ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 15/10/2016._ Με χρήματα από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας και τις Εταιρείες Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας, δηλαδή πόρους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, επιβιώνουν τα τελευταία χρόνια τα πανεπιστήμια. 


Αυτό υπογράμμισαν οι πρυτάνεις στη Σύνοδο τους που ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη. Αποφάσισαν να θέσουν εκ νέου στην κυβέρνηση το αίτημα τους για έκτακτη οικονομική επιχορήγηση. 

Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης, παραδέχεται πως "στο παρελθόν έγιναν σπατάλες, όπως σε όλο το δημόσιο τομέα", υπογραμίζει, όμως, ότι η μείωση στον τακτικό προϋπολογισμό έχει φθάσει στο 60% «Η μείωση στους τακτικούς προϋπολογισμούς μας από την αρχή της κρίσης φτάνει το 60%, 

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα χτυπά και η υποστελέχωση, καθώς τα μέλη ΔΕΠ είναι, πλέον, 8.000, με τη μείωση προσωπικού να κυμαίνεται από 20-40%! Ειδικά για τις 1.000 θέσεις που προκήρυξε το υπουργείο, οι πρυτάνεις υποστήριξαν ότι δεν επαρκούν.

Μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας η ειδική επιτροπή που συνέστησαν οι πρυτάνεις θα καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, η διαβούλευση του οποίου τυπικά τελειώνει σήμερα. Αναζητούν τρόπους, όπως οι υποτροφίες ή η παροχή κάποιων δωρεάν ΜΠΣ, ώστε να βοηθηθούν οι απόφοιτοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.