ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 6/1/2017._


Πλήθος κόσμου έδωσε το "παρών" στις τελετές αγιασμού των υδάτων, σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ δεν έλειψαν οι τολμηροί που βούτηξαν να πιάσουν τον Σταυρό, παρά το τσουχτερό κρύο.


Στην Έδεσσα, ο μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Ιωήλ, έριξε τον Σταυρό από την γραφική Βυζαντινή Γέφυρα. Η τελετή συνοδεύτηκε από ένα απρόοπτο, καθώς κάποιος βιαστικός, βούτηξε πριν ρίξει ο μητροπολίτης τον Σταυρό.



Στη Σκύδρα, η Τελετή έγινε στη γέφυρα του Εδεσσαίου ποταμού, στο πάνω χωριό, μετά την αναπαράσταση της Θείας Βάπτισης του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, παρά το τσουχτερό κρύο. Όσοι βούτηξαν, πάντως, για το Σταυρό, είχαν φροντίσει να φορούν ειδικές στολές δύτη! Η τύχη και η προσπάθεια ευνόησε το νεαρό Παναγιώτη Πασχαλίδη. 

Για πρώτη φορά έγινε ρίψη του Σταυρού, στη  μεγάλη πισίνα των λουτρών Πόζαρ, ενώ στο Κάτω Λουτράκι ο ιερέας έριξε τον Σταυρό στο ποτάμι.

Με το θερμόμετρο στους -4 βαθμούς Kελσίου γιορτάστηκε ο αγιασμός των υδάτων στην λίμνη της Καστοριάς. Ο Μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ μόλις έψαλε το «εν Ιορδάνη» τρεις τολμηροί Καστοριανοί αψηφώντας το κρύο και τον αέρα, «έπεσαν» στα παγωμένα νερά της λίμνης για να πιάσουν τον Σταυρό. 



Στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς, μετά τη Θεία Λειτουργία και την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, σχηματίστηκε πομπή, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών, η οποία κατευθύνθηκε στη γέφυρα του ποταμού Αλιάκμονα.

Εκεί, με κατάνυξη παρακολούθησαν όλοι την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, με τους τολμηρούς νέους να αψηφούν την εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία και να βουτάνε στα παγωμένα νερά του Αλιάκμονα. Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε ο Λάζαρος Μαντζίρης αποσπώντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.



Ίδια εικόνα και στην Κοζάνη στον αγιασμό των υδάτων που έγινε στην λίμνη Πολυφύτου από τον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλο όπου τέσσερις νεαροί βούτηξαν στα νερά της λίμνης για να πιάσουν τον Σταυρό. 



Στην Φλώρινα ο αγιασμός των υδάτων έγινε από τον Μητροπολίτη Θεόκλητο σε συνθήκες ελαφριάς χιονόπτωσης, όπου δέκα τολμηροί Ρομά κράτησαν την παράδοση και βούτηξαν στα παγωμένα νερά του ποταμού Σακουλέβα για να πιάσουν τον Σταυρό.



Με  θρησκευτική κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκαν στη Μελίτη  τα Θεοφάνεια και φέτος παρά το πρωτοφανές κύμα ψύχους και τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν περιοχή και με τον υδράργυρο να δείχνει έως και 20 βαθμούς υπό το μηδέν. Η τελετή αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε στον παγωμένο Γεροπόταμο, όπου, παρά το κρύο βούτηξαν στα παγωμένα νερά του τέσσερις θαρραλέοι νεαροί για να πιάσουν τον Σταυρό.

Ο  βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, βούτηξε στα  Ιαματικά Λουτρά Νέας Απολλωνίας για να πιάσει το Σταυρό.



Παρά την λιακάδα - έκπληξη που έλουζε τη Βέροια από νωρίς το πρωί, το κρύο στο σημείο ρίψης του Σταυρού ήταν αρκετά τσουχτερό, ενώ επτά ήταν οι τολμηροί βουτηχτές που έπεσαν στα παγωμένα και πολύ ρηχά νερά του Τριποτάμου, καθώς η στάθμη φέτος ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Μάλιστα, ένας από αυτούς βούτηξε με... τα ρούχα! Τυχερός βουτηχτής και αυτή τη χρονιά αναδείχθηκε ο Αλέξης Αντωνιάδης, που δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές όλων.



H παραθαλάσσια Χαλκιδική λούζονταν στον ήλιο, όμως το κρύο ήταν τσουχτερό. Παρόλα αυτά, σε κάθε λιμανάκι βρέθηκαν τολμηροί να βουτήξουν για τον Σταυρό!



Στην Παραλία Κατερίνης πολύς ήταν ο κόσμος που παρά το τσουχτερό κρύο έδωσε το παρών σήμερα στον Αγιασμό των Υδάτων. Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεωργίου, παρουσία του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, o νεαρός Φώτης Δημητριάδης έπιασε τον Σταυρό.



Στη Δράμα, για τέταρτη χρονιά έπιασε το Σταυρό ο νεαρός Βασίλης Κωνσταντινίδης, φοιτητής στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, (τρείς φορές στην Δράμα και πέρσι στη... Θεσσαλονίκη). Αμέσως μετά, δέχτηκε τις ευχές του Μητροπολίτη Δράμας κ.κ.Παύλου και ως δώρο έλαβε ένα χρυσό σταυρό. H Τελετή έγινε (πού αλλού;) στα νερά της Αγίας Βαρβάρας.



Στο Καλαμπάκι της Δράμας ο καθαγιασμός των υδάτων έγινε στο... σιντριβάνι της πλατείας, όπως κάθε χρόνο.



Στην Καβάλα, βούτηξαν στην θάλασσα 18 άνδρες κι ο Δημήτρης Γιαννικόπουλος τον έπιασε πρώτος μία ακόμη φορά. Λόγω των πλωτών εξεδρών που άλλαξαν τα δεδομένα στο λιμάνι, η τελετή έγινε σε διαφορετικό σημείο (στο ύψος της πλατείας). Ο κόσμος ήταν λίγος (όπως και στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου) λόγω του κρύου και της βροχής.



Παρά την συνεχή βροχή και κακοκαιρία, με τη δέουσα κατάνυξη και πίστη γιορτάστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων και η ρίψη του Σταυρού και στο Λιμάνι του Πόρτο Λάγος απο τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ.Παντελεήμονα. Στο Λιμάνι του Πόρτο Λάγος τον Σταυρό ανέσυρε ο Χαράλαμπος Κυριακίδης που δέχτηκε απο τον Μητροπολίτη Ξάνθης και τον Χρυσό Σταυρό. 



Παρά την συνεχή βροχή στον Ποταμό Κόσυνθο της Ξάνθης βούτηξαν πέντε πιστοί μεταξύ των οποίων και ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Σάκης Ψωμάς, ενώ τον Σταυρό ανέσυρε ο Αθανάσιος όπως τον προσφώνησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ.Παντελεήμων την ώρα που του επέδιδε τον Σταυρό.