ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 14/11/2016._ Σε επικρίσεις για το πογκρόμ του Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία περιορίστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.


Οι επικρίσεις έγιναν χωρίς να συγκεντρώνει ευρύτερη στήριξη το αίτημα της Αυστρίας για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 

Το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο τήρησαν επίσης επικριτική στάση έναντι της Τουρκίας, αλλά οι πλέον ισχυρές χώρες της ΕΕ, Γαλλία και Γερμανία, υποστηρίζουν την συνέχιση των συζητήσεων, σημειώνοντας πως ο τερματισμός των διαπραγματεύσεων αυτή την στιγμή θα επιφέρει περισσότερη ζημιά παρά κάποιο όφελος.

Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ θα εξετάσουν την κατάσταση στην Τουρκία σε Σύνοδο Κορυφής που αναμένεται να διεξαχθεί στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

«Η διακοπή των συζητήσεων θα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία και είναι ξεκάθαρο ότι αυτή δεν υπάρχει αυτή τη φάση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Είναι σημαντικό να κρατήσουμε σε εξέλιξη τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να ασκήσουμε επιρροή στην Τουρκία», επισήμανε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Τίμο Σόινι.

Την ίδια στιγμή, στην Άγκυρα ο Ερντογάν δηλώνει πως θα διεξάγει ο ίδιος δημοψήφισμα για τις συνομιλίες με την ΕΕ, αλλά και το ζήτημα της θανατικής ποινής -ενδεχόμενη επαναφορά της οποίας θα σηματοδοτήσει και τους τίτλους τέλους των διαπραγματεύσεων.