ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 22/12/2016._ Λιγότερα από πέρυσι είναι τα λουκέτα επιχειρήσεων που καταγράφηκαν στο μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο αριθμός τους ωστόσο παραμένει σημαντικός.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, από την αρχή του 2016 μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου μπήκαν ακόμη 730 λουκέτα σε βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης -δύο λουκέτα την ημέρα-, έναντι 1.090 το 2015, δηλαδή καταγράφηκε σημαντική μείωση της τάξης του 33%.

Έναρξη πραγματοποίησαν 329 επιχειρήσεις το 2016, οι οποίες είναι επίσης αυξημένες κατά 28,5% σε σύγκριση με τις 2.556 ενάρξεις της περσινής χρονιάς. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο κατά την πλειονότητά τους επιλέγουν τις εν λόγω επιχειρήσεις (224 επί συνόλου 329 εγγραφών). Το 2016 ρολά κατέβασαν 558 ατομικές επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ, ενώ έναν χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 832.

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε την επικείμενη νέα φοροκαταιγίδα του 2017, αλλά και το ότι οι πόρτες των τραπεζών παραμένουν ερμητικά κλειστές για νέες χρηματοδοτήσεις, ενώ το υψηλό κόστος δανεισμού συνεχίζει να καθηλώνει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.


Επέκρινε την κυβέρνηση ότι μετατοπίζει το δημόσιο διάλογο σε άλλα ζητήματα ήσσονος σημασίας στην παρούσα περίοδο και πρόσθεσε: «Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, προκαλεί στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις. Η δεύτερη αξιολόγηση ακόμη δεν έχει κλείσει και για το κλείσιμό της εκτιμούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πάρει και άλλα επώδυνα μέτρα για την ελληνική κοινωνία και κατά συνέπεια και για τις επιχειρήσεις. Και αυτά τα νέα μέτρα των 4,5 δισ. ευρώ, που ήδη γνωρίζουμε, θα μεταφερθούν στις πλάτες των επιχειρήσεων και θα δημιουργήσουν και άλλα προβλήματα».