ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 9/10/2016._ Τα βασικά πρωτοσέλιδα του Τύπου της Κυριακής ασχολούνται, κυρίως, με τα κόκκινα δάνεια και το χρέος.


Αναλυτικά:

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Σκληρό παζάρι για χρέος και πλεονάσματα»
H εφημερίδα γράφει ότι «ένας άνευ προηγουμένου πόλεμος μεταξύ των δανειστών της χώρας μας, των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, με τη συμμετοχή και των Αμερικανών, έλαβε χώρα στην πλάτη της Ελλάδας και χωρίς τη συμμετοχή της, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Τρόμαξε» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η... βασιλευομένη δημοκρατία
Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι Παυλόπουλος και τέως «αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν σύντομα, ώστε να "σπάσει ο πάγος" στις μεταξύ τους σχέσεις ή μάλλον η αμηχανία και ο σκεπτικισμός. Το ραντεβού κλείστηκε για αρχές Οκτωβρίου (μέσω επικοινωνίας έμπιστων συνεργατών). Τελικά, το "μυστικό" ραντεβού, η "μυστική" συνάντηση, που θα είχε ουσιαστικά πολιτική διάσταση, αναβλήθηκε για αργότερα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «16.300 σπίτια στο σφυρί για χρέη στην εφορία»
Όπως τονίζει η εφημερίδα, «πάνω από 16.300 πλειστηριασμούς ακίνητης περιουσίας, ακόμη και ακινήτων που προορίζονται για πρώτη κατοικία, έχουν σκοπό να εκτελέσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εις βάρος φορολογούμενων πολιτών οι οποίοι δεν εξυπηρετούν και δεν έχουν καν ρυθμισμένα τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο».

Η ΑΥΓΗ: «Με την Αριστερά μπροστά για την Ελλάδα που μας αξίζει»
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ξεκινά την Πέμπτη το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο του Ταε Κβον Ντο και γράφει: «Στο επίκεντρο, ο απολογισμός της πολύ πυκνής πολιτικής εμπειρίας των προηγούμενων δύο χρόνων και το πολιτικό σχέδιο για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ωμοί εκβιασμοί
«Μεθόδους εισπρακτικών εταιριών ακολουθούν οι «εφοριακοί» Με πιεστικά τηλεφωνήματα και απειλές κατάσχεσης προσπαθούν να εισπράξουν οφειλές», γράφει η εφημερίδα.


Η ΕΠΟΧΗ: «Αγκάθια και ρόδα με το χρέος στο τραπέζι»
«Το θετικό είναι ότι, κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ, το ζήτημα του ελληνικού χρέους τέθηκε προγραμματισμένα και όχι παρεμπιπτόντως στο τραπέζι. Και τέθηκε με όρους, που δεν επιτρέπουν την απόσυρσή του με οποιαδήποτε δικαιολογία. Δηλαδή, σαν ζήτημα που αφορά γενικά την ευρωζώνη και όχι μια μεμονωμένη χώρα. Με άλλα λόγια, όπως άφησε να εννοηθεί και ο επίτροπος Μοσκοβισί, σαν ζήτημα διεθνούς ενδιαφέροντος, που παραπέμπει στην ανάγκη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τα χρέη», γράφει η εφημερίδα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Τουρκικά υποβρύχια σε ολόκληρο το Αιγαίο»
H εφημερίδα αποκαλύπτει: «Υπόμνημα διαμαρτυρίας στο ΝΑΤΟ για τη δέσμευση σχεδόν του συνόλου του Αιγαίου από την Τουρκία για ανθυποβρυχιακές ασκήσεις τον Σεπτέμβριο υπέβαλε η Ελλάδα. Οι ενέργειες αυτές δημιουργούν «κλιμάκωση και ενδεχόμενη αστάθεια στην περιοχή», σύμφωνα με το υπόμνημα του ΓΕΕΘΑ».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Αναμμένο σπίρτο σε βενζίνη».
Όπως τονίζει η εφημερίδα “η δολιοφθορά στο μάθημα των Θρησκευτικών ήταν ο πρόλογος στα  «εκσυγχρονιστικά» κεφάλαια που θα ακολουθήσουν  Εάν περάσουν οι αλλαγές στο Αρθρο 3 του Συντάγματος, θα ανοίξουν οι «πύλες της κολάσεως» για την Ελλάδα μας”.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS: «Διεξάγεται έρευνα και για τον Σημίτη»
«Σε τροχιά δικαστικής διερεύνηοης τίθεται το γιγαντιαίο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο με τις απευθείας αναθέσεις των ολυμπιακών έργων τα οποία πληρώθηκαν από το ελληνικό δημόσιο σε τιμές διπλάσιες, τριπλάσιες και τεραπλάσιες. Πρωταγωνιστής της πρωτοφανούς λεηλασίας δημόσιου χρήματος είναι ο αρχιερέας της διαπλοκής Κώστας Σημίτης, ο οποίος για να εξυπηρετήσει το καρτέλ των εργολάβων της διαπλοκής δεν προχώρησε έγκαιρα σε διαγωνισμό για τα Ολυμπιακά Εργα», γράφει η εφημερίδα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Στο όνομα της ανάκαμψης πολλαπλάσια αντιλαϊκά μέτρα…»
“Με καθαρό το ταξικό πρόσημο υπέρ του κεφαλαίου κατατέθηκε, στην αρχή της περασμένης βδομάδας, στη Βουλή, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017. Το περιεχόμενό του, οι προβλέψεις του και τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνει, αποδεικνύουν ανάγλυφα τον απόλυτα ψευδεπίγραφο χαρακτήρα της «επιχειρηματολογίας» της συγκυβέρνησης περί... «δίκαιης ανάπτυξης», όπως και τον κάλπικο χαρακτήρα της προπαγάνδας της, αλλά και συνολικά των αστικών επιτελείων, ότι η επάνοδος σε ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης θα φέρει τάχα ανακούφιση στο λαό”, υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Ο Ιβάν και οι Αμερικανοί»
Η εφημερίδα τονίζει ότι «πρόθυμοι για συζήτηση προς αναζήτηση φόρμουλας συνεργασίας δηλώνουν επίσης ο Ιβάν Σαββίδης και η διοίκηση του STAR, αλλά η συνεργασία αυτή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προχωρήσει όταν επιβεβαιωθούν και επισήμως οι πληροφορίες που φέρουν την αμερικανική κυβέρνηση σφόδρα δυσαρεστημένη από την παρουσία του κ. Σαββίδη στο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον θεωρεί άνθρωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν».

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Κύμα πλειστηριασμών»
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ολομέτωπη αντεπίθεση με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά 8-9 δισ. ευρώ ως και το τέλος της επόμενης χρονιάς ετοιμάζουν οι τράπεζες. Ο σχεδιασμός τους προβλέπει από τη μία πλευρά προώθηση μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων σε όλες τις κατηγορίες πίστης (αυτό θα είναι το... καρώτο) και από την άλλη έναρξη νομικών και εξωδικαστικών πρωτοβουλιών (αυτό θα είναι το... μαστίγιο) για να βγουν στη... σέντρα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: «Ανάβουν φωτιές τα “κόκκινα” δάνεια»
«Αν δεν υπάρξει σύντομα λύση, ο Θεός να βάλει το χέρι του, γιατί τα επεισόδια που είδαμε στα δικαστήρια θα γίνουν καθημερινή ρουτίνα σε όλη τη χώρα», γράφει η εφημερίδα.

ΤΟ ΧΩΝΙ: Η αεροπειρατεία των καναλαρχών τελείωσε
“Με ειρωνικό χαμογελάκι αντιμετώπισε τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Μεταξύ άλλων, άκουσε ότι είναι «ο εργολάβος της λάσπης», «ο εκπρόσωπος των συµφερόντων στην Επιτροπή» και άλλα παρόµοια.  Και ποιοι του έκαναν επίθεση; Κατά κύριο λόγο οι κύριοι Βορίδης και Βενιζέλος, οι εκπρόσωποι της Ν∆ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν αναχθεί σε συνηγόρους των καναλαρχών”, γράφει η εφημερίδα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: SOS για την ανάπτυξη εκατομμυρίων φτωχών παιδιών
«Περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να μην καταφέρουν να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητές τους εξαιτίας της ακραίας φτώχειας και της καθυστερημένης ανάπτυξής τους, γεγονός που μελλοντικά θα μειώσει τα εισοδήματά τους έως και κατά 26%, ενώ θα πλήξει σημαντικά και την εθνική ανάπτυξη, όπως αναφέρουν επιστήμονες», γράφει η εφημερίδα.

FREDDO: Αγγελική Ηλιάδη: Χωρίζει και κρύβεται
Η εφημερίδα αναφέρεται στους Γκέντσογλου - Ηλιάδη και υποστηρίζει ότι «οι φήμες φουντώνουν, οι ίδιοι δεν έχουν απαντήσει επίσημα για το τι ακριβώς συμβαίνει ανάμεσά τους, ενώ πάει καιρός από τότε που πραγματοποίησαν την τελευταία τους κοινή εμφάνιση».

REAL NEWS: «Τώρα ζητούν και τα κλειδιά»

H εφημερίδα γράφει ότι “τα «κοράκια» των αγορών απαιτούν αλλαγή του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια”.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα ξένα funds πιέζουν την κυβέρνηση να τους παραδώσει εκτός από τη διαχείριση των οφειλών και τις υποθήκες των δανειοληπτών, χαρτοφυλάκιο 30 δισ. ευρώ επισφαλών τραπεζικών χορηγήσεων θα δοθεί για εκκαθάριση σε ξένες εταιρείες έως το τέλος του 2019, ενώ στον έλεγχό τους θα περάσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, σπίτια, οικόπεδα και καταναλωτικά δάνεια, αν γίνει δεκτή η ρύθμιση που προτείνουν.