«Τα δάνεια της εταιρίας "Τηλέτυπος" είναι ενήμερα, πληρώνονται κανονικά και υπάρχουν επί της ουσίας εξασφαλίσεις», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, Παναγιώτης Ψυχάρης, κατά την
πολύωρη κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία ερευνά τη νομιμότητα των δανείων που δόθηκαν σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης.


Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών για το πώς θα ξεπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις του ο τηλεοπτικός σταθμός «MEGA», ο κ. Ψυχάρης αντέτεινε ότι έχει ήδη πληρώσει 130 εκατ. ευρώ σε τόκους για ένα δάνειο 100 εκατ. ευρώ και υποστήριξε ότι θα είναι συνεπής και στο μέλλον ως προς τις οφειλές του.

Παράλληλα, δήλωσε ότι το «MEGA» δεν θα κλείσει και ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί.

"Το ΜEGA πληρώνει"

«Τα δάνεια θα τα πληρώνει αυτός που τα πληρώνει μέχρι σήμερα. Το MEGA είναι ενήμερο γι' όλες τις υποχρεώσεις του. Το κανάλι λειτουργεί κανονικά. Όσο εξυπηρετείται το ομολογιακό δάνειο δεν καίγεται κανείς. Κίνδυνος υπάρχει μόνο όταν δεν δοθούν εγγυήσεις. Εμείς πήραμε ένα δάνειο χωρίς εγγυήσεις και το κάναμε με εγγυήσεις και εξυπηρετούμενο», ισχυρίστηκε ο κ. Ψυχάρης.

Υποστήριξε ακόμα, ότι αν οι τράπεζες δεν παρακρατούσαν τα 24 εκατ. ευρώ για εγγυήσεις, λόγω της καθυστέρησης των μετόχων να προχωρήσουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, δεν θα υπήρχαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα στην εταιρεία.

«Ο "Τηλέτυπος" δεν είναι "Μαρινόπουλος". Πληρώνει. Χρωστά σήμερα 80 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν γίνει εκχωρήσεις 20 εκατ. ευρώ. Είναι σε πορεία αποπληρωμής των δανείων του. Δεν έχει αφήσει κανέναν ακάλυπτο», σημείωσε ο κ. Ψυχάρης.

«Αν πληρώνει, γιατί καταγγέλθηκαν τα δάνεια που έχει πάρει απ' όλες τις τράπεζες ότι δεν εξυπηρετούνται», ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Λάππα.

«Η Τηλέτυπος είναι σε διαδικασία εξόφλησης, ίσως με κάποιες τεχνικές δυσκολίες. Λόγω της αναμενόμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που δεν προχωρούσε, οι τράπεζες φοβήθηκαν» απάντησε ο κ. Ψυχάρης, προσθέτοντας ότι «δεν ξέρω αν είχαν και εξωτερικές πιέσεις και γι' αυτό άρχισαν να απαιτούν τα λεφτά».

«Αν δεν τα είχαν συνδέσει θα ήμασταν κανονικά. Καταγγέλθηκαν τα δάνεια γιατί συνέπεσαν με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που δεν ολοκληρώθηκε από τους μετόχους», συμπλήρωσε.

Στην επισήμανση βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι το «MEGA» οδεύει προς κλείσιμο, αφού δεν συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών και άρα δεν θα πάρει νόμιμη άδεια, αλλά και από το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας από τους μετόχους, ο κ. Ψυχάρης έκανε λόγο για «ονειρώξεις» κάποιων και «φαντασιώσεις». «Μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες. Υπάρχει η βούληση του ΔΟΛ για το "MEGA" να προχωρήσουμε. Θεωρώ ότι υπάρχει η ίδια βούληση και των άλλων μεγάλων μετόχων?», ανέφερε.

«Ο κ. Φώτης Μπόμπολας κατήγγειλε στην Επιτροπή μας και εσάς και τον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη για άρνηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ποιος λοιπόν δεν βάζει το χέρι στην τσέπη για να εξοφληθούν τα χρέη; Θα λειτουργήσει το MEGA μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού χωρίς άδεια; Θα κάνει αντάρτικο;» επέμεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας.

"Το MEGA θα συνεχίσει να εκπέμπει"

«Βάζω σε εισαγωγικά τη λεγόμενη άδεια που λέτε. Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται να βγουν κάποιες άδειες. Μέχρι να βγουν οι λεγόμενες άδειες, όταν βγουν, θα εκπέμπουν μέσω DIGEA», ανέφερε ο κ. Ψυχάρης και πρόσθεσε:

«To MEGA φαντάζομαι, όπως και κάθε άλλο κανάλι, όπως το Animal Planet, μπορεί να εκπέμψει μέσω NOVA, δορυφόρου, Internet, υπάρχουν τα μέσα με τις νέες τεχνολογίες. Είναι εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο, παράγει πρόγραμμα και θα συνεχίσει να παράγει. Προφανώς δεν θα είναι μέσω των λεγόμενων αδειών. Αν δεν πάρει άδεια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κανάλι. Θα συνεχίσει το Μέγκα να υπάρχει...»  

«Γιατί προσπαθείτε να κρατήσετε ζωντανή μια επιχείρηση ζημιογόνα για επτά συνεχή χρόνια;», αντέτεινε ο κ. Λάππας;

«Η κάθε εταιρεία έχει το δικό της "business plan". Η απόφαση είναι των μετόχων. Εκείνοι θα την πάρουνε», απάντησε ο κ. Ψυχάρης.

«Ο κ. Μπόμπολας είπε στην επιτροπή μας ότι εσείς και ο κ. Βαρδινογιάννης είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη μη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας?», επανήλθε ο κ. Λάππας.

«Δεν μπορώ να μπω στη συζήτηση αυτή. Είναι ένα πολύπλοκο θέμα και υπάρχουν πολλοί παράγοντες για το ότι δεν αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο?.» απάντησε ο κ. Ψυχάρης.  

Ο κ. Ψυχάρης απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν τον όμιλο του ΔΟΛ, λέγοντας ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες, καθώς είναι σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση και ελέγχεται από τη δικαιοσύνη ο πατέρας του Σταύρος Ψυχάρης, για δάνεια που έχει πάρει για την εταιρεία.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, ωστόσο όπως είπε, η αποπληρωμή των δανείων του ΔΟΛ είναι εφικτή και σημείωσε ότι το συγκρότημα έχει μια ιστορία χρόνων πίσω του και θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση την προσπάθεια.


"Πήρα δάνειο με «αέρα»

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Εξεταστικής Σωκράτη Φάμελλου προκάλεσε η αναφορά του κ. Ψυχάρη ότι έχει υπογράψει προσωπικές εγγυήσεις έναντι δανείων του ΔΟΛ σε συγκεκριμένη τράπεζα, ύψους 15 εκατ. ευρώ, με «αέρα», δηλαδή χωρίς χρήματα.

- «Πού βρήκατε εσείς τα 15 εκατ ευρώ;» είχε ρωτήσει ο κ. Φάμελλος
- «Υπέγραψα εγγύηση» απάντησε ο κ. Ψυχάρης, για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

Σωκράτης Φάμελος (πρόεδρος Εξεταστικής): «Υπογράψατε προσωπική εγγύηση στην τράπεζα για δάνειο 15 εκατ. ευρώ; Με τι εγγυήσεις;...»

Παναγιώτης Ψυχάρης (διευθύνων σύμβουλος ΔΟΛ): «Εγγύηση δεν σημαίνει και cash. Υπέγραψα εγγυήσεις με "αέρα"...»

Σ.Φ: «Είπατε με αέρα; Προσωπική εγγύηση ύψους 15 εκατ. ευρώ με «αέρα»; Με πιο εχέγγυο;»

Π.Ψ: « Με την υπογραφή μου!»

Σ.Φ: «Η υπογραφή σας κοστίζει 15 εκατ. ευρώ; Θέλετε να μου τη δώσετε και εμένα την υπογραφή σας;»

Π.Ψ «Θα δείξει!»

Σ.Φ: «Αυτή είναι η ιστορία των δανείων!»

Τέλος, σε άλλη ερώτηση βουλευτή σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας το «Βήμα», για συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του εκδότη και πατέρα του Σταύρου Ψυχάρη, ο κ. Ψυχάρης έκανε λόγο για «κουτσομπολιά».

«Το ότι δεν έχει διαψευστεί από κανένα δεν σημαίνει ότι έγινε και η συνάντηση», ανέφερε ο κ. Ψυχάρης.

Από το ΑΠΕ ΜΠΕ