«Θα θέλαμε το πανεπιστήμιο, κάθε πανεπιστήμιο, να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει πώς θα χρησιμοποιεί το προσωπικό του, με μεγαλύτερη ελευθερία, με διαδικασίες πάντα ανοιχτές, δημόσιες και καθαρά αξιοκρατικές».


Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Περικλής Μήτκας, εξηγώντας γιατί η διάταξη για τις κλειστές διαδικασίες μετακίνησης των διδακτόρων ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) σε θέσεις λεκτόρων στα ΑΕΙ προκάλεσε την αντίδραση της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Σε ό,τι αφορά το προαναγγελθέν, από την αν. υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, κανονιστικό πλαίσιο για τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών ο πρύτανης του ΑΠΘ τάχθηκε υπέρ «μίας έγκυρης, σοβαρής διαδικασίας αξιολόγησης όλων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, πιθανότατα υπό την επίβλεψη της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, βάζοντας κανόνες πχ σε ό,τι αφορά το ελάχιστο ποσοστό καθηγητών από το Ίδρυμα, που προσφέρει το μεταπτυχιακό».

Διατύπωσε δε την επιθυμία «οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις να διατηρούν και να ενισχύουν το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, τη δυνατότητα των Ιδρυμάτων να αποφασίζουν για τα προγράμματα, τη στελέχωσή τους και τα τέλη που ζητούνται» καθώς, όπως διευκρίνισε, «η μεταπτυχιακή εκπαίδευση είναι δυναμικός χώρος, που παρακολουθεί λίγο πιο εύκολα τις εξελίξεις στην Επιστήμη, γι αυτό και πρέπει να έχει ευελιξία και τη δυνατότητα να προσαρμόζεται».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ χαρακτήρισε «άδικες και αψυχολόγητες» τις ανακοινώσεις του υπουργείου περί ολιγωρίας των διοικήσεων αρκετών Ιδρυμάτων να ολοκληρώσουν τις εσωτερικές διαδικασίες και να αποστείλουν στο υπουργείο Παιδείας τα έγγραφα για τις προκηρύξεις 500 νέων θέσεων διδασκόντων, που έχουν δοθεί στα ΑΕΙ και ΤΕΙ από τον Φεβρουάριο του 2016.

«Οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται σε σφάλματα του υπουργείου» είπε ο κ. Μήτκας.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το νεοϊδρυθέν Τμήμα Μουσουλμανικών Σπουδών στο ΑΠΘ, το οποίο κάλυψε όλες τις θέσεις και διεκδίκησαν την εισαγωγή σε αυτό 2.800 άτομα, ο κ. Μήτκας έκανε λόγο για ευχάριστη έκπληξη. «Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει καλά και ότι θα επιτελέσει τον στόχο του, που είναι κυρίως η παραγωγή καθηγητών μέσης εκπαίδευσης για τα σχολεία της μειονότητας και όλα τα σχολεία όπου έχουμε μουσουλμάνους μαθητές. Θεωρώ ότι αρκετοί το επέλεξαν για την προοπτική καλής επαγγελματικής αποκατάστασης» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την υποχώρηση των ελληνικών πανεπιστημίων στους διεθνείς πίνακες κατάταξης (QS, λίστα Σανγκάης) ο κ. Μήτκας εξήγησε ότι ένας σημαντικός παράγοντας που την ερμηνεύει είναι η συνεχιζόμενη απομείωση του προσωπικού όλων των κατηγοριών.