ΑΘΗΝΑ, 8/12/2016._ Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι αντικαθιστά σκηνές με προκατασκευασμένα σπίτια σε οχτώ χώρους φιλοξενίας προσφύγων ανά την Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας.


Επίσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να μεταφερθεί ειδικός πληθυσμός μεταναστών από τα νησιά σε κλειστά κέντρα, χωρίς να εκπίπτουν της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ε.Ε. ενόψει του αυριανού συμβουλίου τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μουζάλας με την επιστολή του αυτή, τονίζει την ανάγκη επανεξέτασης και υλοποίησης της ελληνικής πρότασης για μεταφορά ειδικού πληθυσμού μεταναστών από τα νησιά σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μουζάλας έχει κάνει σειρά συναντήσεων με έντεκα υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης και θεσμικούς φορείς της Ε.Ε., καθώς και με αρμόδιους θεσμικούς φορείς της Τουρκίας, ώστε να υιοθετηθεί το συγκεκριμένο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Εκφράζει φόβους η Βουλγαρία

Φόβους ότι σε μια ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό η Βουλγαρία θα υποστεί σημαντικές συνέπειες της πίεσης ισχυρών ροών στα σύνορά της εκφράζει η κυβέρνηση της Σόφιας και ζητάει ευρωπαϊκή βοήθεια για να αντιμετωπίσει μια τέτοια εξέλιξη.


Ο ΥΠΕΞ της χώρας Ντάνιελ Μίτοφ, δήλωσε πως η χώρα του απηύθυνε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκκληση να ξεκινήσει την εκπόνηση "PLAN Β", αν η ρητορική της Τουρκίας γίνει πραγματικότητα και ανοίξει τα σύνορα για τα περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που παραμένουν στην επικράτειά της.