Τοποθετήθηκε, νωρίς το απόγευμα σήμερα, στην οδό Βασ. Όλγας, στη συμβολή με την οδό Αγίας Τριάδας, το άγαλμα της βασίλισσας από την οποία πήρε το όνομά του και ο δρόμος.


Όπως αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο (παρά τις αρκετές αντιδράσεις) το άγαλμα, ύψους 3,5 μέτρων, δωρεά της Πανρωσικής Στρατιωτικής-Ιστορικής Ένωσης, τοποθετήθηκε. Είναι κατασκευασμένο από γρανίτη και ορείχαλκο και τα αποκαλυπτήριά του θα γίνουν στις 10 Σεπτεμβρίου, από τον Ρώσο υπουργό Πολιτισμού. 

Αρχικά είχε αποφασιστεί να τοποθετηθεί  δίπλα στο διατηρητέο κτίριο του πρώην Ιταλικού Προξενείου, αλλά αντέδρασε η Εφορία Νεοκλασσικών Μνημείων. Έτσι αποφασίστηκε η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο παρκάκι, αφού εκεί υπάρχει ο ανδριάντας του βασιλιά Γεώργιου, συζύγου της Όλγας. Εκεί είναι, εξάλλου, το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο βασιλιάς Γεώργιος.

Για να στηθεί σκάφτηκε το σημείο της βάσης και ξηλώθηκαν δύο παγκάκια.

Το θέμα, πάντως, άναψε φωτιές στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, στο δημοτικό συμβούλιο. Την αντίδραση τους εξέφρασαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ενώ της τοποθέτησης του αγάλματος υπεραμύνθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ακούστηκαν, πάντως, απίστευτα πράγματα, με συμβούλους που δηλώνουν Αριστεροί οι οποίοι... θυμήθηκαν το ένδοξο παρελθόν της βασίλισσας για να "στηρίξουν" την απόφαση κι άλλους που έκαναν λες και στο παρκάκι θα έμπαινε η... ίδια η βασίλισσα!

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Δελής, τόνισε: «Εσείς μπορεί να θέλετε και το άγαλμα της Φρειδερίκης. Ολα να τα περιμένει κανείς με τη φόρα που έχετε πάρει», για να συνεχίσει ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης: «Το άγαλμα είναι ανάλογο με τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που υπάρχουν στα Σκόπια. Αφού υπερασπίζεστε αυτή τη σαχλαμάρα και την αηδία, αυτά περνάνε στα πρακτικά. Ρωτήθηκε ο Δήμος Θεσσαλονίκης πώς θα ήθελε να τιμηθεί η ελληνορωσική φιλία ή ήλθαν, μας δώρισαν ένα καρναβαλίστικο πράγμα κι εμείς απλώς το αποδεχόμαστε;».

Η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου έλεγε επίσης πως «δεν είναι απλό θέμα να υπάρχει το άγαλμα, [το οποίο] δεν πρέπει να μείνει στην ιστορία της πόλης». «Οπου μας κάνουν δώρο λέμε ευχαριστούμε και το παίρνουμε;», σημείωνε η δημοτική σύμβουλος της ίδιας παράταξης, Μαρία Αγαθαγγελίδου, σχολιάζοντας: «Ντρέπομαι να το πω και να το ομολογήσω».

«Αυτό που ενοχλεί είναι ότι στο πλαίσιο ενός έτους που έχει ανακηρυχθεί ως έτος ελληνορωσικής φιλίας ήλθε η άλλη πλευρά να μας απασχολήσει με ένα άγαλμα. Μου μοιάζει σαν χάντρες σε ιθαγενείς», έλεγε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Γιώργος Ρακκάς.

Ο μοναδικός από την παράταξη Μπουτάρη που διατύπωσε επιφυλάξεις ήταν ο τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αρβανίτης, που είπε δηκτικά πως «θα πρέπει να το αναβάλουμε και να το σκεφτούμε καλύτερα» καθώς «ένα άγαλμα 3,5 μέτρων στη Βασιλίσσης Ολγας δεν είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο».

Από τη πλευρά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης υπερασπίστηκε της τοποθέτησης του αγάλματος υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει μια ιστορική πραγματικότητα περάσαμε από τη βασιλεία δεν θα τη διαγράψουμε».

Στις δηλώσεις αυτές επέμεινε και σήμερα όταν δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως  «με τίποτα ένα άγαλμα δεν μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο για το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Έλεος. Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 10 Σεπτεμβρίου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια από τον υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας».

Ένα είναι σίγουρο: Με την ίδια ευκολία που "ξηλώθηκε" το άγαλμα του Πόντιου Πολεμιστή από το παρκάκι της Χαριλάου, με την ίδια ευκολία "στήθηκε" το άγαλμα της βασίλισσας Όλγας στην Αγίας Τριάδας...

Η φωτογραφία του αγάλματος είναι από το paralaximag.gr