ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 25/10/2016._ Κόντρα, μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει» βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλαφάτη, επεφύλασσε το αποψινό δημοτικό συμβούλιο.


Αφορμή έδωσε η τοποθέτηση του κ. Καλαφάτη για την Αγορά Μοδιάνο, που ιδιωτικοποιείται μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Παίρνοντας αφορμή από την ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, ο κ. Μπουτάρης είπε προς τον κ. Καλαφάτη: «Είμαι, πράγματι, επικοινωνιακός. Αν εσύ δεν είσαι τι φταίω»; Και υποστήριξε πως για το θέμα της Αγοράς έχουν γίνει πράγματα από τον δήμο, πως υπάρχει μια σειρά μελετών από το πανεπιστήμιο κι ότι ο ίδιος είχε επικοινωνία με τους επενδυτές. «Ξεκίνησε συζήτηση μαζί τους, η Εβραϊκή Κοινότητα είχε καταθέσει πρόταση για ανακατασκευή. Βάλαμε μέσα στο πρόγραμμα με το Ίδρυμα Νιάρχος την ανάπλαση της Βασ. Ηρακλείου, από την Αριστοτέλους έως την Κομνηνών, όπου φεύγουν τα παρκαρισμένα Ι.Χ. -άμα δείτε το σχέδιο που έχει κάνει η τεχνική υπηρεσία θα πείτε ότι θα αλλάξει όψη η περιοχή- και προτείνεται να πάει η ανάπλαση έως την Ίωνος Δραγούμη. Η δεύτερη ανάπλαση είναι η οδός Αγίου Μηνά, όπου κι εκεί φεύγουν τα παρκαρισμένα Ι.Χ. (υπάρχουν και λόγοι ασφαλείας επειδή είναι εκεί η Συναγωγή). Αυτά, για να έχετε υπόψη ότι δεν αφήνουμε τα πράγματα να περνάνε έτσι».

Καλαφάτης: Θέλω να είμαι χρήσιμος κι όχι επικοινωνιακός

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Καλαφάτης τόνισε: «Ευτυχώς για μένα, δυστυχώς για την πόλη, οι ανάγκες μας κ. δήμαρχε είναι διαφορετικές. Εσάς, η ανάγκη σας είναι να είστε επικοινωνιακός, εμένα η ανάγκη μου είναι να είμαι χρήσιμος. Αν δεν μπορείτε να είστε και επικοινωνιακός και χρήσιμος, τότε αυτό είναι διπλό δυστύχημα για την πόλη. Η επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την χρησιμότητα».

Υπογράμμισε ότι «ως δήμαρχος δεν ανταποκρίνεστε στο ρόλο σας» και, συγκεκριμένα, για την υπόθεση της Αγοράς Μοδιάνο, θύμισε ότι «είχατε πει θα μπείτε μπροστά μαζί με το επιμελητήριο». Ξεκαθάρισε πως είναι «υπέρ της αξιοποίησης και της δημόσιας περιουσίας και μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία», όμως θα περίμενε «να είναι ο δήμος μπροστά σε αυτήν την περίπτωση. Όχι ως επιχειρηματίας, αλλά ως τοποτηρητής».

Υποστήριξε ότι ο δήμος θα έπρεπε «να είναι μπροστά, έστω και με μικρή συμμετοχή, εξαντλώντας τη δυνατότητα διερεύνησης να διεκδικήσουν το εμβληματικό κτίριο της Αγοράς Μοδιάνο άνθρωποι της τοπικής οικονομίας. Αλίμονο αν μια πόλη δεν μπορεί να βρει πέντε – δέκα επιχειρηματίες για το σκοπό αυτό».

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως θα περίμενε ο δήμος να ασκήσει πίεση όπως έγινε για την Α Προβλήτα του ΟΛΘ και όπως στην περίπτωση του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό. «Ήσασταν ένας λαθρόβιος δήμαρχος στο θέμα του μετρό, μπαίνοντας μέσα στο ΚΑΣ, διανέμοντας σκαριφήματα, χωρίς έγκριση του δημοτικού συμβουλίου», είπε.

Μπουτάρης: Λες ψέματα!

Φαίνεται, όμως, ότι ο χαρακτηρισμός «λαθρόβιος» πείραξε ιδιαίτερα τον δήμαρχο, που στη δευτερολογία του ξανάφερε το θέμα:

«Έχω αποδείξει την αποτελεσματικότητά μου στη ζωή μου», άρχισε την τοποθέτησή του ο κ. Μπουτάρης και συμφώνησε, ουσιαστικά, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και όσα είχε πει νωρίτερα: «Το “ναι, μαζί σου, προχώρα” δε σημαίνει “θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη”. Ο δήμος δεν ανακατεύεται στις επιχειρήσεις. Ανοίγει πόρτες», πρόσθεσε.

Κατηγόρησε τον κ. Καλαφάτη ότι «χρησιμοποιεί βαριές εκφράσεις. Είπες ότι λαθραία μπήκα στο ΚΑΣ και είπες ότι αυτοβούλως προχώρησα σ’ αυτήν την πρωτοβουλία. Δε χρειαζόταν έγκριση για κάτι τέτοιο. Δεν είμαι τόσο χαζός ώστε να μην προσέχω τέτοιου είδους καταστάσεις», υποστήριξε. Και… προχώρησε:

«Η ομάδα σας είναι σκοταδιστές! Παλέψαμε δύο χρόνια για να σωθούν τα αρχαία. Εσείς θέλετε να παραχώσετε το παρελθόν της πόλης! Σταύρο λες ψέματα», είπε προς τον κ. Καλαφάτη!

Αυτή η ατάκα του δημάρχου εξόργισε τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, που άνοιξε το μικρόφωνό του και τόνισε:

«Δήμαρχε, έχεις πει, κατά καιρούς, τρελά πράματα. Να είσαι δεκτικός όταν σου τη λένε, με επιχειρήματα»!

Τότε πετάχτηκε από τα έδρανα των αντιδημάρχων ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Θανάσης  Παππάς, κάτι είπε κι ο κ. Καλαφάτης στράφηκε και σ’ αυτόν:

«Θες να σε παίξω στο ξερό; Θα σε παίξω στο ξερό. Παίζω και στο ξερό, παίζω και στο Γουέμπλεϊ! Και λιμανίσια θα μιλήσουμε και σαλονάτα»!


Για να κλείσει την αντιπαράθεση ο κ. Μπουτάρης λέγοντας: «Έχεις πολύ καιρό να παίξεις και λιμανίσια και σαλονάτα. Για την ώρα παίζεις… λαπάδες».