ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 6/11/2016._ Το θέμα του ανασχηματισμού είναι αυτό που επιλέγουν οι περισσότερες Κυριακάτικες εφημερίδες.


Αναλυτικά:

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Πέφτουν τα τείχη σε αγορές και συντεχνίες
Η εφημερίδα προαναγγέλλει: «Καταργούνται οι περιορισμοί στο χονδρεμπόριο τροφίμων και υγρών καυσίμων. Γραφειοκρατία τέλος για την ίδρυση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντυς. Ρυθμίσεις για την προστασία του καταναλωτή στη λιανική και στο ηλεκτρονικό εμπόριο».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ομπάμα προς βασιλιά: Έρχεται πόλεμος με την Τουρκία!
«Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος πριν λίγες ημέρες είχε μια δραματική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με πρωτοβουλία του τελευταίου», ισχυρίζεται η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Έργα και ημέρες Παππά - Αντωνίου στη Βενεζουέλα
Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τις συναντήσεις και το αντικείμενο των επαφών που είχε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στο «μυστικό» του ταξίδι στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο «Ελεύθερος Τύπος».

H ΑΥΓΗ: Αμερικανικό τραμπολίνο
«Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση της επόμενης Τρίτης στην υπερδύναμη της απέναντι πλευράς του Ατλαντικού, έπειτα από έναν προεκλογικό αγώνα που κινούνταν μεταξύ ριάλιτι σόου και λασπομαχίας. Βαθιά διχασμένη η Αμερική ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον, την πρώτη γυναίκα που διεκδικεί το Οβάλ Γραφείο και είναι ταυτόχρονα το αυθεντικό σύμβολο του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου και στον δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ, ενσάρκωση του λαϊκισμού και θιασώτη του απομονωτισμού. Και μόνο η πιθανότητα επικράτησης του απρόβλεπτου Τραμπ προκαλεί τεράστια αβεβαιότητα στον πλανήτη με τη σημερινή εύθραυστη γεωπολιτική ισορροπία, ενώ ρίχνει νερό στον μύλο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη», γράφει η εφημερίδα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Σφίγγει τη μέγκενη το ΔΝΤ
Αφού επισημάνουμε ότι το ορθογραφικό λάθος του τίτλου είναι της εφημερίδας κι όχι δικό μας, επισημαίνουμε ότι η εφημερίδα γράφει: «Την ώρα που επιδιώκεται μια ισχυρή πίεση προς τη Γερμανία για τη ρύθμιση του χρέους, η πλευρά του ΔΝΤ απειλεί να τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της αριστεράς ζητώντας την επέκταση των απολύσεων, την εφαρμογή του νόμου περί συνδικαλισμού και την προσωπική διαφορά, θυμίζοντας εποχές Δεκεμβρίου 2014».

Η ΕΠΟΧΗ: Ανασχηματισμός με το βλέμμα στις πιέσεις
Η εφημερίδα τονίζει: «Τελικά, ο ανασχηματισμός δεν είχε ανοίγματα σε προσωπικότητες του κέντρου, ούτε πολιτικές εκπλήξεις στο επίπεδο των προσώπων, όπως ήθελαν οι φήμες τις τελευταίες εβδομάδες. Ακόμα και οι δομικές αλλαγές στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου δεν ήταν ανατρεπτικές ούτε καν εκτεταμένες».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκλογές για το μέλλον των ΗΠΑ και του πλανήτη
Η εφημερίδα γράφει ότι από το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ, με ξεκάθαρη νικήτρια την Κλίντον, «έκτοτε, όμως, το προβάδισμά της εξανεμίστηκε και οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους δύο μονομάχους με οριακές διαφορές, στα όρια του στατιστικού λάθους».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Εις θάνατον το 2017 ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι, βιοτέχνες
«Παρανοϊκές ασφαλιστικές εισφορές εκτοξεύουν τη συνολική επιβάρυνση ακόμα και στο 86,35% Τετραπλασιάζονται για χιλιάδες εργαζομένους οι κρατήσεις! Απίστευτο χαράτσι επί αγνώστου εισοδήματος   Σκόρπια παραδείγματα που προκαλούν ανατριχίλα», επισημαίνει η εφημερίδα».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRANEWS: Στο στόχαστρο οι νταβατζήδες
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «αποφασισμένος να συνεχίσει τη μάχη με τη διαπλοκή είναι ο Αλέξης Τσότρας, όπως φάνηκε και από τον ανασχηματισμό. Ο Πρωθυπουργός έκανε όμως πρωτίστως ένα ανασχηματισμό με στόχο να πετύχει στην οικονομία και στην καθημερινότητα του πολίτη. Έδωσε ρόλους και ευθύνες σε νέους ανθρώπους, «ξεχνώντας» για μία ακόμα φορά τις φωνές διαμαρτυρίας μέσα στο ίδιο του το Κόμμα και στην κυβέρνηση. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι μια τελευταία ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να πετύχει. Ενδεχόμενη αποτυχία θα είναι αποτυχία συνολικά του πολιτικού συστήματος».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πάρε θέση στις εξελίξεις με οργανωμένη πάλη, συσπείρωση με το ΚΚΕ
“Πίσω από τους αποπροσανατολιστικούς καβγάδες της κυβέρνησης με τα άλλα αστικά κόμματα υπάρχει η «μεγάλη εικόνα»: Δυσκολίες στην καπιταλιστική ανάκαμψη σε Ελλάδα και ΕΕ, όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ εξελίσσεται ο πόλεμος σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Ουκρανία κ.α.”, τονίζει η εφημερίδα.

ΠΡΙΝ: Συνέχιση μνημονίου δίνει ο ανασχηματισμός
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού ήταν η καθολική υποχώρηση του πρωθυπουργού σε όλα τα μέτωπα που αντιμετώπιζε αντίσταση».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Μετά φόβου, Θεού και Τρόικας
«Ένα κυβερνητικό σχήμα υπαγορευμένο από την ανάγκη να κλείσει γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά και να εκτονώσει τις κρίσεις στις σχέσεις με την Εκκλησία και κοινωνικές ομάδες συγκρότησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής», γράφει η εφημερίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Κυβέρνηση διαπραγμάτευσης αλλά και... Τρίτου Κόσμου
“Να στέλνει αντιφατικά μηνύματα σχετικά με τους στόχους και την στρατηγική της κυβέρνησης συνεχίζει ο πρωθυπουργος, καθώς προέβη σε άλλον έναν ανασχηματισμό με πολλαπλές αντιθέσεις και αυτοαναιρέσεις, προσπαθώντας να συνδυάσει υπουργούν που μπορούν να βοηθήσουν στην σωστή εκτέλεση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής με άλλα κυβερνητικά στελέχη που αποπνέουν άρωμα... Τρίτου Κόσμου και φημίζονται για τις διαφοροποιήσει και την επίδειξη «επαναστατικότητας»”, υποστηρίζει η εφημερίδα

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : Κυβέρνηση υπακοής
Η εφημερίδα, σχετικά με τον ανασχηματισμό, γράφει: «Νυν υπέρ πάντων ο αγών... για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι το μήνυμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο οποίος ήταν αποτέλεσμα πολύωρων παρασκηνιακών αντιπαραθέσεων και προσπάθειας διατήρησης εσωκομματικών ισορροπιών. Οι καραμπόλες ήταν πολλές και σύμφωνα με πληροφορίες έντονες, με επίκεντρο τον Ν. Φίλη και την απομάκρυνσή του όχι μόνο από το υπουργεία Παιδείας αλλά και από την κυβέρνηση γενικότερα».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Διαλύει τη ΝΔ για χάρη των νταβατζήδων
“Διχάζει τη Νέα Δημοκρατία ο Κυρ. Μητσοτάκης και την οδηγεί στα πρόθυρα της διάλυσης, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των «νταβατζήδων», εξοφλώντας τα «γραμμάτια» για τη στήριξη που του παρείχαν για να εκλεγεί αρχηγός”, υποστηρίζει η εφημερίδα.

TO ΧΩΝΙ: 7 στους 10 Έλληνες: ΕΣΡ, κάντο όπως ο Παππάς
«Και 400 εργαζόμενους ανά κανάλι και να μη χάσει ούτε ευρώ το δημόσιο ταμείο από τα λεφτά του διαγωνισμού, ζητάει το 68% και το 64% αντίστοιχα του ελληνικού λαού. Γιατί μπορεί ο διαγωνισμός του Αυγούστου να ακυρώθηκε από το ΣτΕ, ωστόσο έχει επικυρωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού», υποστηρίζει η εφημερίδα που παρουσιάζει την πρώτη δημοσκόπηση η οποία βγάζει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο με διαφορά.


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Έντονη γυμναστική ενάντια στη χοληστερόλη
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «έρευνα που έγινε στη Νέα Υόρκη διαπίστωσε ότι η άσκηση δεν βελτιώνει μόνο τη μυϊκή δύναμη χαρίζοντας ένα καλλίγραμμο σώμα, βοηθά σημαντικά και στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και μάλιστα σε υπέρβαρους ανθρώπους».

REALNEWS: “Ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα”

Η εφημερίδα αποκαλύπτει την οργισμένη αντίδραση από τον εμίρη του Κατάρ. «Ο Αλ Θάνι στρέφεται κατά του ελληνικού Δημοσίου μετά το “μπλόκο” στα επιχειρηματικά του σχέδια σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Οξυά» γράφει και σύμφωνα με την Realnews, ο εμίρης του Κατάρ:  «-Απορεί: “Πώς μια τόσο φτωχή χώρα αντί να στηρίζει τις επενδύσεις κάνει ό,τι μπορεί για να τις διώξει;” -Προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει στο εξής σε ελληνικές εταιρείες να αναλάβουν έργα στο Κατάρ, όπου δραστηριοποιούνται ήδη 180 όμιλοι με χιλιάδες Ελληνες εργαζόμενους.  -Δηλώνει έτοιμος να μεταφέρει επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα σε άλλες χώρες».