ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 14/11/2016._ Μπορεί η συζήτηση, για τον Χριστουγεννιάτικο Διάκοσμο της Θεσσαλονίκης, να άνοιξε το καλοκαίρι, όμως ως τώρα δεν άναψε ούτε... λαμπάκι. Έτσι, όπως ήταν φυσικό, το θέμα "σηκώθηκε" στο δημοτικό συμβούλιο.


«Αν θα θέλαμε να δημιουργήσουμε σύγχρονο Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο για τη Θεσσαλονίκη, όπως γίνεται στις ευρωπαϊκές πόλεις, θα πρέπει να στολίσουμε και να φωταγωγήσουμε την πόλη το αργότερο σε 15 μέρες από σήμερα! Και τι έκανε η διοίκηση του δήμου; Το πρώτο βήμα, την ανάθεση του σχεδιασμού. Κι έπειτα, το βήμα αυτό, έμεινε μετέωρο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης. 

Ο κ. Καλαφάτης θύμισε πως, στις 31 Οκτωβρίου 2016, η παράταξή του έθετε 11 ερωτήματα για το θέμα του Χριστουγεννιάτικου Διακόσμου, στα οποία δεν πήρε απαντήσεις. «Οι πιο βασικές ήταν πόσο θα κοστίσει η εφαρμογή της ιδέας του καθηγητή και από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση. Δεν πήραμε καμία θεσμική και υπεύθυνη απάντηση. Αντίθετα, μάθαμε από δημοσίευμα έγκριτης εφημερίδας, ότι ο στολισμός θα κοστίσει μισό εκατομμύριο ευρώ. Να προσθέσουμε ένα 12ο ερώτημα:  Αυτό το ποσό θα δοθεί σε απευθείας ανάθεση»;

Μπουτάρης: Θα πληρώσουν οι χορηγοί

Στην απάντησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είπε πως "η ιστορία  προέκυψε διότι μπουχτίσαμε να γίνεται όλη η Θεσσαλονίκη αισχρό λουναπάρκ. Η πρώτη εκτίμηση για το πόσο θα κοστίσει, είναι περίπου 400 με 500 χιλιάδες ευρώ. Οι εφημερίδες πολλές φορές γράφουν ό,τι θέλουν. Ανατέθηκε η δουλειά στον κ. Βέττα, ξεκίνησε όλη η επεξεργασία των επιμέρους δαπανών, για να φθάσουμε στο τελικό νούμερο".

Εξήγησε ότι "πάρα πολλές από τις δαπάνες εξαρτώνται από την ασφάλεια των κατασκευών. Έχει σχεδιάσει ο καθηγητής Βέττας κάτι αγγελούδια που δεν είναι δυνατό να ασφαλιστούν και να μην πέσουν. Ε, δε θα τα κάνει. Τώρα γίνεται η επεξεργασία. Θα δούμε", πρόσθεσε. Και υποστήριξε ότι "πάρα πολλές δαπάνες θα καλυφθούν από χορηγούς, μέσω δωρεών στο δήμο.  Αν μπλέκαμε σε διαγωνισμούς, θα γιορτάζαμε τα Χριστούγεννα, το Πάσχα του... ’18" τόνισε!

Όσο για τις υπόλοιπες δράσεις, που αφορούν την αντιδημαρχία Πολιτισμού, είπε πως "αυτές, όπως είναι κάτι σαλτιμπάγκοι, κάτι καλικάντζαροι, περνάνε μέσα από την αντιδημαρχία πολιτισμού κι εύκολα καλύπτονται. Θα πάρει 2.000 ένα γκρουπ για να χορεύει και να πηδάει"!

Στο... χορό και η Αλάνα της Τούμπας

Όσον αφορά το θέμα της παραχώρησης της πλατείας Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού της Τούμπας στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, για να δημιουργηθεί με ευθύνη του «Χριστουγεννιάτικο Χωριό», ο Στ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι «και σε αυτό το θέμα, η διοίκηση του δήμου αδράνησε και δεν κατάφερε να συνεργαστεί εγκαίρως, για να εμφανίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα μνημόνιο συνεργασίας ξεκάθαρο, με καθαρούς όρους, για να έχει γνώση το σώμα για το τι αποφασίζει. Δυστυχώς, δεν μάθατε από τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα».

Τελικά, μετά από διάφορες διευκρινίσεις, η παραχώρηση της πλατείας αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. "Αν δεν σας αρέσει αυτό που θα σχεδιαστεί, όταν θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο η διοργάνωση, να το καταψηφίσετε", είπε προς τον κ. Καλαφάτη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης...