβες στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου TAP και σε άλλες περιοχές.

 

Η αστυνομία διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι έχουν ληφθεί ισχυρά μέτρα περιφρούρησης της περιοχής προκειμένου να αποτραπούν κρούσματα ληστειών και διαρρήξεων.