Μια άγρια νύχτα έζησε η Λέσβος. Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών, μέσα σε ένα χώρο φτιαγμένο για 800-1.000 άτομα όπου στοιβάζονται 2.500, φωτιές, ξυλοδαρμοί... Κι όλα αυτά, μέσα και γύρο από το hot spot της Μόριας.


Όλη μέρα χθες κι όλο το βράδυ ως το ξημέρωμα μαίνονταν οι συγκρούσεις μέσα κι έξω από το χοτ σποτ. Άνθρωποι από διάφορες εθνικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών που δεν ξέρουν εδώ και μήνες τι θα κάνουν αφού παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί συγκρούονταν και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου μαζί με όλα τους τα υπάρχοντα. Κάποια στιγμή οι φωτιές εξαπλώθηκαν κι έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν...

Οι Άραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι Αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω. Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.

Περίπου τα μεσάνυχτα οι φωτιές έσβησαν και η πρώτη καταγραφή των ζημιών λέει πως καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων. Όσοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξαναμπήκαν μέσα στο χοτ σποτ δεν βρήκαν παρά μόνο τους σκελετούς των σκηνών τους κάρβουνα, στάχτες και λάσπες από τα νερά της πυροσβεστικής.

Δρίτσας: Σε πλοίο θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια

Άμεσα θα σταλεί πλοίο στη Λέσβο προκειμένου να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες για να αποσυμφορηθεί το hotspot της Μόριας, όπου εκτυλίχθηκαν χθες εκτεταμένα επεισόδια, όπως διαβεβαίωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας.

Το πλοίο θα έχει χωρητικότητα άνω των 1.000 ατόμων «και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας για να αποφορτίσει πιέσεις που μπορεί να υπάρχουν - και υπήρχαν χθες το βράδυ στο νησί» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δρίτσας, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες.

Σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα, εξήγησε πως ήδη μεταφέρθηκαν στο ΠΙΚΠΑ και υπάρχει διαδικασία για τη μεταφορά τους στην Αθήνα, καθώς εξαιρούνται από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. 

Τόσκας: Δύο διμοιρίες ΜΑΤ στην Λέσβο από την Αθήνα

Μέτρα στη Λέσβο για την αποκατάσταση της τάξης μεταξύ προσφύγων, αλλά και σε ό,τι αφορά «προστάτες Χρυσαυγίτες ή υποστηρικτές τους», ανακοίνωσε πριν από λίγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

«Μαύρες συμμαχίες τύπου Μπαλτάκου, μόνο κακό κάνουν στον τόπο», τόνισε ο κ. Τόσκας, σχολιάζοντας τη δήλωση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χ. Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι συμπαρίσταται στους διαμαρτυρόμενους, (στους οποίους πρωτοστατούσαν χρυσαυγίτες) μετά τις αναταραχές στη Μόρια.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα, ο κ. Τόσκας, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αναχώρησαν, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 από την Αθήνα για τη Λέσβο, δύο διμοιρίες ΜΑΤ (συνολικά 45 άτομα), οι οποίες θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες επιχειρησιακής φύσεως.

Υπογράμμισε, όμως, ότι τα μέτρα αφορούν και στην αποκατάσταση της τάξης στο hot spot, όσο και στο νησί γενικότερα.

Αθανασίου: Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στη Μόρια

Έκρυθμη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm», στη σκιά των χθεσινών επεισοδίων. 

«Υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους που είδαν τους πρόσφυγες να σφάζουν τα ζώα του και να καίνε τα ελαιόδεντρα για να ζεσταθούν» υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου και δήλωσε ότι ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει σύσκεψη για το βράδυ, στις 20.00, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση. Ο βουλευτής της ΝΔ, σημείωσε πως το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ηρεμία και αποτελεσματικές κινήσεις.

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και έχει αφήσει να σωρευτούν περίπου 7000 πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, όταν ο χώρος υποδοχής (Hot Spot) μπορεί να φιλοξενήσεις μόλις 800. «Βλέπω παλινωδίες» είπε και συμπλήρωσε: «Στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, μου απαντούσε ότι θα προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση του νησιού και την ίδια ώρα συνάδελφος σας δημοσιογράφος (ο Γ. Σινάνης) αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέο Hot Spot» τόνισε και υπογράμμισε ότι η Λέσβος έχει ήδη καταστραφεί και δεν αντέχει. 

Ερωτηθείς για την πιθανότητα τα επεισόδια να πυροδότησε φήμη, για μαζική επαναπροώθηση των προσφύγων στην Τουρκία, απάντησε πως αυτό προβλέπεται από τη συμφωνία, Άγκυρας- ΕΕ.

Πάντως άφησε αιχμές για τη στάση της Ελλάδας και την απόφαση να καταστήσει συνομιλητή την Τουρκία για το προσφυγικό, καθώς σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, η γειτονική χώρα αποδεικνύεται αναξιόπιστη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και των δεσμεύσεων που ανέλαβε για την επίλυση της.

Πάντως, διαψεύδει τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας στη Λέσβο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, με επιστολή που απέστειλε χτες στο δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό.

Η φωτογραφία είναι από το Ρόιτερς