ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 25/10/2016._ Ψαλίδι ακόμα και στις δαπάνες διατροφής έβαλαν οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι κόβουν από παντού για να τα βγάλουν πέρα, την ώρα που τα capital controls έχουν φέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΘ διαπιστώνεται ότι σχεδόν το σύνολο των καταναλωτών του νομού Θεσσαλονίκης (92%) έχει μειώσει τις δαπάνες λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι κυριότερες μειώσεις δαπανών, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτώμενων στην έρευνα, έχουν πραγματοποιηθεί από τα νοικοκυριά του νομού Θεσσαλονίκης σε ένδυση/υπόδηση (66%), είδη διατροφής (40%), ταξίδια (35%), εστίαση (35%) και ψυχαγωγία/σινεμά/καφέ-μπαρ (30%).

Σε ό,τι αφορά τα capital controls, το 39% δήλωσε ότι οι περιορισμοί στις τραπεζικές αναλήψεις τούς δυσκολεύουν στην καθημερινή ζωή «Πολύ» (20%) ή «Αρκετά» (19%), ενώ περισσότεροι από τους μισούς (55%) καταναλωτές δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Πιο συγκεκριμένα, σε ποσοστό 20% δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν σε κάθε τους συναλλαγή πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, το 24% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα «πολλές φορές» ή «συχνά» και το 11% «σπάνια». Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν «ποτέ» πλαστικό χρήμα είναι 45%, έναντι 55% έναν χρόνο νωρίτερα.

Όσον αφορά την έρευνα μεταξύ των επιχειρήσεων, το ερώτημα που τέθηκε αφορά τις εταιρίες οι οποίες είναι αντιμέτωπες με το φάσμα της πτώχευσης. Ειδικότερα, το 57% των επιχειρήσεων του νομού Θεσσαλονίκης διάκειται θετικά στη διάσωση εταιρειών που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο πτώχευσης με ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, τους προμηθευτές τους και τις τράπεζες. Ωστόσο, το 44% δηλώνει ότι πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης και μόνο το 13% εκτιμά ότι η διάσωση πρέπει να πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση. 

Στον αντίποδα, μόνο σε ποσοστό 23% οι ερωτώμενοι δηλώνουν αρνητικοί έναντι της διάσωσης, καθώς θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν χωρίς παρεμβάσεις.