«Καλό κλίμα συναντίληψης και εξεύρεσης κοινού τόπου» εκτιμούν κυβερνητικές πηγές ότι έχει διαμορφωθεί μετά τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, στο Ζάππειο Μέγαρο. Κι αυτό παρά τις ανοικτές αντιδράσεις των υπόλοιπων εταίρων στην Ε.Ε.


Για την κυβέρνηση, ενδεικτικό της επιτυχίας είναι η κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε, αλλά και η απόφαση να συνεχιστεί η πρωτοβουλία της συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε μάλιστα ότι αποφάσισαν η επόμενη συνάντηση των 7 χωρών να πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία, ενώ τονίστηκε ότι η σημερινή πρωτοβουλία και αυτές που θα ακολουθήσουν είναι πρωτοβουλίες ενότητας και όχι διαίρεσης.

Το Μαξίμου διέρρευσε ότι από τις συζητήσεις προέκυψε ότι μεγαλύτερες χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο έχουν θέσει το θέμα της υποχώρησης του ρόλου της Ευρώπης, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «η Ευρώπη σήμερα είναι μία μηχανή που λειτουργεί μόνο το φρένο».

Στη συνέχεια αυτής της επισήμανσης, στη Σύνοδο εκτιμήθηκε πως η ανάκαμψη της Ευρώπης περνά από τη Μεσόγειο, ενώ συνολικά η τάση που διαμορφώθηκε, έως τώρα, είναι ότι στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας πρέπει να δοθεί ώθηση, να υπάρξει «επανεκκίνηση» της Ευρώπης στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, ασφάλειας και ως προς το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Το Μαξίμου χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχει κοινός τόπος ως προς αυτά, παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες.

Μέσω διαρροών στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η κυβέρνηση διέρρευσε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοψίζοντας, επέμενε στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας, το οποίο συνδέεται με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να εμπνεύσει εκ νέου τους λαούς της

«Η ίδια η παρουσία των επτά χωρών στην Αθήνα, η Σύνοδος και η κοινή διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε, αναδεικνύει την κοινή βούληση μας να ενισχύσουμε την συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης συμβάλλοντας ενεργά στον εξαιρετικά σημαντικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που αρχίζει με την άτυπη σύνοδο των 27 στη Μπρατισλάβα. Ένας διάλογος που πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση της συνόδου στο Ζάππειο Μέγαρο, και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της επόμενης συνάντησης των 7 χωρών, στην Πορτογαλία. 

«Από τη μια άκρη της Μεσογείου στην άλλη άκρη, μια χώρα που έχει τα ίδια προβλήματα, το ίδιο ταπεραμέντο και την ίδια φιλοσοφία», όπως σχολίασε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η σημερινή Σύνοδος, η σημερινή πρωτοβουλία «είναι μια θετική συμβολή στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης». Διευκρίνισε: «Δεν είμαστε ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μια ομαδοποίηση, μια πρωτοβουλία διαίρεσης ή διχασμού της Ευρώπης, επιθυμούμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε μια πρωτοβουλία διαλόγου που στόχο έχει να ενώσει ακόμα περισσότερο την Ευρώπη και όχι να διχάσει, να προβάλει μια νέα ενότητα, και η ενότητα περνά μέσα από τη σύγκλιση, την καταπολέμηση των ανισοτήτων.
  
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, πρέπει να ξαναεμπνεύσει τους λαούς της», τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε:  «Χρειάζεται να πάρουμε μέτρα που θα δίνουν ώθηση στην απασχόληση και την ανάπτυξη, και που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, με αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας μας και με δυναμικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας την πολυτάραχη περιοχή μας, με ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και αλληλεγγύη στην κατανομή του βάρους φιλοξενίας τους».

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε αναφορά του Φρανσουά Ολαντ στη σύνοδο, ότι σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σήμερα στη Μεσόγειο. «Ως χώρες της πρώτης γραμμής της ΕΕ, της Ευρωζώνης, φιλοευρωπαϊκές χώρες, όπου η ΕΕ συνεχίζει για μας να συμβολίζει κάτι το σημαντικό», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας «οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προσκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, απαντώντας στις τάσεις εθνικής αναδίπλωσης και περιχαράκωσης, απαντώντας στις δυνάμεις της ξενοφοβίας και του εθνικισμού που ξεπροβάλλουν ξανά στην ήπειρό μας».

Ολοκληρώνοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Μας ένωσαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη η οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση, η κρίση ασφάλειας, τα προβλήματα», για να τονίσει πως «μας ενώνει η κοινή μας θάλασσα αλλά και μια μεγάλη ιστορική κληρονομιά, ένας πολιτισμός με διαφορετικές ρίζες, αλλά κοινή περπατησιά». «Ο μεσογειακός πολιτισμός μπόλιασε τον ευρωπαϊκό. Έτσι κι εμείς με τη συνεννόηση μας από εδώ και στο εξής θέλουμε να μπολιάσουμε τον διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη, που θα εμπνεύσει ξανά του Ευρωπαίους πολίτες», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

Φρ. Ολάντ: Χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή και πως οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στην έναρξη ενός διαλόγου χρήσιμου στην Ευρώπη, ώστε να συμβάλλουν στην ασφάλεια και την ευημερία της.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε, στη Μπρατισλάβα, με τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις, στο τι σημαίνει ώθηση στην Ευρώπη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί που είναι κοντά μας», πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα και είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα συνοχής τη στιγμή του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Μ. Ρέντσι: Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη

Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.

«Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών. Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που γνωρίσαμε έως σήμερα», πρόσθεσε.



Ν. Αναστασιάδης: Οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον διάλογο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον διάλογο. Υπογράμμισε ότι η σημερινή Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της ΕΕ.

Είναι η ώρα να λάβουμε συγκεκριμένες και ουσιαστικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της αποξένωσης που αισθάνονται οι πολίτες μας. Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασφάλειας, του μεταναστευτικού και της ανάπτυξης.

Αντ. Κόστα: Πρέπει να στηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, τόνισε ότι «θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στις σχέσεις μας με την Αφρική».

«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο» υπογράμμισε ο κ. Κόστα και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες όταν πρόκειται να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας».

Επίσης, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και μέσω της συνεργασίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και μέσω της κοινωνικής ένταξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της προώθησης πολιτικής επενδύσεων, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης.

Φερνάντο Εγκιδάθου: Σημαντική πρωτοβουλία η Σύνοδος

«Ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, δεν στάθηκε όμως δυνατόν λόγω πολιτικού χρονισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας και αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της χώρας Φερνάντο Εγκιδάθου στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη σύνοδο μεσογειακών χωρών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο κ. Εγκιδάθου χαρακτήρισε τη σύνοδο σημαντική πρωτοβουλία και τόνισε πως «αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής θάλασσας και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα».

Τζ. Μουσκάτ: Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις πώς πρέπει να προχωρήσουμε

Μετά την ολκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο ως «Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις πώς πρέπει να προχωρήσουμε».

Ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σχέδιο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η "κοινωνική Ευρώπη" ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή».