ΒΕΡΟΛΙΝΟ, 17/12/2016._ Με μηνύματα προς αποδέκτες εντός κι εκτός συνόρων, αλλά και με μια ομιλία γεμάτη τσιτάτα της Αριστεράς, έκλεισε την παρουσία του στο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.


Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη, απευθυνόμενος στις αντιπροσωπείες των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, γνωστοποίησε ότι για την κυβέρνησή του είναι θεμελιώδης η μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Οι πιστωτές μας και κυρίως το ΔΝΤ οφείλουν να καταλάβουν ότι η κατάσταση εξαίρεσης στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε και πρόσθεσε πως «οι πιστωτές μας πρέπει να ξέρουν ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες και τώρα πρέπει (σ.σ. οι πιστωτές) να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», σε δυο θέματα, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το άνοιγμα της συζήτησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα.

Εκτενής, επίσης, η αναφορά του στο κοινωνικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, με αφορμή και την πρόσφατη σύγκρουση με μερίδα των εταίρων για το θέμα αυτό. «Δεν θα παραδώσουμε ποτέ το λαό μας στους "yes-men", που θέλουν επέκταση της λιτότητας για πολλά ακόμη χρόνια», δήλωσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε τη σύσταση μόνιμου, ετήσιου φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, με θέμα την πολιτική συνεργασία.

 «Εμείς, η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλία απέναντι στον εθνικισμό. Να χτίσουμε ευρείες συμμαχίες για μια εναλλακτική πολιτική», ανέφερε, προσκαλώντας την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία να δει και να αναλογιστεί την ιστορική της ευθύνη, βάζοντας έτσι τέλος στο νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Επίσης, η δημοκρατική, κοινωνική, σοσιαλιστική και οικολογική επανίδρυση της Ευρώπης πρέπει να αποτελεί συλλογική προσπάθεια όλων των δυνάμεων, και όχι αποκλειστικό δικαίωμα κάποιας, οποιασδήποτε πολιτικής δύναμης, διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον επίλογό του, δε, ο πρωθυπουργός δεν ήταν φειδωλός στα τσιτάτα: «Όταν ο τροχός της Ιστορίας γυρίζει πίσω, είναι στα χέρια της Αριστεράς να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά», είπε. Και, λίγο αργότερα, για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως δεν είναι επιλογή για την Αριστερά να εγκαταλείψει το λαό στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων. «Δεν μπορεί να γίνει δραπέτης της Ιστορίας», είπε.


Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο προσφυγικό και το θέμα της Κύπρου.