ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 13/10/2016._ «Μπαλάκι» γίνονται οι ασθενείς για σοβαρές εξετάσεις και θεραπείες, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Πολλά μηχανήματα δεν λειτουργούν -αλλά η κυβέρνηση μιλά για ελεύθερα κι ανοικτά νοσοκομεία.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, εκτός λειτουργίας βρίσκεται το PET SCAN στο «Θεαγένειο», διότι δεν υπάρχει ραδιοφάρμακο. Επίσης, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, στο «ΑΧΕΠΑ» από τα 22 μηχανήματα αιμοκάθαρσης τα έντεκα είναι εκτός λειτουργίας εδώ και μήνες εξαιτίας της έλλειψης υποστήριξης από την εταιρεία. 

Ανάλογη είναι η εικόνα στα περισσότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας εξαιτίας της παλαιότητας των μηχανημάτων, τα οποία δεν συντηρούνται ούτε αντικαθίστανται από πιο σύγχρονα, όταν χαλάσουν. Αναλυτικά:

  • • Νοσοκομείο Νάουσας: Είναι χαλασμένος ο αξονικός τομογράφος. Οι ασθενείς διακομίζονται για εξέταση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ή σε ιδιωτικά κέντρα.
  • Νοσοκομείο Βέροιας: Δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. Το νοσοκομείο καλύπτει και την Έδεσσα. Οι ασθενείς πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη ή σε ιδιωτικά κέντρα.
  • Νοσοκομείο Έδεσσας: Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος. Οι ασθενείς πηγαίνουν στο Νοσοκομείο Βέροιας, αλλά, επειδή είναι χαλασμένος ο αξονικός, διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή σε ιδιωτικά κέντρα.
  • Νοσοκομείο Κιλκίς: Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί μερικώς (λίγες ώρες την ημέρα και τις μισές ημέρες) λόγω έλλειψης προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνολόγων). Οι ασθενείς πηγαίνουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή σε ιδιωτικά κέντρα.
  • Νοσοκομείο Κατερίνης: Ο μαστογράφος είναι χαλασμένος εδώ και πολλούς μήνες.
  • Νοσοκομείο Καστοριάς: Υπάρχουν προβλήματα σε όλο τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό εξαιτίας μη συντήρησης και έλλειψης χρηματοδότησης. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί στα όριά της, ενώ χρειάζονται αντικατάσταση τα κρεβάτια, τα μηχανήματα λόγω παλαιότητας και το σύστημα καθαρότητας του νερού.