ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 24/10/2016._ Ένας 33χρνος αλλοδαπός, ο οποίος είχε αποδράσει από το Μεταγωγών της Θεσσαλονίκης, στις 17 Μαΐου 2016, είναι ο επικεφαλής διεθνούς σπείρας που διακινεί χασίς και όπλα από την Αλβανία στη χώρα μας.


Αυτό προέκυψε από τις έρευνες αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η οποία ταυτοποίησε τα στοιχεία των μελών της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τρία από τα οποία συνελήφθησαν στην Ελλάδα και δύο (μεταξύ τους και ο «εγκέφαλος» της σπείρας) στην Αλβανία, ενώ αναζητά τα υπόλοιπα.

Συγκεκριμένα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία οκτώ μελών της εγκληματικής οργάνωσης (τέσσερις Έλληνες και τέσσερις αλλοδαποί), ηλικίας 24 έως 51 ετών. Ως «εγκέφαλος» της σπείρας φέρεται 33χρονος αλλοδαπός (ο άνθρωπος που είχε αποδράσει την 17-05-2016 από την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών και Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης).

Σε βάρος των παραπάνω, καθώς και άλλων μελών, που δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της «Εγκληματικής Οργάνωσης», παράβασης «Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών», παράβασης «Νόμου περί όπλων» και «Υπόθαλψης Εγκληματία».

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της σπείρας, υπό τις οδηγίες του 33χρονου, περί τα τέλη του περασμένου Μαΐου, βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και συμφώνησαν να διακινούν ναρκωτικά και όπλα. Έτσι, κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2016, εισήγαγαν, τέσσερις φορές, από την Αλβανία στην ελληνική επικράτεια, ποσότητες κάνναβης συνολικού βάρους τουλάχιστον 48 κιλών, καθώς επίσης, ένα καλάσνικοφ και μία χειροβομβίδα.

Έπειτα από οργανωμένες επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή συναδέλφων τους της ανωτέρω Υπηρεσίας, συνελήφθησαν οι τρεις Έλληνες -  μέλη της οργάνωσης, στις περιοχές της Πτολεμαΐδας και της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, με την καθοριστική συνδρομή των Ελλήνων αστυνομικών, τον Αύγουστο του 2016 σε περιοχή της Αλβανίας, συνελήφθησαν, από τις Αλβανικές Αρχές, τόσο ο «εγκέφαλος» της σπείρας, όσο και 42χρονος αλλοδαπός, ο οποίος είχε  αποδράσει μαζί του και στην κατοχή τους βρέθηκαν, τρία πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, ένα πιστόλι, 318 φυσίγγια και ποσότητα κάνναβης, βάρους 3 κιλών και 300 γραμμαρίων.

Σημειώνεται ότι, μετά την απόδραση, τρία μέλη της οργάνωσης, βοήθησαν τον 33χρονο να διαφύγει στην Αλβανία, κρύβοντάς τον για όσο χρονικό διάστημα χρειάζονταν στα σπίτια τους.


Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.