ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 26/11/2016._ Το θέμα των αλλαγών στα οικογενειακά επιδόματα, αλλά και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με τις συνεχείς απειλές του «σουλτάνου» είναι τα θέματα που επιλέγονται από τις περισσότερες εφημερίδες σήμερα, για πρωτοσέλιδα.


Οι τοπικές προτιμούν τον ΟΑΣΘ και το ΥΜΑΘ.

Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μόρια στην κόλαση που έρχεται
Η εφημερίδα γράφει για τις εξελίξεις στο προσφυγικό: “«Μαύρη Παρασκευή! Ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα hot spots του βόρειου Αιγαίου Κοχλάζει η Λέσβος για τη γιαγιά και το εγγονάκι της που κάηκαν ζωντανοί από έκρηξη υγραερίου Βάλλεται από παντού ο Μουζάλας που ομολογεί: Το 80% είναι λαθρομετανάστες - Αγριος καβγάς με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ”.

ΕΘΝΟΣ:  Με νέα κριτήρια όλα τα επιδόματα
Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Σε πλήρη αναδιάρθρωση οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων προχωρά το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του νέου προνοιακού χάρτη που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Την ίδια στιγμή διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος  Αλληλεγγύης, στο οποίο ενσωματώνονται τέσσερα, μέχρι πρότινος αυτόνομα, κοινωνικά επιδόματα. «Ψαλίδι» και σε φοροαπαλλαγές».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ρωσική «ασπίδα» στο Αιγαίο ζήτησε ο Τσίπρας
Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Πολύ άσχημες εξελίξεις έρχονται στα ελληνοτουρκικά με την Ελλάδα να τρέχει στη Μόσχα για βοήθεια αρνούμενη να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις γνωρίζοντας ότι φτάνει η ώρα μηδέν με την Άγκυρα. Φαίνεται ότι γίνονται κινήσεις τελευταίες στιγμής εν μέσω επερχόμενης θύελλας στα ελληνοτουρκικά».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλάζουν όλα στα οικογενειακά επιδόματα
«Αλλάζουν όλα σε 135 επιδόματα μέσα στο 2017 για περισσότερους από 1 εκατ. δικαιούχους, εκ των οποίων η πλειοψηφία (870.000 δικαιούχοι) λαμβάνουν το επίδομα τέκνου και το ειδικό επίδομα τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας. Το συνολικό κόστος όλων των επιδομάτων ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 650 εκατ. ευρώ καταβάλλονται για τα οικογενειακά επιδόματα και άλλα 700 εκατ. ευρώ για τα προνοιακά επιδόματα αναπήρων και άλλων ειδικών κατηγοριών. Περίπου 110 εκατ. ευρώ είναι για το επίδομα θέρμανσης, 73 εκατ. ευρώ για την επιστροφή φόρου πετρελαίου στους αγρότες, 88 εκατ. ευρώ για ειδικές φοροαπαλλαγές ναυτικών. Στα επιδόματα αυτά έρχονται σαρωτικές αλλαγές μέσα στο 2017», σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΕΣΤΙΑ: Οι συντεχνίες διοικούν το κράτος
Η εφημερίδα τονίζει ότι «οι συνδικαλιστές του Δημοσίου θεωρούν εδώ και δεκαετίες ότι αποτελεί δικαίωμά τους η συνδιοίκησις του κράτους. Ίσως να γελούσαν ειρωνικά όταν τον περασμένο Μάιο ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης ανεκοίνωνε την σταδιακή μετακόμιση, από τον Σεπτέμβριο, στο ανακαινισμένο κτίριο της καπνοβιομηχανίας. Όπως γελούσαν οι ομόλογοί τους του Υπουργείου Υγείας το 2008 στα άκουσμα της ανακοινώσεως ότι σύσσωμες οι υπηρεσίες του θα μετακόμιζαν σε λίγους μήνες σε Ολυμπιακό ακίνητο στο Μαρούσι, επί της Λεωφόρου Κηφισίας».

Η ΑΠΟΨΗ: Παίζουν με τη φωτιά
Η εφημερίδα «παρουσιάζει τα τέσσερα στοιχεία που δείχνουν την πρόθεση της Άγκυρας να κλιμακώσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο Μπροστά στη μεγαλύτερη γεωπολιτική πρόκληση της θητείας του ο Αλέξης Τσίπρας. Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας τις κινήσεις-προκλήσεις του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απομακρύνεται από τη Δημοκρατία και υψώνει όλο περισσότερο τους τόνους μιας ακραίας εθνικιστικής ρητορικής».

Η ΑΥΓΗ: Μήνυμα Τσίπρα από τη Θράκη προς την Τουρκία: «Απαράδεκτη η αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών»
Η εφημερίδα γράφει: “Ξεκάθαρος ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του από τη Θράκη για τον τρόπο που βλέπει η Ελλάδα τις σχέσεις της με την Τουρκία, σε μια περίοδο που ο πρόεδρος της γείτονος ανεβάζει τους τόνους: «Το ζητούμενο είναι η ειρήνη και η συνεννόηση, αλλά πάντοτε με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη και τη σταθερή προσήλωση στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου»”.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Εκτός συζήτησης το 4ο Μνημόνιο
Η εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη του Μπενουά Κερέ, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ. «Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ, που θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, υπογραμμίζει ότι είναι εκτός συζήτησης τα σενάρια για 4ο Μνημόνιο, αλλά επισημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα», γράφει η εφημερίδα.

H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο Ερντογάν απαντά με απειλές
Όπως γράφει η εφημερίδα, “«Αναπαραγωγικές» και «μη βοηθητικές» χαρακτήρισαν τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί ανοίγματος των τουρκικών συνόρων τα υπουργεία Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Όταν 50.000 πρόσφυγες εμφανίστηκαν στο Καπικουλέ (στα βουλγαροτουρκικά σύνορα) φωνάξατε “τι θα κάνουμε αν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορα;”. Κοιτάξτε, αν το παρατραβήξετε, αυτό το συνοριακό πέρασμα θα ανοίξει. Πρέπει να το γνωρίζετε», είπε χθες ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Χειρόφρενο πρόκληση του ΟΑΣΘ
«Νέα ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης από σήμερα, μετά την αδικαιολόγητη έως προκλητική, όπως χαρακτηρίζεται από πολίτες, απόφαση των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ να ξεκινήσουν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας οφειλόμενα δεδουλευμένα δυο μηνών (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου). Η διοίκηση του ΟΑΣΘ χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή λανθασμένη και θα προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου η επίσχεση να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική, ενώ ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε, έκανε λόγο για "εκβιασμό από ομάδα συμφερόντων"», γράφει η εφημερίδα, αναπαράγοντας, ουσιαστικά, τα χθεσινά δημοσιεύματα του Ίντερνετ. Κι όμως, το ρεπορτάζ της έχει και νέα στοιχεία...

ΜΑΚΕΛΕΙΟ: Ο αρχηγός με τα 38 εκ. ευρώ στην Ελβετία
Η εφημερίδα μιλά για ονόματα της λίστας Μπόγιαρνς.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Ένα δώρο πολλών δισ. στον ΟΠΑΠ
Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Πρώτη φορά Αριστερά, πρώτη φορά καζινο-μηχανές σε όλες τις γειτονιές. Τα παχιά λόγια των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. για την καταπολέμηση της φτώχειας διαδέχθηκαν τα μυστικά ραντεβού, οι χαριστικές διατάξεις υπέρ του ΟΠΑΠ και, εντέλει, τα δεκάδες χιλιάδες «φρουτάκια», τα οποία θα οδηγήσουν στην πλήρη φτωχοποίηση και τον κοινωνικό αφανισμό».

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Ιδού η λύση για το χρέος με μνημόνιο 4
Η εφημερίδα μιλά για το «Σχέδιο Ρέκλινγκ» και γράφει: “Το σχέδιο θα συναρτά όλες τις κινήσεις αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με συγκεκριμένους στόχους -όχι με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ήλπιζε η κυβέρνηση-, αλλά με βάση συγκεκριμένους δείκτες και στόχους υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, δημοσιονομικής εξυγίανσης και, κυρίως, με ταυτόχρονη εμπιστοσύνη των αγορών, αφού η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές και να εκδίδει ομόλογα, ώστε σταδιακά να μετατραπεί πάλι το διακρατικό χρέος σε ιδιωτικό.”

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ευθύνη κυβέρνησης - ΕΕ η κατάσταση των «εγκλωβισμένων» στα νησιά
Η εφημερίδα αναδημοσιεύει την ανακοίνωση του ΚΚΕ: «Το τραγικό δυστύχημα στη Μόρια της Λέσβου είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που, με ευθύνη κυβέρνησης - ΕΕ, επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη το αίτημα, που έθεσε το ΚΚΕ σε Επίκαιρη Ερώτησή του, για: Αμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά και, στη συνέχεια, από τη χώρα, κλείσιμο των «hot spots» και εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών προσωρινής υποδοχής και καταγραφής, αποκατάσταση των πιθανών ζημιών, που οφείλονται στην αναγκαστική συμβίωση σε ακατάλληλους χώρους και περιοχές.»

ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ: Τι δίνουν, τι ζητούν και με τι απειλούν
“Η κυβέρνηση ενδεχομένως και να συζητούσε την πιθανότητα επέκτασης του περίφημου κόφτη, δηλαδή του μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής - για τα έτη 2019 και 2020. Υπό την προϋπόθεση πως οι θεσμοί και το ΔΝΤ θα αποφασίσουν να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος. Η φράση του Πρωθυπουργού πως αποτυχία της διαπραγμάτευσης «ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές» δεν ήταν συμπτωματική”, σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χωρίς λεωφορεία ξανά με κόντρα εντός ΟΑΣΘ
Η εφημερίδα τονίζει: “«Βόμβα» έσπασε χθες στη Θεσσαλονίκη, από τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ, οι οποίοι με απόφασή τους προχωρούν από σήμερα σε επίσχεση εργασίας, παρά τις διαβεβαιώσεις από την διοίκηση του ΟΑΣΘ και τον ίδιο τον πρόεδρο κ. Χρήστο Στεφανίδη πως την επόμενη εβδομάδα θα μπουν τα χρήματα του ΦΠΑ και θα μπορέσει ο Οργανισμός να πληρώσει τα δεδουλευμένα”.

ESPRESSO: Μαρτύριο διαρκείας για τον Χατζηγιάννη
Η εφημερίδα γράφει για τον γνωστό τραγουδιστή ότι δικάζεται για φοροδιαφυγή.

FREDDO: Ο αγώνας του Αντρέα για το σπίτι στη Μήλο
Η εφημερίδα αναφέρεται στον Ανδρέα Μικρούτσικο και τα χρέη που έχει.

KONTRANEWS: Καίει πολιτικό αρχηγό μαύρος λογαριασμός σε τράπεζα του Λουξεμβούργου
Και αυτή η εφημερίδα ασχολείται με το ίδιο θέμα: «Όπως πρώτη αποκάλυψε η kontranews, στη λίστα Μπόγιαρνς, που περιλαμβάνει μαύρους λογαριασμούς Ελλήνων στο Λουξεμβούργο, περιλαμβάνεται και κατάθεση μαμούθ αρχηγού πολιτικού κόμματος. Φαίνεται ότι σχεδόν όλοι οι «μεγάλοι» τα έπαιρναν...», γράφει.

PRESS TIME: Ο ΤΡΑΜΠ και ο ΤΡΑΜΠούκος Ερντογάν
Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, «Τραμπ και Ερντογάν ήταν στα μαχαίρια μέχρι πρόσφατα. Όμως η επικοινωνία τους ήταν από τις πρώτες του νέου πλανητάρχη μετά τη νίκη του. Το άσβεστο μίσος Ερντογάν με Κλίντον και Ομπάμα έπαιξε ρόλο. Η γεωπολιτική αξία της Τουρκίας ακόμα περισσότερο».

SPIRTO: Το μυστικό deal Κοντομηνά - Λαζόπουλου
Σύμφωνα με την εφημερίδα «οι σχέσεις πλέον του Δημήτρη Κοντομηνά και του Λάκη Λοζόπουλου είναι θερμές, αφήνοντας πίσω την πρόσφατη κόντρα τους».

STAR PRESS: 12χρονος μοναχός στο Άγιο Όρος
«Ένα μεγάλο αφιέρωμα κάνει το θρησκευτικό ρουμανικό περιοδικό «Lumea Credintei» σε ένα μοναχό του Αγίου Όρους, ο οποίος είναι μόλις 12 ετών και μάλιστα η ιστορία του και η φωτογραφία του είναι το πρώτο θέμα της έκδοσης», γράφει η εφημερίδα.

THESSNEWS: Τέλος ! Κάποτε υπήρχε ένα υπουργείο
«Από υπουργείο Βορείου Ελλάδος, υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, κατόπιν Γενική Γραμματεία, ξανά υπουργείο και εντέλει υφυπουργείο υπαγόμενο στο υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι κι ο Ανδρέας Παπανδρέου διετέλεσε υπουργός το 1985, αλλά ποτέ δεν κατάφερε το υπουργείο να αποκτήσει ζωτικό χώρο και να επιδείξει έργο. Έμεινε υπουργείο-πινακίδα για μικροεξυπηρετήσεις και δημόσιες σχέσεις», γράφει η εφημερίδα.