ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 19/12/16._ Διασταύρωσαν τα ξίφη τους διοίκηση – αντιπολίτευση για τον Προυπολογισμό του 2017, σε μια μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία άρχισε
εν τη απουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και έξι αντιδημάρχων!


Ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται στα 379,4 εκατ. ευρώ και εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με το τρέχον έτος. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την αντιπολίτευση στο σύνολό της να εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις.

Η εισηγήτρια της διοίκησης, αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιούλη Ρανέλλα, μίλησε για «ακρίβεια και αξιοπιστία» και για προϋπολογισμό που «έρχεται να επαναβεβαιώσει την τοποθέτηση των οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης σε ασφαλείς ράγες. Οι παραπλανητικοί έως και ανύπαρκτοι προϋπολογισμοί των προηγούμενων διοικήσεων αποτελούν παρελθόν, δίνοντας τη θέση τους στην εμπέδωση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης των δημοτών» τόνισε σε διοικήσεις προ εξαετίας...

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων αναμένεται να διατεθεί στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Για αλαζονεία και προχειρότητα κατηγόρησε τη διοίκηση Μπουτάρη ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης. «Αυτό το παραμύθι με τις κακές διοικήσεις και τα όσα τραβάει η νυν διοίκηση, δεν έχει δράκο. Ή, μάλλον, εξελίσσεται σε εφιάλτη με πολλούς δράκους. Είστε επτά χρόνια διοίκηση. Πρέπει να γνωρίζετε ότι, πλέον, το παρελθόν είστε εσείς. Κι αν δεν μπορείτε μέσα σε τόσα χρόνια να βάλετε τάξη σε πράγματα που έπρεπε να τακτοποιηθούν μέσα σε δύο χρόνια, αποδεικνύεστε πολύ χαμηλότεροι των περιστάσεων, για τις οποίες σας εξέλεξε ο λαός της Θεσσαλονίκης το 2010», τόνισε.

Όσον αφορά την απουσία δημάρχου και αντιδημάρχων, υπογράμμισε: «Σεβάστηκα τη διαδικασία και παρέμεινα και τοποθετήθηκα, αν και θα έπρεπε να αποχωρήσω, αφού απουσιάζει ο δήμαρχος και οι περισσότεροι αντιδήμαρχοι». Στη συνέχεια ζήτησε να πληροφορηθεί, από τον πρόεδρο του Σώματος, πού βρισκόταν ο δήμαρχος, χωρίς, πάντως, να πάρει απάντηση.

Η Ρία Καλφακάκου από την παράταξη “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη” μίλησε, επίσης, για την απουσία των αντιδημάρχων από την αίθουσα και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό “χαοτικό και ευκαιριακό”.

Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” μίλησε για «οπισθοχώρηση βασικών κοινωνικών και λαϊκών αναγκών που οι Δήμοι οφείλουν να στηρίξουν».

Η επικεφαλής της παράταξης “Γειτονιές σε Δράση”, Μόνικα Αϊβάζογλου, μίλησε για προϋπολογισμό που  “δεν έχει στόχο την ποιότητα της ζωής των κατοίκων”.

Ο Κωνσταντίνος Σεβρής από την παράταξη “Μένουμε Θεσσαλονίκη” συμπλήρωσε πως ο προϋπολογισμός “στερείται μιας πραγματικής αναπτυξιακής στρατηγικής που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της πόλης”.


Η συνεδρίαση διακόπηκε όταν στην αίθουσα εισέβαλαν κάτοικοι της Ιερισσού για να διαμαρτυρηθούν για το ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δέχτηκε χορηγία από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός», για τον στολισμό της πλατείας Αριστοτέλους. Συνεχίστηκε αργότερα και, στο μεταξύ, κατέφθασαν και οι απουσιάζοντες αντιδήμαρχοι, για να ψηφίσουν, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας τον προϋπολογισμό.