ΚΙΛΚΙΣ

Τι λένε οι επιστήμονες για το σεισμό


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 19/11/2016._ Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη του φαινομένου, με τους διαδοχικούς σεισμούς στο Κιλκίς.


Φυσιολογική χαρακτήρισε την σεισμική ακολουθία που επικρατεί στην περιοχή του Κιλκίς, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Μιλάμε για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Εδώ και 8 ημέρες άλλοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και άλλοι όχι στην συγκεκριμένη περιοχή. Θα ήταν έκπληξη να μην υπάρχουν μετασεισμοί. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες, αλλά και εβδομάδες. Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Θεωρώ ότι η κατάσταση σύντομα θα εκτονωθεί ομαλά» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σημειώθηκε στη 1.22 τα ξημερώματα.

Έχουν σημειωθεί -μετά από εκείνη την ώρα- αρκετοί μετασεισμοί ακόμη και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, είχαμε τις εξής δονήσεις:


Στη 1:35 στα 2,5 Ρίχτερ, στη 1:53 στα 2,3 Ρίχτερ, στις 2:49 στα 2,4 Ρίχτερ, στις 3:44 στα 3 Ρίχτερ, στις 6:29 στα 3,1 Ρίχτερ και στις 8:13 στα 2,2 Ρίχτερ. Πολλές δονήσεις κάτω των 2 Ρίχτερ δεν καταγράφηκαν. Στη φωτογραφία με κόκκινη βούλα η τελευταία δόνηση, με κόκκινους κύκλους οι προηγούμενες και με κίτρινους οι δονήσεις του προηγούμενου 24ώρου. 

Σχόλια