Για σχέδιο κοινωνικής λεηλασίας κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρόεδρο της ΝΔ και χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ
"επικίνδυνες για την οικονομία και την κοινωνία, εξαγγελίες που βασίζονται στις απολύσεις και την δραματική συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους έναντι συμφερόντων της διαπλοκής".


«Παραμένει το καλό παιδί των δανειστών που θα βρίσκεται πάντοτε ένα βήμα πιο μπροστά από κάθε παράλογη απαίτηση που θα ρίχνουν κάθε φορά στο τραπέζι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πρόσθεσε πως «το τετράπτυχο της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι: Περικοπές - Απολύσεις - Ξεπούλημα - Απορρύθμιση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε ότι οι στρατηγικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική και ιδεολογική κυριαρχία στην Ελλάδα και για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, παραμένουν κυρίαρχος στόχος του κόμματος και της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας διάψευσε και όλα τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα, υπογραμμίζοντας ότι όλα όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο ισχύουν στο ακέραιο.

Για την εξαγγελία Μητσοτάκη αναφορικά με τη εξοικονόμηση 150 εκ από τις προβλεπόμενες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό για τους δασκάλους, τους νοσηλευτές, τους γιατρούς, τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, που έχουν δει τους μισθούς τους να περικόπτονται πάνω από 40% από το 2010. 

Για τα 75 εκατομμύρια ευρώ που είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα εξοικονομήσει από την υπάρχουσα σχέση προσλήψεων και αποχωρήσεων από το δημόσιο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως με τέτοιο πρόγραμμα θα ματαιωθούν προσλήψεις για τις οποίες η κυβέρνηση έδωσε μάχη με τους θεσμούς για να μην γονατίσουν νοσοκομεία και σχολεία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι σχεδιάζει να περικόψει κι άλλο τον κοινωνικό προϋπολογισμό, να αφαιρέσει από την κοινωνική πλειοψηφία, για να επιστρέψει στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Κατήγγειλε επίσης ότι «το τετράπτυχο της ΝΔ του κου Μητσοτάκη είναι: Περικοπές - Απολύσεις - Ξεπούλημα - Απορρύθμιση», για να προσθέσει πως ο πρόεδρος της ΝΔ διαρκώς συντάσσεται με τις πιο ακραίες θέσεις κάποιων εκ των δανειστών, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του.

«Σπάμε αυγά»

Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τα κότσια να σπάμε αυγά, δήλωσε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας εξηγώντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο που ξεζούμισαν τη χώρα στην περίοδο της ανάπτυξης και τη λεηλάτησαν στην περίοδο της κρίσης. 

Και λίγο αργότερα, πρόσθεσε:

«Κατανοώ ότι κάποιοι δεν το έχουν συνηθίσει. Ότι κάποιοι νιώθουν άβολα. Νιώθουν άβολα που ανεξάρτητη πλέον η δικαιοσύνη κάνει επιτέλους τη δουλειά της: χωρίς άνωθεν εντολές, χωρίς συγκαλύψεις, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της εξουσίας να επικρέμεται πάνω από κάθε δικαστικό λειτουργό που κάνει σωστά τη δουλειά του», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως μπροστά στη νέα πραγματικότητα τα συμφέροντα που θίγονται εξαπολύουν ακραία επίθεση ψεύδους και συκοφαντίας, με «ψεύδη για την πορεία της οικονομίας. Ψεύδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Ψεύδη για την πορεία των συζητήσεων για το χρέος και την επιστροφή στις αγορές. Ψεύδη για τον διαγωνισμό για τις άδειες».

Ο ρόλος της ΤτΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντησή του με τον διοικητή της ΤτΕ σημειώνοντας ότι «με τις δηλώσεις του, ο ίδιος ο κος Στουρνάρας, απάντησε ηχηρά στις συκοφαντίες της ΝΔ. Αναγνώρισε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και αποσυνέδεσε την διενεργούμενη έρευνα των δικαστικών αρχών στο ΚΕΛΠΝΟ, από τις εξελίξεις στο Τραπεζικό Σύστημα». 

Τόνισε δε στο σημείο αυτό ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον διοικητή της ΤτΕ οφείλουν πάντα να κινούνται στο θεσμικό τους πλαίσιο και να προστατεύουν την εμπιστοσύνη και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Οι διαπραγματεύσεις και το χρέος

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα εξελιχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων του Eurogroup του Μαΐου «και πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις οι οποίες θα σημάνουν την αρχή του τέλους της επιτροπείας». Επικαλέστηκε δε τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του ESM ότι η Ελλάδα θα καταφέρει σύντομα, εντός του επόμενου έτους να βγει με αξιοπιστία στις αγορές και θα αρχίσει μόνη της να αναχρηματοδοτεί το χρέος της.

Ειδικά για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αποκατάσταση μιας στρέβλωσης που αποτέλεσε επιλογή των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων στα χρόνια της κρίσης, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την επαναφορά δηλαδή σε αυτό που ορίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το Συνέδριο

Ο Αλέξης Τσίπρας για το Συνέδριο και τον ρόλο του κόμματος είπε ότι χρειάζεται ένας ΣΥΡΙΖΑ μαζικός, ισχυρός και κοινωνικά γειωμένος. Υπογράμμισε την ανάγκη το κόμμα να γειωθεί με τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, τον κόσμο της εργασίας, του πολιτισμού και της γνώσης. Να μιλήσει, να κινητοποιήσει, να εμπνεύσει τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας. Να γίνει μέρος της λύσης για τη νέα γενιά.

Κάλεσε τις δυνάμεις του κόμματος, στο διάστημα ως το Συνέδριο, να εμπλέξουν τον κόσμο στις διαδικασίες συλλογικής δράσης, να συνεχίσει την παράδοση των ανοιχτών συνελεύσεων, «του τρόπου που έχει διδαχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τις πλατείες της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας».