ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 14/10/2016._ Σε εγρήγορση για την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή επί 45 χρόνια με απόφαση των αρχών της Τουρκίας, προσκαλεί τους απανταχού πιστούς της Ορθοδοξίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Σε χαιρετισμό του, ο οποίος διαβάστηκε χτες το βράδυ σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρει ότι «ακόμη δεν έχουμε λάβει την επί δεκαετίες αναμενόμενη και πολυπόθητη άδεια επαναλειτουργίας» της Θεολογικής Σχολής και σημειώνει: «Δεν θα παραδώσουμε τα μάτια μας στον ύπνο και δεν θα δώσουμε ανάπαυση στους κροτάφους μας, μέχρις ότου δούμε τις κλειστές πύλες αυτού του φυτωρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ανοίγουν και πάλι και να υποδέχονται  από κάθε σημείο της οικουμένης νέα στελέχη, που σκιρτούν για θεολογική κατάρτιση». 

Ο κ. Βαρθολομαίος υπενθυμίζει στον βαρυσήμαντο χαιρετισμό του ότι η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης «αξιώθηκε να δώσει στο Γένος μας φωτεινές και εξέχουσες προσωπικότητες, οι οποίες με την παρουσία τους κόσμησαν και κοσμούν την κοινωνία και την Εκκλησία». Ακολούθως, προσκαλεί «για άλλη μία φορά όλους σε συστράτευση (…), για να αξιωθούμε να βιώσουμε τη χαρά της πλήρους επαναλειτουργίας της Σχολής».



Ο χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη αναγνώστηκε από τον Μητροπολίτη Προύσης, δρ. Ελπιδοφόρο Λαμπρυνιάδη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε στην κατάμεστη αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης η Μονή Αγίας Τριάδας Χάλκης για την παρουσίαση νέας, εμβληματικής έκδοσης με αντικείμενο την αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος της ιστορικής σχολής.

Στο χαιρετισμό που απέστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, τονίζει ότι «η αποκατάσταση του κτηρίου της Ιεράς Θεολογικής Σχολής αποτελεί και προσπάθεια αποκατάστασης της μνήμης, της παράδοσης και της συνέχειας της ορθόδοξης πνευματικότητας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την οικουμενικότητα των αρχών και των αξιών της Ορθόδοξης Πίστης». 

Η έκδοση με τίτλο «Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης αποτυπώνει τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, η οποία αποτελούνταν από 26 καθηγητές και 26 μεταπτυχιακούς φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, για την ανακατασκευή της σχολής. Την παρουσίασαν οι δύο επιμελήτριες αυτής, Βίλμα Χαστάογλου ‒ Μαρτινίδη και Αναστασία Λαδά, ομότιμες καθηγήτριες του ΑΠΘ.  



Η κ. Χαστάογλου σημείωσε ότι «με την προσέγγισή μας θελήσαμε να αναδείξουμε την ευρύτερη αξία του ιστορικού κτηρίου για τη μελέτη της αρχιτεκτονικής των εκπαιδευτηρίων της Κωνσταντινούπολης, ιδιαίτερα των μη μουσουλμανικών». 

Η κ. Λαδά παρουσίασε δύο προτάσεις για την αποκατάσταση, την επανάχρηση και την ανάδειξη του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ώστε να επαναλειτουργήσει ως σύγχρονο συγκρότημα πανεπιστημιακού επιπέδου με  ταυτόχρονη διαμονή των σπουδαστών σε αυτό. Σύμφωνα με την πρώτη πρόταση, όλοι οι προβλεπόμενοι νέοι χώροι του προγράμματος επεμβάσεων εντάσσονται στο  υφιστάμενο, ιστορικό κέλυφος των κτηρίων με μικρές αλλαγές στα συνοδευτικά κτίσματα.

Σύμφωνα με τη δεύτερη πρόταση, επανασχεδιάζεται τμήμα του υπαίθριου χώρου με την προσθήκη νέων συγκροτημάτων κτιρίων, όπως συνεδριακού κέντρου και αμφιθεάτρου 300 θέσεων, βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου, κέντρου άθλησης και εκγύμνασης, κουζίνας για τροφοδοσία 200 ατόμων και κοιτώνων για φιλοξενία 125 σπουδαστών και επισκεπτών.