ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 12/12/2016._ Όταν ο καθηγητής σκηνογραφίας του ΑΠΘ Απ. Βέττας παρουσίαζε την ιδέα του για τη γιορτινή Θεσσαλονίκη, όλοι έδειχναν ενθουσιασμένοι. Με πρώτους τους πολίτες που είδαν μια μακέτα σε τοπική εφημερίδα. 


Από τη μακέτα, όμως, ως την υλοποίηση της ιδέας στην πλατεία Αριστοτέλους, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς. Το τελικό αποτέλεσμα δείχνει μια πλατεία άδεια, που τραγούδησε κι ο Διονύσης Σαββόπουλος, με κόσμο "τρελό απ' τα σημάδια σα σκυλί" να τριγυρνά χωρίς σκοπό. Κάποιοι έφηβοι φωτογραφίζονται στο ξεκοιλιασμένο καράβι δίπλα στο ομοίωμα της Παναγίας που κρατά τον Χριστό, κάποιοι "πειράζουν" τα δισδιάστατα ζώα που βαδίζουν προς την... Κιβωτό, κάποιοι γούσταραν τα πυροτεχνήματα της βραδιάς φωταγώγησης, αλλά το κοινό για το οποίο στολίστηκε η πλατεία και ο σκοπός της (τα παιδιά και η τόνωση της κίνησης στην αγορά) δεν εξυπηρετούνται.



Οι αντιδράσεις είναι πάρα πολλές. Εκατοντάδες είναι τα αρνητικά σχόλια στη γνωστή ομάδα του Facebook "Τα Στραβά κι Ανάποδα της Θεσσαλονίκης" και μόλις... δύο τα θετικά! Μουρμούρες, στην καλύτερη περίπτωση, ειρωνεία, από τους περισσότερους, χλευασμός, από κάποιους. Το νόημα της κατασκευής, που, φυσικά, μόνον εορταστικό δεν είναι, αλλά μία προσπάθεια του σκηνογράφου να μας κάνει να σκεφτούμε, αυτές τις ημέρες, το δράμα των προσφύγων, χάθηκε στο δρόμο... Και μια όμορφη ιδέα, όμορφα κάηκε, αφού δεν υλοποιήθηκε όλος ο σχεδιασμός, καθώς κάποιες κατασκευές κρίθηκαν επικίνδυνες κι εγκαταλείφθηκε η υλοποίησή τους: Ούτε άγγελοι σηματωροί υπάρχουν, ούτε επιπλέον αστέρι και φωτεινός δρόμος μέσα στο Θερμαϊκό Κόλπο...

Ακόμη πιο άδεια δείχνει η πλατεία την ημέρα. Οι λευκές κατασκευές χάνονται στο γκρίζο της πλατείας και η μίνιμαλ κατασκευή τους εξαφανίζεται στον υπέροχο λαμπερό ορίζοντα του Θερμαϊκού, με τον Όλυμπο στο βάθος.

Το βράδυ, κάτι γίνεται, αν ξεπεράσει κανείς την ιδέα του δένδρου από λάμπες, το οποίο θυμίζει περισσότερο φωτεινό γαϊτανάκι, παρά Χριστουγεννιάτικο δένδρο. Το όλο σκηνικό, όμως, αναδίδει ψυχρότητα κι όχι το φως και τη ζεστασιά των ημερών.



Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Θεσσαλονικείς τραβούν την... ανηφόρα της Λαμπράκη και προτιμούν κατά εκατοντάδες το στολισμό της πλατείας Μικρασιωτικού και Θρακικού Ελληνισμού (γνωστή και ως Αλάνα της Τούμπας), όπου εκεί είχε αναλάβει τα πάντα ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η ιδέα του σκηνογράφου καθ. Απ. Βέττα παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης σε εικονικές αναπαραστάσεις. Τότε όλες οι παρατάξεις είχαν εκφραστεί με θερμά λόγια για το τι έβλεπαν. Το τελικό αποτέλεσμα, όμως, απογοήτευσε αρκετούς από αυτούς. 

Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο, σε άλλη συνεδρίασή του, ενέκρινε ποσό 170.000 ευρώ για τις δράσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια των εορτών (έχουν ήδη αρχίσει και είναι πάνω από 300), ενώ για τις κατασκευές είχε ειπωθεί ότι θα υλοποιηθούν από χορηγούς, οι οποίοι θα τις δωρίσουν στο δήμο και αυτός από την πλευρά του το μόνο που θα κάνει θα είναι η αποδοχή της δωρεάς. Άλλο ποσό δεν πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο, τουλάχιστον ως τώρα. Και σ' αυτήν την περίπτωση, υπήρξαν αντιδράσεις από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.



Όσο για το στολισμό της Τούμπας, που ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Εμπορικός Σύλλογος, ο δήμος παραχώρησε τη χρήση της πλατείας (άρα και ηλεκτρικό ρεύμα στις κατασκευές και τα σπιτάκια της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς). Η αντιπολίτευση στο δήμο είχε ζητήσει να φέρει η διοίκηση στο δημοτικό συμβούλιο το μνημόνιο συνεργασίας, για να διαπιστώσει τι ακριβώς προβλέπεται, κάτι που δεν έχει γίνει ως τώρα.

Τέλος, το μικρό λούνα παρκ που στήθηκε στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, πίσω από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, είναι... έργο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και η ανάθεση έγινε μόλις πριν μία εβδομάδα.