ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 13/12/2016._ Επίσκεψη λίγων ωρών πραγματοποίησε, στη Θεσσαλονίκη, η νέα υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.
Ξεναγήθηκε στους χώρους του λιμανιού, όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, από την γενική διευθύντρια και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό και Ορέστη Ανδρεαδάκη.




Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, δε θα παραβρεθεί στην αποψινή τελετή λήξης, καθώς εμφανίζεται στο θέατρο («αμισθί» όπως τόνισε) και θυμήθηκε όταν είχε έρθει Θεσσαλονίκη με τον Δήμο Αβδελιώδη για να δουν την ταινία «Δοξόμπους». 

«Χαίρομαι με το έργο που είδα να παράγεται στο Φεστιβάλ» είπε και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει αυτό να επεκταθεί «όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στις πόλεις της περιφέρειες» (σ.σ. κάτι, που, πάντως, ήδη γίνεται).



Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους έλληνες κινηματογραφιστές, λέγοντας ότι το έργο τους έχει αποκτήσει δυναμική τα τελευταία χρόνια. Χαρακτήρισε το ελληνικό σινεμά «εφόδιο ανάτασης της χώρας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε». 

Αναφορά έκανε και στο ζήτημα των ξένων παραγωγών και στο πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να γίνει πιο ελκυστική για αυτές (το ζήτημα αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο Μπαλτά για τα Πνευματικά Δικαιώματα). Η κ. Κονιόρδου περιορίστηκε να σημειώσει ότι έχουν υπάρξει επαφές για αυτό το ζήτημα, ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο και ότι στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα πιο φιλική και πιο φιλόξενη για τους ξένους παραγωγούς. «Θέληση υπάρχει» συμπλήρωσε.


Εκτός των στελεχών του Φεστιβάλ, η κ. Κονιόρδου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με εθελοντές.