Έξι βήματα, για τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος, ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τα τέσσερα από αυτά, είχαν αρχίσει να γίνονται πριν πολλά χρόνια...


Η ομιλία του πρωθυπουργού περιείχε όπως ο ίδιος είπε, έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μέσα σε αυτόν τον απολογισμό, το πρωθυπουργικό καλάθι περιείχε έξι... καλούδια για τη Θεσσαλονίκη.

Οι εξαγγελίες που αφορούν τη Θεσσαλονίκη έχουν ως εξής:

1. Δημιουργία γραφείου πρωθυπουργού. Η είδηση είναι γνωστή από τη σύσκεψη στο Μαξίμου, με τους φορείς της πόλης και, ήδη, ασκήθηκε κριτική από όλους. Σχεδόν κανείς δεν κατάλαβε την ανάγκη ύπαρξής του.

2. Παραχώρηση της Α προβλήτας του ΟΛΘ στο λαό της Θεσσαλονίκης. Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από αρκετή... ομίχλη, αφού η παραχώρηση έγινε "στο λαό, για να συνεχιστούν οι δράσεις πολιτισμού που γίνονται εκεί". Φυσικά δεν υπήρξε κουβέντα για το ποιος θα συντηρεί αυτές τις εγκαταστάσεις, τις οποίες, τώρα, συντηρεί ο ΟΛΘ Α.Ε.

3. Ολοκλήρωση της ηλεκτρικής σιδηροδρομικής σύνδεσης Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων. Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το έργο άρχισε το 1997 "κι έπειτα αφέθηκε στην τύχη του". Έδωσε χρονικό ορίζοντα το 2018. Υπομονή...

4. Μετρό! Τα σχόλια περιττεύουν. Ο πρωθυπουργός έριξε το φταίξιμο στις προηγούμενες κυβερνήσεις και επανέλαβε πως, το μετρό θα εγκαινιαστεί το 2020.

5. Βελτίωση των εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου Αγίου Παύλου, με ένταξη της έκτασης στο ΕΣΥ. Αυτή ήταν και η μοναδική εξαγγελία για τη Θεσσαλονίκη, που δεν είχε ξανακουστεί.

6. Αναβάθμιση της ΔΕΘ. Όχι με έργα υποδομής, αλλά με την πρόσκληση στην Κίνα να είναι η επόμενη τιμώμενη χώρα, μετά τη Ρωσία.